Beachfront Property: Τροπολογία «συγχωροχάρτι» για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες!! Αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις [Έγγραφο]

Beachfront Property / Τροπολογία «συγχωροχάρτι» για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες!! Αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις [Έγγραφο]

Beachfront Property: Τροπολογία «συγχωροχάρτι» για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες!! Αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις [Έγγραφο]

Beachfront Property / Τροπολογία «συγχωροχάρτι» για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες!! Αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις [Έγγραφο]

Δίνουν δυνατότητα σε δήμους να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές σε παραλίες που έγιναν ακόμα και από ιδιώτες, ώστε στη συνέχεια να τις μισθώσουν.

«Συγχωροχάρτι» στις παρανομίες στις παραλίες δίνει η κυβέρνηση, την ώρα, μάλιστα, που η καμπάνια για την εφαρμογή MyCoast παίζει σε κάθε τηλεοπτική οθόνη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε δήμους να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές (λ.χ. προβλήτες, μπαζώματα), προκειμένου αυτά να μισθώνονται σε καφετέριες και ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και αναστολή όλων των κυρώσεων, όπως επιβολή σφράγισης και πρόστιμα, «φωτογραφίζοντας» -σύμφωνα με το δημοσίευμα- τις περιοχές της Μαγνησίας όπου πρόσφατα έγιναν έλεγχοι από τις κτηματικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στην τροπολογία, η πολιτεία αντιλαμβάνεται τις παράνομες κατασκευές των δήμων στους αιγιαλούς ως παράγοντα που «επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της χώρας».

Για να «αποκατασταθεί» η κατάσταση δίνεται εκ νέου στους δήμους η δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό (οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν από το 2011) μέσω της υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή μιας υπεύθυνης δήλωσης (ονομάζεται πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις), διαδικασία που βέβαια δεν εξετάζει επί της ουσίας τη ζημιά που προκαλείται στον παράκτιο χώρο από τις παράνομες κατασκευές.

Η σχετική δυνατότητα είχε δοθεί συλλήβδην στους δήμους και στον ΕΟΤ το 2019 (ν. 4607), με αρχική προθεσμία δύο ετών. Μέσα από τρεις διαδοχικές παρατάσεις, η προθεσμία για τους δήμους έφτασε τον Απρίλιο του 2024.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα, πολλοί δήμοι εξακολουθούσαν να μην έχουν ασχοληθεί με τη διαδικασία, βασιζόμενοι στην απουσία ελέγχων από την πολιτεία.

Να σημειωθεί ότι οι παράνομες κατασκευές μπορεί να έχουν γίνει και από ιδιώτες (λ.χ. η κατασκευή μέσω «μπαζώματος» μιας προβλήτας για τραπεζοκαθίσματα μπροστά από ταβέρνες), ωστόσο η διαδικασία δίνει το δικαίωμα στους δήμους να παρέμβουν και να τις νομιμοποιήσουν σαν να ήταν δικές τους.

Με τη νέα ρύθμιση, λοιπόν, η δυνατότητα αυτή επαναφέρεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 ως «τελευταία ευκαιρία».

Οι παράνομες κατασκευές μπορούν μετά την αδειοδότησή τους να μισθωθούν «για απλή χρήση», δηλαδή για ομπρελοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.

Δείτε την Τροπολογία και το Άρθρο 4, στο παρακάτω Αρχείο

Αρχεία