SYRIZA-PA: Γιατί φοβάται ο Κασσελάκης νέα κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι συσχετισμοί και το παρασκήνιο

SYRIZA-PA / Γιατί φοβάται ο Κασσελάκης νέα κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι συσχετισμοί και το παρασκήνιο

SYRIZA-PA: Γιατί φοβάται ο Κασσελάκης νέα κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι συσχετισμοί και το παρασκήνιο

SYRIZA-PA / Γιατί φοβάται ο Κασσελάκης νέα κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι συσχετισμοί και το παρασκήνιο

Σε νέο πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται το σενάριο νέας προσφυγής στη βάση για ανανέωση της εμπιστοσύνης μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, μετά και τον απόλυτο διχασμό στην κοινοβουλευτική ομάδα της περασμένης Δευτέρας.

Το νέο τοπίο ένα χρόνο μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη φέρνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, γεγονός που καθιστά κατά πολλούς στην Κουμουνδούρου την κρίση των μελών του κόμματος απαραίτητη. Εξάλλου, η ανάγκη για αναβάπτιση της ηγεσίας είχε διατυπωθεί, πιο ήπια, ήδη μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την απώλεια σχεδόν 380.000 ψήφων από το κακό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2023.

Μία ημέρα μετά το χάος της κοινοβουλευτικής ομάδας τόσο ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, όσο και η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη διατύπωσαν την άποψη πως ο κ. Κασσελάκης οφείλει να λυτρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον διχασμό και να προσφύγει στη βάση, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος, στα οποία ομνύει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ υπέρ της προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης που έχει δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως καταβολών και «στρατοπέδων» αναγνωρίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πορευθεί για πολύ μέσα από αυτή την ιδιότυπη ισορροπία τρόμου που έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή Πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας να μην ελέγχουν την πλειοψηφία των βουλευτών. Ωστόσο οι λύσεις που προκρίνονται διαφέρουν ανάλογα με το στρατόπεδο στο οποίο τοποθετείται ο καθένας.

«Όχι» Κασσελάκη σε νέα εκλογή από τη βάση

Ο Στέφανος Κασσελάκης ωστόσο έδωσε από την πρώτη στιγμή το στίγμα των προθέσεών του αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβάπτισής του από τη βάση. Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο MEGA, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ, δήλωσε «ανοιχτός σε όποιον θέλει να με προκαλέσει». Με την αποστροφή αυτή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας επιβεβαίωσε πως θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο νέα κρίση της βάσης και έστειλε μήνυμα πως είναι διατεθειμένος να πορευθεί στην ηγεσία χωρίς να ελέγχει την πλειοψηφία των βουλευτών, καλώντας όσους του ασκούν κριτική να ορίσουν υποψήφιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν σήμερα και τα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη, όπως η Νίνα Κασσιμάτη και ο Πέτρος Παππάς, ενώ το ίδιο είχε πει εξερχόμενος και της κοινοβουλευτικής ομάδας ο νέος επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς.

Η απροθυμία Κασσελάκη για νέα κρίση της βάσης ωστόσο είχε διαφανεί και πριν τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ, ήδη από την τελευταία Πολιτική Γραμματεία, όταν αρνήθηκε να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα νέας εσωκομματικής διαδικασίας, επομένως όποιος θέλει να το θέσει θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.

Τούτων δοθέντων, οι χειρισμοί της ηγεσίας, μετά και το deal με τον Νίκο Παππά για τη θέση του Προέδρου της ΚΟ και τις κινήσεις εξευμενισμού του Παύλου Πολάκη με τη διαγραφή Λινού και την εκ νέου υπεράσπιση του διαγραφέντος βουλευτή Χανίων στη χθεσινή του συνέντευξη στο MEGA, δείχνουν πως πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα νέο «ξεκαθάρισμα» με περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος σε ελεγχόμενο πεδίο. Είτε σε αυτό της Κεντρικής Επιτροπής (που εφόσον ευοδωθεί το πρέσινγκ και στον Παύλο Πολάκη, με Παππά και Πολάκη θα ελέγχει πλειοψηφικά), είτε στο Συνέδριο, το σώμα του οποίου θα ορίσει ο ίδιος κατά το δοκούν.

Η δυσανεξία στην κρίση της βάσης και την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εν μέσω απόλυτου διχασμού, παρά την ένδεια υποψηφίων αντιπάλων, αποδίδεται κατά πολλούς σε δύο βασικούς παράγοντες:

Στο κακό εκλογικό αποτέλεσμα που έχει μεσολαβήσει από την εκλογή του τον περασμένο Σεπτέμβριο και το οποίο έχει δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα, αποδομώντας πλήρως το αφήγημα Κασσελάκη.

Και στις επικείμενες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες σύμφωνα με όλους τους αναλυτές θα επιβεβαιώσουν πλέον την αναντιστοιχία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με λίγα λόγια, ότι ο ηττημένος, συρρικνωμένος, διχασμένος και δίχως σαφές ιδεολογικό στίγμα ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παραμένει μόνο στα χαρτιά αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κινείται με σταθερά πτωτική τάση μεταξύ τρίτης και πέμπτης θέσης στην κατάταξη των κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «όχι» του Στέφανου Κασσελάκη στην κρίση των μελών του κόμματος δεν συνεπάγεται αναγκαστικά πως αυτή θα καταστεί εφικτό να αποτραπεί.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ ήταν μόνο το πρώτο επεισόδιο από τη νέα σεζόν στο δράμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.