Heat Island Effect: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας

Heat Island Effect / Καύσωνας διαρκείας ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τον υδράργυρο να “αγγίζει” ακόμα και τους 43 βαθμούς.

Heat Island Effect: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας

Heat Island Effect / Καύσωνας διαρκείας ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τον υδράργυρο να “αγγίζει” ακόμα και τους 43 βαθμούς. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θερμές αέριες μάζες, προκαλούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται εδώ και 1,5 μήνα πριν φθάσουμε στην κορύφωση της θερινής περιόδου.

Και το επόμενο 10ήμερο θα είναι δύσκολο όχι μόνο λόγω των ακραίων θερμοκρασιών αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που μαζί με τους ανέμους δημιουργούν την ιδανική συνθήκη για πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο μέρος τη χώρας βρίσκεται σε υψηλή επικινδυνότητα Επί του παρόντος ακόμη περισσότερο κινδυνεύει η Κρήτη.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Σκάι, τόνισε: «Έχουμε μπροστά μας ακόμα, μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, θα έχουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών».

Η θερμική δυσφορία χτυπάει κόκκινο στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Στην άσφαλτο κατεγράφησαν έως και θερμοκρασίες 160 βαθμών και οι πολίτες αισθάνονται τον καύσωνα κατά πολύ ενισχυμένο, εξαιτίας του τσιμέντου που απορροφά τη ζέστη σε συνδυασμό με την πυκνή κίνηση των οχημάτων

Στη 1.30μμ στο κέντρο της Νέα Φιλαδέλφειας το θερμόμετρο δείχνει 41 βαθμούς Η ζέστη είναι αφόρητη και η ταλαιπωρία μεγάλη. Όλο το κέντρο μια τεράστια θερμική νησίδα… Εξαίρεση αποτελούν τα πράσινα προάστια της πόλης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναφέρει πως: «η αίσθηση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης να είναι συνήθως 3 με 4 βαθμούς, ψηλότερη από ό,τι στην περιφέρεια της πόλης. Στην Αθήνα χτες, ανάμεσα στην Κηφισιά ή το Μαρούσι και στο κέντρο, η θερμοκρασία ήταν 6 βαθμοί.

Αν και τις πρωινές ώρες τα hot spots της Αττικής με διαφορά είναι η Ελευσίνα και τα Σπάτα, το κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα τα δυτικά προάστια υποφέρουν δυσανάλογα και τη νύχτα οπότε το τσιμέντο απελευθερώνει τη θερμότητα που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί δημιουργείται η τέλεια αστική θερμική νησίδα και η θερμική δυσφορία επιδεινώνεται

Η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε: «θερμαίνεται το πρωί μαζεύει όλη την ηλιακή ακτινοβολία αλλά είναι αργότερα το βράδυ που εκπέμπεται αυτή η θερμική ακτινοβολία προς τα πάνω και έτσι και οι δορυφόροι μπορούν να την καταγράψουν. Οι περιοχές οι πυκνοκατοικημένες που έχει όλη τη συγκέντρωση του πληθυσμού και επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας ιδιαίτερα το βράδυ».

Τι ημέρες του καύσωνα μόνο το πράσινο σώζει. Τη λύση για δροσιά στους κατοίκους μπορούν να δώσουν τα πάρκα και τα άλση Άλσος Παπάγου Ακαδημία Πλάτωνος είναι κάποια σημεία που μπορούν να κάνουν τη ζέστη πιο υποφερτή.

Το αστεροσκοπείο Αθηνών δημιούργησε και διαθέτει δωρεάν για τους Αθηναίους την εφαρμογή EXTREMA GLOBAL. Έναν οδηγό προστασίας των πολιτών από τις ακραίες θερμοκρασίες που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη υγεία. Η εφαρμογή δίνει εναλλακτικές δροσερές διαδρομές εντοπίζει τους πλησιέστερους κλιματιζόμενους χώρους τις περιοχές όπου υπάρχουν δενδροστοιχίες σκιά ή συντριβάνια που μειώνουν τη θερμική δυσφορία.

Η πρόγνωση του καιρού

Καύσωνας επ’ αόριστον με πολλά 40άρια στη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Μάλιστα, τη νέα εβδομάδα προβλέπεται η κορύφωση του φαινομένου και είναι πιθανό να φτάσουμε και τους 43 με 44 βαθμούς σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο περιμένουμε ηλιοφάνεια ίσως με ελάχιστες βροχές σε ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 38 με 40 βαθμούς, στα δυτικά και τους 41, έως 32 στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 28 έως 39 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

Την Κυριακή περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου. Οι βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει πολύ υψηλή.

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα: Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας – Πόσο θα διαρκέσει

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για αυτοπροστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Όπως ανακοίνωσε η ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

    * Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

    * Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα, από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

    * Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

    * Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

 Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα».

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων».

Eπίσης περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του  δείκτη θερμικής καταπόνησης (WBGT) υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt