President of POX Yannis Hatzis: Ισχυρό μήνυμα από τον πρόεδρο της ΠΟΞ, η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού στον Εληνικό Τουρισμό, «Ο Τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο»
President of POX Yannis Hatzis / Ισχυρό μήνυμα από τον πρόεδρο της ΠΟΞ, η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού στον Εληνικό Τουρισμό, «Ο Τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο»

President of POX Yannis Hatzis / Ισχυρό μήνυμα από τον πρόεδρο της ΠΟΞ, η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού στον Εληνικό Τουρισμό, «Ο Τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο»
Ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης και στρατηγικού σχεδιασμού του ελληνικού τουρισμού έστειλε από τη Ρόδο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ξενοδόχων του νησιού. Ευχαριστώντας τους παριστάμενους για τη διαχρονική τους στήριξη στο έργο της Ομοσπονδίας, τόνισε την ανάγκη να περάσει ο κλάδος από τη διαχείριση της καθημερινότητας σε μια νέα φάση, βασισμένη σε σχέδιο, υποδομές και σοβαρή δουλειά.
«Ο ελληνικός τουρισμός – και ιδιαίτερα το ελληνικό ξενοδοχείο – αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό πυλώνα για την εθνική οικονομία. Τίποτα όμως δεν χτίζεται χωρίς όραμα και συνέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι θετικοί αριθμοί στις αφίξεις και τα έσοδα είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως σύγχρονες υποδομές, λειτουργικές για κατοίκους και επισκέπτες.
«Η Ρόδος και τα υπόλοιπα νησιά στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Κι όμως, αντί να συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε προβλήματα που σε άλλες χώρες έχουν λυθεί εδώ και χρόνια», επισήμανε, κάνοντας λόγο για πανελλαδικό φαινόμενο εγκατάλειψης του τουρισμού στις δικές του δυνάμεις.
Με αιχμές προς την Πολιτεία, κατέδειξε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νόμιμες επιχειρήσεις:
- την έξαρση της παραοικονομίας, τη συνεχή αύξηση των έμμεσων φόρων και τελών, την απουσία ουσιαστικής στήριξης μέσω του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και το κενό σε πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη ασφάλειας δικαίου και τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των ξενοδόχων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δυσλειτουργίες στη χρήση αιγιαλού αλλά και τις τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Οι επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Ο κ. Χατζής στάθηκε ιδιαίτερα και στις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που – όπως τόνισε – επιβαρύνει δυσανάλογα τις υποδομές και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται στασιμότητα στην επέκταση της ξενοδοχειακής δυναμικότητας.
«Τα περισσότερα προβλήματα τα γνωρίζουμε χρόνια. Οι ίδιες επιστολές που στέλναμε επί προεδρίας Μηναΐδη, στέλνονται και σήμερα. Το πρόβλημα δεν είναι η άγνοια – είναι η αδράνεια», ανέφερε με νόημα.
Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για τη στοχοποίηση του τουρισμού από μειοψηφίες του πληθυσμού, που – όπως είπε – αμφισβητούν την κυρίαρχη θέση του κλάδου ως βασικού πυλώνα ευημερίας, ιδίως για περιοχές όπως τα νησιά.
Αναφερόμενος στα δημόσια οικονομικά, χαιρέτισε την πρόοδο της κυβέρνησης και το πρωτογενές πλεόνασμα των 11 δισ. ευρώ, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας.
«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεπεράσει το 6%, ενώ ο τουρισμός είναι αυτός που συγκρατεί την κατάσταση με πλεόνασμα 22 δισ. ευρώ στις υπηρεσίες. Αν δεν γίνει ο τουρισμός στρατηγική επιλογή, η χώρα δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει το πλήρες αναπτυξιακό της δυναμικό», σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, απηύθυνε έκκληση για δράση, τονίζοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και αναβάθμιση βασικών υποδομών. «Δεν είναι απλώς ευθύνη. Είναι ζήτημα κοινής λογικής», κατέληξε.
Αναλυτικά, χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας Χατζή:
.... Η τοπική οικονομία της Ρόδου –όπως και άλλων νησιών– στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Ωστόσο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή μας, αντί να συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, εγκλωβιζόμαστε στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, τα οποία σε ανταγωνίστριες χώρες έχουν εδώ και καιρό λυθεί.
Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στη Ρόδο. Είναι πανελλαδικό. Παρά τα πολλαπλά και έμπρακτα οφέλη του τουρισμού στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, ο τομέας έχει αφεθεί να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο».
Αντί να ενισχύεται και να προστατεύεται η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα, βλέπουμε την παραοικονομία να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Συνεχώς προκύπτουν νέα εμπόδια, ενώ οι πιέσεις προς τις νόμιμες επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνονται:
- Μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων και τελών.
- Περιορισμός της πρόσβασης του τουρισμού στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.
- Έλλειψη σαφούς πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου. Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ακόμα αγνοείται, η δε διαβούλευση για τα τοπικά χωροταξικά, ενώ ξεκίνησε ορθά, έχει σταματήσει.
- Απουσία ασφάλειας δικαίου, ένα από τα πιο δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
- Εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μας, όπως στην απλή χρήση του αιγιαλού.
- Προβλήματα στη καθημερινότητά μας μέσω εφαρμογής διαδικασιών όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Ενώ εδώ στην Ρόδο βλέπουμε στασιμότητα στην αύξηση κλινών των ξενοδοχείων, ταυτόχρονα η καθημερινότητα μας χειροτερεύει και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής λόγω της υπέρμετρης επιβάρυνσης που προκαλείται στις υποδομές από την βραχυχρόνια μίσθωση.
Τα περισσότερα θέματα τα γνωρίζουμε καλά και τα γνωρίζουμε καλά χρόνια. Μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο κ. Μηναΐδης. Οι επιστολές που έστελνε η ΠΟΞ επί προεδρίας του λίγες διαφορές έχουν από αυτές που στέλνουμε σήμερα....