Προετοιμάζεται νέα απόσυρση Ι.Χ. - Κίνητρα για την αγορά νέων αντιρρυπαντικών ΙΧ και ταξί

Εγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία έχει δοθεί στο σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ώστε να χορηγηθούν κίνητρα στην αγορά νέων αντ

Προετοιμάζεται νέα απόσυρση Ι.Χ. - Κίνητρα για την αγορά νέων αντιρρυπαντικών ΙΧ και ταξί
Προετοιμάζεται νέα απόσυρση Ι.Χ. - Κίνητρα για την αγορά νέων αντιρρυπαντικών ΙΧ και ταξί

Εγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία έχει δοθεί στο σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ώστε να χορηγηθούν κίνητρα στην αγορά νέων αντιρρυπαντικών αυτοκινήτων φιλικών με το περιβάλλον. Απομένει η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, τότε ........ για να μπορέσει να ξεκινήσει το πρόγραμμα της απόσυρσης από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όσο το δυνατόν δηλαδή πιο γρήγορα ώστε να ξαναζωντανέψει και η αγορά αυτοκινήτου.

Η κύρια ιδέα όπως διατυπώθηκε στο σχέδιο είναι να χορηγηθούν κίνητρα (τα οποία από κοινού θα αποφασίσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών) στην αγορά πιο νέων και φιλικών προς το περιβάλλον μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να πριμοδοτηθούν τα καινούργια.

Συμπληρωματικά θα χορηγηθούν κίνητρα και για την ανανέωση των ταξί, ο στόλος των οποίων είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Μαζική αντικατάσταση των ταξί έγινε πριν από χρόνια (από το 2004) με την  θ  ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Και για ταξί

Τα κίνητρα που προτίθεται να χορηγήσει η κυβέρνηση για την αγορά νέων αντιρρυπαντικών ΙΧ αυτοκινήτων θα ισχύσουν (με κάποιες διαφοροποιήσεις) και για ταξί καθώς και για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την  αντικατάσταση παλαιών με καινούργια αυτοκίνητα που ετοίμασε ο υπουργός Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής αλλάζει ριζικά όλο το σύστημα εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων καινούργιων ή μεταχειρισμένων και βεβαίως αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Οσο λιγότερο ρυπαίνει την ατμόσφαιρα ένα αυτοκίνητο τόσο λιγότερα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνει.

Με δεδομένο ότι το 1/4 της παγκόσμιας ρύπανσης οφείλεται στις μεταφορές. Το 70% της ρύπανσης που δημιουργείται από τις μεταφορές οφείλεται στην κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων. Επομένως η πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών βρίσκεται σε άμεση συνέπεια με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2050.

Με τους περισσότερους να θεωρούν ότι το μέλλον για την προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους των μεταφορών είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, σημειώνεται ότι ο στόλος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη (χώρες ΕΕ) είναι κάτω του 7%. Στην Ελλάδα μόλις 1%.