Supreme Court on auctions: Σκανδαλώδης Τροπολογία - Service, σε «Servicers» & Τράπεζες, αναιρεί την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, για τους πλειστηριασμούς
Supreme Court on auctions / Σκανδαλώδης Τροπολογία - Service, σε «Servicers» & Τράπεζες, αναιρεί την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, για τους πλειστηριασμούς
Μία σκανδαλώδη τροπολογία καταθέτει το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών, που αναιρεί την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς!!
Τροπολογία με την οποία προσπαθεί να υπερβεί την απόφαση του Αρείου Πάγου για το «πάγωμα» των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης των servicers (DoValue, Intrum, Cepal κ.α.) για λογαριασμό των funds, καταθέτει το υπ. Οικονομικών στη Βουλή.
Πρόκειται για μία σκανδαλώδη τροπολογία που αφορά στους πλειστηριασμούς και τον ρόλο των εταιρειών διαχείρισης δανείων.
Η διάταξη που καταθέτει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή έρχεται μετά την απόφαση - «βόμβα» του Αρείου Πάγου που ξεκαθαρίζει πως οι εν λόγω εταιρείες, γνωστές ως servicers, δεν δικαιούνται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δανειοληπτών και αυτό γιατί δεν είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των δανείων, αλλά λειτουργούν ως «εργολάβοι» των ξένων funds.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν νομιμοποιεί τις εν λόγω πράξεις, στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των δανείων έγινε με τον νόμο του 2003, ενώ αυτές μπορούν να γίνονται με βάση των νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας» το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως υπέκυψε στις πιέσεις των funds και των servicers που «τρέχουν» τους πλειστηριασμούς, καθώς μέσω αυτών πλουτίζουν.
Οι πλειστηριασμοί αποτελούν για τους servicers βασική πηγή εισπράξεων, ενώ η ανακοπή των σχεδίων επιχειρηματικότητας θα επηρεάσει επίσης τις εισπράξεις, ο στόχος των οποίων είχε τεθεί αρχικά στα 18,7 δισ. ευρώ.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν λυτρωτική για εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα, όμως η τροπολογία, που αναμένεται, θα λειτουργήσει και πάλι εις βάρος των δανειοληπτών που προσπαθούν να ορθοποδήσουν από τις συνεχόμενες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις.
Ο Άρειος Πάγος έφτασε στην απόφαση αυτή, καθώς κρίθηκε απαραίτητη μία νομοθετική παρέμβαση που θα ακύρωνε ή θα συμπλήρωνε έναν από τους δύο νόμους, οι οποίοι λειτουργούσαν αντιπαραθετικά.
Τώρα το ΥΠΟΙΚ τρέχει και δεν φτάνει να μαζέψει τα... σπασμένα του Αρείου Πάγου, καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έφερνε μπαράζ προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους από πλειστηριασμούς που διενήργησαν οι servicers αξιώνοντας τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις.
Με το μπλόκο των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης των servicers, δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε οι δανειολήπτες να έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν πλειστηριασμούς που έγιναν από εταιρείες διαχείρισης δανείων. Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου απορρίπτει στην ουσία, την πρόσθετη παρέμβαση από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ως απαράδεκτη ελλείψει νομιμοποιήσεως (ΑΠ 822/2022).
Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι ότι ο νόμος του 2003 για τις τιτλοποιήσεις δεν απονέμει στην εταιρεία διαχείρισης την ιδιότητα του κατ' εξαίρεση νομιμοποιούμενου διαδίκου όπως συμβαίνει στον νόμο του 2015. Έτσι, ο νόμος 3156/2003 δεν απονέμει στις εταιρείες διαχειρίσεως ενεργητική κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση προκειμένου να ασκήσουν τις ένδικες αυτοτελείς πρόσθετες παρεμβάσεις, παρά μόνο ρυθμίζουν τους όρους και το πλαίσιο της εκτελέσεως εξώδικων διαχειριστικών (νομικών ή υλικών) πράξεων, με σκοπό την είσπραξη (για λογαριασμό της εντολέως της, δικαιούχου) των απαιτήσεων από τους οφειλέτες.
Επομένως, δεν νομιμοποιείται να ενεργεί διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό της εντολέως της εταιρείας, ούτε η μεταξύ τους σύμβαση και η παροχή πληρεξουσιότητας μπορεί να καθιδρύσει κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση.