Ορκίστηκαν οι νέοι Βουλευτές - Ο αριθμός των γυναικών, ο αρχαιότερος και οι νέοι

Η ορκωμοσία των 300 της Βουλής Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Ο πρωθυπουργός "ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους". Η νέα σύνθεση της Βο

Ορκίστηκαν οι νέοι Βουλευτές - Ο αριθμός των γυναικών, ο αρχαιότερος και οι νέοι
Ορκίστηκαν οι νέοι Βουλευτές - Ο αριθμός των γυναικών, ο αρχαιότερος και οι νέοι

Η ορκωμοσία των 300 της Βουλής

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Ο πρωθυπουργός "ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους". Η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 112 νέους βουλευτές, ενώ στο σύνολο των "300"οι 62 είναι γυναίκες......

Το κουδούνι της Ολομέλειας ήχησε στις 11 ακριβώς για την εναρκτήρια συνεδρίαση.

Καλή δύναμη σε όλους ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καλή χρονιά στους νέους συναδέλφους» ευχήθηκε ο "αρχαιότερος" Γιάννης Τραγάκης.

Όλο το τελετουργικό της ορκωμοσίας της νέας Βουλής

Συνεκλήθη σήμερα η Θ΄ Αναθεωρητική Βουλή- Α΄ Σύνοδος της ΙΗ΄ Βουλευτικής Περιόδου- για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Οι κόκκινες μοκέτες, οι επίχρυσες στήλες με τις ταμπέλες, οδηγίες στους διαδρόμους της Βουλής για το πώς θα φτάσει κανείς στα θεωρεία, όλα τα πολύφωτα αναμμένα, η αυξημένη παρουσία των ανδρών και γυναικών ασφαλείας, οι υπάλληλοι της εθιμοτυπίας και των δημοσίων σχέσεων για την υποδοχή των επισήμων είναι όλα και όλοι στην θέση τους από νωρίς το πρωί.

Το κουδούνι της Ολομέλειας ήχησε στις 11 ακριβώς για την εναρκτήρια συνεδρίαση. Στην έδρα του Προέδρου της Βουλής κάθεται και θα προεδρεύσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος στη τάξη Αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής. Έτσι, αφού δεν εκλέχθηκε ο Τάσος Κουράκης που ήταν Α’ Αντιπρόεδρος της απελθούσας Βουλής, θα προεδρεύσει ο πρώην Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής που ήταν ο Γιώργος Βαρεμένος.

Ο κ. Γιώργος Βαρεμένος θα επικουρηθεί στο έργο τους από τέσσερις Γραμματείς, που τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από τους νεότερους σε ηλικία βουλευτές , ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στο πρώτο έδρανο των αξιωματούχων κάθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος με την έναρξη της συνεδρίασης θα αναγνώσει την ειδική ημερήσια διάταξη, θα εκφωνήσει τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και ο κατάλογος αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Αμέσως μετά ο προεδρεύων, θα ζητήσει από τον Γραμματέα να εξέλθει από την Ολομέλεια και να συνοδεύσει στην αίθουσα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με τα μέλη της ΔΙ Συνόδου όπου θα τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό και θα πραγματοποιήσουν την θρησκευτική ορκωμοσία.

Αμέσως μετά θα δώσουν όσοι βουλευτές θελήσουν πολιτικό όρκο, ενώ αντίστοιχα στο Κοράνι μπορεί να ζητήσουν να ορκιστούν όσοι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα το επιθυμούν.

Μετά την τελετή αγιασμού και ορκωμοσίας στην Ολομέλεια, οι «300» πριν αποχωρήσουν θα περάσουν από το 51 γραφείο του ισογείου, όπου είναι το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας Βουλευτών για να υπογράψουν και τα σχετικά έγγραφα.

Η σημερινή είναι μια ημέρα, όπου η πολιτική υποχωρεί ή σε κάθε περίπτωση αναμειγνύεται έντονα με την προσωπική ζωή του κάθε βουλευτή καθώς η διαδρομή μέχρι την σημερινή ημέρα είναι μια δικαίωση πολυετών προσπαθειών και θυσιών για να ανοίξει η πόρτα της Ολομέλειας για αυτούς και είναι φυσικό να θέλουν να την μοιραστούν με συζύγους, παιδιά, στενούς συνεργάτες και φίλους, που θα τους καμαρώσουν από τα κατάμεστα θεωρεία της Βουλής.

Οι πρώτοι βουλευτές πέρασαν από νωρίς την πύλη της Βουλής, ενώ μέχρι τις 10:30 τα μέλη των οικογενειών και οι συνεργάτες που κατάφεραν να βρουν μια πρόσκληση εισόδου πήραν τις θέσεις τους στα θεωρεία.

Ακόμα και έως αυτή την ώρα οι προσκεκλημένοι σχηματίζουν ουρές για να μπουν στην Βουλή.

Πως θα κάθονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Οι ενδυματολογικές επιλογές των βουλευτών και κυρίως των 61 γυναικών βουλευτών και πάλι θα «κεντρίσουν» τους φωτογραφικούς φακούς, οι selfie που θα θελήσουν να βγάλουν εντός και εκτός της Ολομέλειας, τα πηγαδάκια, οι χειραψίες, οι ασπασμοί, το ποιοι θα δώσουν θρησκευτικό και ποιοι πολιτικό όρκο… στιγμιότυπα και επιλογές που για μια ακόμα φορά θα τροφοδοτήσουν τις στήλες των παραπολιτικών.

Η ορκωμοσία των Νέων Βουλευτών

Η σύγκληση της Βουλής έγινε σύμφωνα με το Π.Δ. 56/2019 "Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής", το οποίο έχει προσδιορίσει την 17η Ιουλίου 2019 ως την ημέρα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας βουλευτικής περιόδου.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Η σημερινή διαδικασία περιγράφεται στο Κανονισμό της Βουλής.

Την εναρκτήρια συνεδρίαση, έως και την εκλoγή τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, θα διευθύνει o πρoσωρινός πρόεδρoς, πoυ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό θα είναι ο Β΄αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεδομένου ότι «καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ένας από τoυς αντιπρoέδρoυς της Boυλής της πρoηγoύμενης βoυλευτικής περιόδoυ, κατά την τάξη της εκλoγής τoυς».

Ο προσωρινός πρόεδρος θα επικουρείται από τέσσερις γραμματείς και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα καθήκoντα των γραμματέων θα ασκήσουν oι νεότερoι στην ηλικία Boυλευτές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων.

Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βoυλευτικής περιόδoυ, ο προσωρινός πρόεδρος θα ανακοινώσει στη Boυλή τoν κατάλoγo των Boυλευτών πoυ ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με τo νόμo.

O κατάλoγoς αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά και θα ενημερώνεται για κάθε μεταβoλή πoυ τυχόν επέρχεται κατά τη διάρκεια της βoυλευτικής περιόδoυ.

Στη συνέχεια, o πρoσωρινός πρόεδρoς της Βουλής θα καλέσει τoυς βoυλευτές πoυ έχoυν ανακηρυχθεί και παρευρίσκoνται στη συνεδρίαση να δώσoυν τoν oριζόμενo από τo άρθρo 59 τoυ Συντάγματoς όρκο.

Ο όρκος είναι ο ακόλουθος:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Aλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.

Aπό την oρκωμοσία τoυς oι βoυλευτές αναλαμβάνoυν την άσκηση των καθηκόντων τoυς.

Mετά την oρκωμoσία των βoυλευτών o πρoσωρινός πρόεδρoς θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τoυς βoυλευτές να εκλέξoυν τoν πρόεδρo της Boυλής.

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.