Coronavirus Disease: Ο «χάρτης» των κρουσμάτων, της θετικότητας και των εμβολιασμών στις Νησιωτικές & Τουριστικές περιοχές

Τα κρούσματα αυξάνονται σε δημοφιλείς προορισμούς, το ίδιο και η θετικότητα. Μάλιστα σε ορισμένους εξ αυτών η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα υψηλή!!

Coronavirus Disease: Ο «χάρτης» των κρουσμάτων, της θετικότητας και των εμβολιασμών στις Νησιωτικές & Τουριστικές περιοχές

Τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές, βρίσκονται  στο επίκεντρο της νέας επιδημικής έξαρσης, γεγονός που εξηγείται από την αυξημένη κινητικότητα λόγω καλοκαιριού, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να έχει και αυτή ρόλο.

Τα κρούσματα αυξάνονται σε δημοφιλείς προορισμούς, το ίδιο και η θετικότητα. Μάλιστα σε ορισμένους εξ αυτών η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα υψηλή!!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μυκόνου, η οποία βρίσκεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού και για την οποία πριν μια εβδομάδα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου. Η θετικότητα για το νησί είναι στο 0,65% για το διάστημα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 14 κρούσματα στη Μύκονο. Είναι εντυπωσιακό ότι το νησί έχει μια πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, και πιο συγκεκριμένα, 96,38% των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μία δόση και 82,17% έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά καταγράφουν και οι υπόλοιπες Κυκλάδες στην πλειοψηφία τους, ωστόσο είναι ανάμεσα στις περιοχές που ανησυχούν επιστήμονες και κυβέρνηση λόγω έντονης κινητικότητας νεαρών επισκεπτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και που συγχρωτίζονται προκειμένου να διασκεδάσουν.

Χθες, ανακοινώθηκαν τρία κρούσματα στην Πάρο, από δύο σε Σύρο και Τήνο, ένα στην Άνδρο.

Η Κρήτη βρίσκεται στη «δίνη» του τέταρτου κύματος. Είναι εκεί όπου και πολλά κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά, και υπάρχει έντονη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και έχει ακόμη περιθώριο αύξησης των εμβολιαστικών ποσοστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ρέθυμνο καταγράφει την υψηλότερη θετικότητα (1,85%) σε σχέση με όλες τις περιφερειακές ενότητες για το διάστημα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες επιπλέον 69 περιστατικά για το Ρέθυμνο και 70 για το Ηράκλειο.

Το Ρέθυμνο έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη συγκριτικά με τους άλλους νομούς της Κρήτης και ειδικότερα το ποσοστό εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση είναι 39,18% και των ολοκληρωμένων εμβολιασμών 30,76%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι για το Ηράκλειο 42,65% και 3,94%, για τα Χανιά 43,20% και 33,09% και για τον Αίγιο Νικόλαο 52,12% και 45,11%.

Όσον αφορά στο Βόρειο Αιγαίο, στη Λέσβο εντοπίστηκαν χθες πέντε νέα κρούσματα. Η «ταχύτητα» εμβολιασμών στο νησί έχει αρχίσει να ανεβαίνει και το 40,22% είναι εμβολιασμένο τουλάχιστον με μία δόση. Τα «πάνω» της εμβολιαστικά έχει πάρει και η Σάμος, που κατέγραφε από τα χαμηλότερα εμβολιαστικά ποσοστά. Έως χθες το 41,10% του πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση και το 31,34% πλήρως εμβολιασμένο. Στη Σάμο χθες εντοπίστηκε ένα κρούσμα.

Επιπλέον έξι περιστατικά κατέγραψε η Ρόδος, κατεξοχήν δημοφιλής προορισμός, με εμβολιαστική κάλυψη στο 49,24% τουλάχιστον με μία δόση.

Την υψηλότερη θετικότητα μετά το Ρέθυμνο για τις ημέρες που πέρασαν κατέγραψαν τα Γρεβενά με 0,93%, ο νότιος τομέας Αθηνών με 0,84%, η Ηλεία με 0,71%.

Η Αττική βρίσκεται για τέταρτη φορά στο επίκεντρο της πανδημίας, με 1061 κρούσματα χθες.

Συνολικά στην Αττική, για όλους τους τομείς (νότιο, κεντρικό, ανατολικό, βόρειο), η κάλυψη με εμβολιασμό είναι 49,14% τουλάχιστον με μία δόση και 35,78% και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.