Behind the Politics: Κινδυνεύει η ΝΔ από το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος Σαμαρά;

Behind the Politics / Κινδυνεύει η ΝΔ από το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος Σαμαρά;

Behind the Politics:  Κινδυνεύει η ΝΔ από το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος Σαμαρά;

Behind the Politics / Κινδυνεύει η ΝΔ από το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος Σαμαρά;

Ο Αντώνης Σαμαράς συζητάει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, αλλά είναι αβέβαιο αν θα προχωρήσει στην υλοποίησή του. Στο Μαξίμου δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν.

Η επανεμφάνιση  του Αντώνη Σαμάρα, μέσω της πρόσφατης δημοσίευσης άρθρου του με το οποίο άσκησε έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε στο πλαίσιο των γνωστών θέσεών του, δεν υπήρξε δηλαδή κάποια έκπληξη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παθητική στάση στο θέμα της σχεδιαζόμενης συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και το υπουργείο Εξωτερικών για την απουσία αντίδρασης στην πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, όπου δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός κατοχής δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο.

Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, όμως, κρυβόταν στην κατακλείδα του άρθρου του, με την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για πολλούς, ακριβώς αυτή η επισήμανση που έκανε στο τέλος ήταν ο σκοπός του άρθρου-παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ και η ερμηνεία ήταν ότι έμοιαζε πολύ με προαναγγελία δημιουργίας κόμματος, γι’ αυτό και τροφοδότησε αμέσως τα σχετικά σενάρια.

Το ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση με το «κόμμα Σαμαρά», αν αυτό το σενάριο προχωρήσει, δεν είναι τόσο αν θα μπορούσε να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό στις επόμενες εκλογές, αλλά αν θα αφαιρέσει ακόμα κι ένα μικρό ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία, ικανό να της στερήσει την αυτοδυναμία, σε περίπτωση που καταφέρει το 2027 να την πλησιάσει.

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να εκφράσει εκείνους τους νεοδημοκράτες που δυσφορούν με το ύφος άσκησης εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή στην κυβέρνησή του πολλών υπουργών-μεταγραφών από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και όσους τον θεωρούν υπερβολικά μετριοπαθή στην εξωτερική πολιτική και πολύ woke στα κοινωνικά ζητήματα.

Θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος στα 74 του χρόνια;

Η επιστροφή του 79χρονου Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία έχει ενθαρρύνει διεθνώς πολλούς βετεράνους να παραμείνουν στο παιχνίδι και δεν είναι λίγοι αυτοί που προτρέπουν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει κόμμα για να καλύψει το κενό που θεωρούν ότι υπάρχει στην «πατριωτική δεξιά». Οι πληροφορίες λένε ότι αυτή η συζήτηση πράγματι γίνεται, δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο φανταστικό σενάριο ή για φήμες, και ο ίδιος δεν το αποκλείει σε όσους τον ρωτούν.

Από το να γίνονται όμως θεωρητικές συζητήσεις μέχρι την υλοποίηση του πρότζεκτ «δημιουργία νέου κόμματος» η απόσταση είναι μεγάλη και οι προϋποθέσεις πολλές. Στην περίπτωση που το επόμενο βήμα, αυτό της υλοποίησης, γίνει, δεν είναι βέβαιο αν θα ηγηθεί του νέου κόμματος ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιος που θα έχει την υποστήριξή του. Και τα δύο σενάρια υπάρχουν στη συζήτηση που γίνεται.

Ανησυχεί η υπόθεση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου;

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι δεν τους ανησυχεί καθόλου, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι πια μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αφού έχει διαγραφεί, οπότε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, και επισημαίνουν ότι με την κριτική του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει τον εαυτό του απέναντι στην παράταξη και δεν πείθει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανίζονται, δε, βέβαιοι ότι ένα κόμμα Σαμαρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι αναφέρουν πως το 25% που δηλώνει σήμερα ότι θα ψηφίσει ΝΔ στις επόμενες εκλογές (πρόθεση ψήφου) είναι αρκετά «μητσοτακικό» για να αρχίσει να λοξοκοιτάζει προς ένα κόμμα Σαμαρά. «Μόνο ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό ψηφοφόρων της σημερινής ΝΔ μπορεί να σκεφτόταν να πάει σε ένα κόμμα Σαμαρά» σχολίαζε έμπειρος πολιτικός αναλυτής πρόσφατα. Ωστόσο οι «σαμαρικοί» και όσοι παρακινούν τον πρώην πρωθυπουργό δεν εστιάζουν τόσο στο κοινό που εξακολουθεί να συσπειρώνει η ΝΔ όσο στο κοινό που έχει χάσει από τη δεξαμενή του 41% των εθνικών εκλογών του 2023.

