Prepare for new puppy's arrival: Tips για να προετοιμαστείτε για την άφιξη του κουταβιού σας στο σπίτι!!

Prepare for new puppy's arrival / Tips για να προετοιμαστείτε για την άφιξη του κουταβιού σας στο σπίτι!!

Prepare for new puppy's arrival: Tips για να προετοιμαστείτε για την άφιξη του κουταβιού σας στο σπίτι!!

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, η απόκτηση ενός κουταβιού είναι πολύ σημαντική! Είναι μία μέρα όμορφη και συναρπαστική για όλους. Είναι όμως και μία διαδικασία λίγο αγχωτική και για μας αλλά και για το κουταβάκι μας! Το νέο μέλος της οικογένειας μας!  Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα προετοιμαστούμε κατάλληλα αρχικά, για την υποδοχή του αλλά και για την συμβίωση μας.

Προετοιμασία σπιτιού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν φέρουμε το κουταβάκι στο σπίτι είναι, να καθαρίσουμε καλά όλους τους χώρους!! Η απολύμανση είναι απαραίτητη αλλά, αφού τελειώσουμε θα πρέπει να περάσουμε όλο το σπίτι με σκέτο νεράκι. Δεν πρέπει να μείνει ίχνος τοξικής ουσίας στο χώρο καθώς το πρώτο που θα κάνουν είναι να γλύψουν όλες τις επιφάνειες ικανοποιώντας την περιέργεια τους. 

Στην συνέχεια, θα πρέπει να μαζέψουμε οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει στο πάτωμα. Παιχνίδια, μικρά αντικείμενα, παπούτσια, καλώδια κλπ. Όλα θα πρέπει να μαζευτούν γιατί κάτι μπορεί να μασήσει, κάτι να καταπιεί και να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στην ασφάλεια του. Το κουταβάκι πρέπει να έρθει σ’ ένα ήρεμο, ήσυχο σπίτι. Όσοι το περιμένουν πρέπει να το υποδεχτούν χωρίς φωνές κι επιφωνήματα ενθουσιασμού. Διαφορετικά θα τρομάξει κι αυτό δεν θα το ξεπεράσει εύκολα και θα δυσκολευτούμε στην εκπαίδευση του.

Ο χώρος του

Θα πρέπει ήδη να έχετε διαμορφώσει ένα χώρο στο σπίτι ο οποίος θα είναι ο δικός του. Ένα κλουβάκι ανοιχτό μ΄ ένα άνετο στρωματάκι, ή ένα κρεβατάκι, την πάνα του και το μπολ με το νεράκι του. Καλό θα είναι, όπου τοποθετηθεί, να υπάρχει κι ένα ρούχο δικό σας. Η μυρωδιά σας θα του δημιουργήσει ασφάλεια! Το πρώτο βράδυ θα είναι δύσκολο αλλά θα συνηθίσει. Αν το ακούτε να κλαψουρίζει, μιλήστε του ήρεμα και γλυκά για να το καθησυχάσετε!  Καλό θα είναι να είστε κάπου κοντά του για να σας βλέπει. Μην το παραχαϊδέψετε όμως γιατί αυτό μπορεί να γίνει μια κακή συνήθεια.

Διατροφή – Τουαλέτα

Τα κουταβάκια είναι λαίμαργα!! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώνε συνέχεια!!  Αρχικά, η επιλογή της τροφής είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του σώματος τους, το υγιές και καθαρό τρίχωμα τους, των δοντιών τους αλλά και των ζωτικών οργάνων τους.  Αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τροφή, η συσκευασία της αναγράφει τις δόσεις που πρέπει να δίνουμε καθημερινά. Όχι παραπάνω από την συνιστώσα δοσολογία. Πρέπει να γνωρίζετε ο,τι τα κουταβάκια πηγαίνουν πολύ συχνά για την τουαλέτα τους. Χρησιμοποιείστε τις ειδικές πάνες και οδηγήστε τα εσείς εκεί τις πρώτες φορές. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν και «ατυχήματα» . Δεν πρέπει όμως ούτε να τους φωνάξετε ούτε να τα χτυπήσετε!!! Πρέπει με επιτακτικό τρόπο να τους μιλήσετε και να τους δείξετε με το δάχτυλο σας που θα πρέπει να πηγαίνουν για την τουαλέτα τους. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε την υπομονή σας αλλά θα μάθουν.

Εμβόλια

Τα κουταβάκια πρέπει οπωσδήποτε ν΄ ακολουθήσουν συγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα για να προληφθούν πολλές ασθένειες!  Οι επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων επίσης, πρέπει να γίνουν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ορίσει ο κτηνίατρος ώστε να έχουν αποτέλεσμα και να αναπτύξει το κουταβάκι μας ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Θα τους δώσει επίσης πάστα για τα σκουληκάκια. Γενικά, το πρώτο διάστημα πρέπει να είμαστε σε συχνή επικοινωνία με το κτηνίατρο μας, να παρακολουθούμε τυχόν αδιαθεσίες ( διάρροια, αστάθεια) και ν ακολουθούμε τις υποδείξεις του.

Βόλτες – παιχνίδια

Η πρώτη βόλτα θα γίνει αφού ολοκληρώσει το κουταβάκι μας τον κύκλο των εμβολίων του. Στην αρχή δύο φορές την ημέρα από περίπου δέκα λεπτά ώστε να συνηθίσει τους εξωτερικούς χώρους. Πάντα με περιλαίμιο και λουράκι ώστε να μην απομακρυνθεί και κινδυνεύσει. Καλό θα είναι επίσης, οι πρώτες βόλτες να γίνουν σ΄ έναν ήρεμο χώρο, όχι πολυσύχναστο ώστε πάλι να μην τρομάξει και να μπορέσει ομαλά να κοινωνικοποιηθεί. Τα κουταβάκια λατρεύουν τα παιχνίδια!! Επιλέξτε ανθεκτικά ώστε να μην διαλυθούν αμέσως και καταπιούν κάποιο κομμάτι.   Είναι καλό να μπορούν να τα μασήσουν και ν’ απασχοληθούν με αυτά παρά μασώντας τα έπιπλα του σπιτιού.

Στείρωση

Είναι κι αυτό ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή ενός κουταβιού. Γίνεται στην περίοδο της εφηβείας του, στην ηλικία από 4 έως 10 μηνών. Εξαρτάται πάντα από τη φυλή, το μέγεθος και γίνεται πάλι με την υπόδειξη του κτηνιάτρου που το παρακολουθεί.

Γενικά, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, ένα κουταβάκι έχεις πολλές ευθύνες! Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τις αναλάβετε κι από εκεί και πέρα αφιερώστε του χρόνο, φροντίδα, προσοχή και αγάπη!  Απολαύστε κάθε στιγμή μαζί τους! Με σωστή επίβλεψη και καθοδήγηση θα γίνει ένας υπέροχος σύντροφος.