Στις ευρωεκλογές του 2024, έναν χρόνο μετά τις εθνικές, το ποσοστό της ΝΔ πήγε στο 28,3%, σημειώνοντας περισσότερες απώλειες από τις αναμενόμενες, λόγω της πιο χαλαρής ψήφου. Υπάρχει μια γενικότερη εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα εκείνο συνδιαμορφώθηκε και από μια «λευκή απεργία» αρκετών «σαμαρικών» και λοιπών απογοητευμένων, αν και χωρίς να έχει δοθεί γραμμή. Το ίδιο περίπου συνέβη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο Αθηναίων.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται για τις εκλογές του 2027 είναι: μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία που επιδιώκει η ΝΔ χωρίς τους «σαμαρικούς» και ενδεχομένως χωρίς και όλους τους «καραμανλικούς»;

Η Νέα Δημοκρατία αυτήν τη στιγμή τα δίνει όλα για να κρατηθεί δημοσκοπικά στο όριο του 30% και να βάλει φρένο στην καθοδική πορεία που κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα, ώστε μετά το φθινόπωρο ιδανικά να αυξήσει το ποσοστό της. «Μαζί με τα διλήμματα που εκ των πραγμάτων θα τεθούν όταν θα πλησιάζουν οι κάλπες, η αυτοδυναμία είναι δυνατή», εκτιμά κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, παραδέχεται όμως ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε ένας ψηφοφόρος» για να επιτευχθεί το σχέδιο Μητσοτάκη για τρίτη θητεία.

Το ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση με το «κόμμα Σαμαρά», αν αυτό το σενάριο προχωρήσει, δεν είναι τόσο αν θα μπορούσε να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό στις επόμενες εκλογές, αλλά αν θα αφαιρέσει ακόμα κι ένα μικρό ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία, ικανό να της στερήσει την αυτοδυναμία, σε περίπτωση που καταφέρει το 2027 να την πλησιάσει.

Μεγαλύτερη ανησυχία όμως, προκάλεσε στους υπόλοιπους ενοίκους της «δεξιάς πολυκατοικίας» το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά μαζί με τα σενάρια που κυκλοφορούν για νέο κόμμα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έσπευσε να τοποθετηθεί κατηγορώντας τον ότι ήταν η κυβέρνηση του που έφερε τον αντιρατσιστικό νόμο και δηλώνοντας πως εκείνος δεν έχει ιδεολογική σχέση με τον Σαμαρά, ενώ ο Πάνος Καμμένος, που συμμετέχει σε κάποιες συζητήσεις οι οποίες γίνονται στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος για το ποιος θα ηγηθεί μιας ατζέντας Τραμπ στην Ελλάδα, έγραψε στην πλατφόρμα X ότι ο τελευταίος που μπορεί να το κάνει είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο καθένας με τις αγωνίες του. 

Θέλει ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει ένα τραμπικό κόμμα στην Ελλάδα;

Οι πολιτικοί του φίλοι λένε όχι και απαντούν ότι «η χώρα χρειάζεται ένα ελληνικό πατριωτικό κόμμα και όχι ένα τραμπικό».  Όσοι τον παρακινούν θεωρούν ότι η συντηρητική στροφή που καταγράφεται διεθνώς ευνοεί τη δημιουργία ενός νέου συντηρητικού κόμματος στην Ελλάδα, και ότι η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης είναι ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί από δεξιά. 

Τα τελευταία χρόνια, τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πράγματι ενισχυθεί και υπάρχει πάντα η συζήτηση για το αν θα βρεθεί μία προσωπικότητα να ενώσει τον χώρο αυτό σε  ένα νέο ισχυρό κόμμα. Είναι ο Σαμαράς το πρόσωπο που θα μπορούσε να το κάνει; ή το μομέντουμ για εκείνον έχει χαθεί οριστικά; Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Αυτό που μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα όμως, είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ακόμα και αν υποτεθεί ότι έχει τους βουλευτές για να το κάνει, δεν θα επιδιώξει να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν τελικά κάνει το κόμμα, αυτό θα έχει στόχευση τις εκλογές του 2027. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει ως δικό της στόχο, αυτά τα δύο χρόνια που μένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές, να ανέβει ξανά, μονάδα - μονάδα σε ποσοστά που θα της δώσουν προοπτική αυτοδυναμίας. 

Για την ώρα βρίσκεται μακριά από αυτό, σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις και δεν έχει το περιθώριο ακόμα και για τις μικρότερες δυνατές απώλειες προς ένα «κόμμα Σαμαρά», αν τελικά δημιουργηθεί.

Επομένως, μπορεί η πολιτική ηγεσία της ΝΔ να εμφανίζεται ψύχραιμη προς τα έξω, μέσα της όμως, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. 

LiFO Έντυπη Έκδοση