Rice Recalled: Aνακαλείται ρύζι λόγω αυξημένου αρσενικού και βαρέων μετάλλων

Rice Recalled / Aνακαλείται ρύζι λόγω αυξημένου αρσενικού και βαρέων μετάλλων

Rice Recalled: Aνακαλείται ρύζι λόγω αυξημένου αρσενικού και βαρέων μετάλλων

Rice Recalled: Aνακαλείται ρύζι λόγω αυξημένου αρσενικού και βαρέων μετάλλων

Ανακαλείται εσπευσμένα από τα ράφια καταστημάτων και σούπερ μάρκετ στη Γαλλία ρύζι βιολογικό καθώς κατόπιν σχετικών ελέγχων εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες αρσενικού.

Οι γαλλικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων προχώρησαν στην ανάκληση των επίμαχων παρτίδων καθώς επιτόπια ανάλυση έδειξη μη συμμορφούμενο ποσό ανόργανου αρσενικού και ίχνη βαρέων μετάλλων (βαρέα μέταλλα: μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κ.λπ.)..

Η ανάκληση αφορά το Camargue ρύζι βιολογικό 1kg της επωνυμίας BONGRAN με ημερομηνία παρτίδας 3261430001372 524142 και ημερομηνία λήξης 26/12/2025.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ναι μεν το ρύζι έχει από μόνο του αυξημένη περιεκτικότητα σε αρσενικό όμως στην ανακληθείσα παρτίδα τα μεγέθη ήταν αρκετά μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα όρια για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Πόσο αρσενικό υπάρχει στο ρύζι;

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα στον κόσμο. Έχει, επίσης, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα τρόφιμα, απορροφώντας περίπου 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό το τοξικό ανόργανο συστατικό του εδάφους σε σχέση με καλλιέργειες άλλων δημητριακών ειδών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο καλλιέργειας του ρυζιού σε πλημμυρισμένους ορυζώνες, γεγονός που καθιστά ευκολότερο για το φυτό να απορροφήσει τις καρκινογόνες ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στο έδαφος.

Πώς να μειώσετε την έκθεση σε αρσενικό από το ρύζι

Για να το πετύχετε αυτό στο σπίτι, οι ερευνητές λένε να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Βράστε σκέτο νερό (τέσσερα φλιτζάνια νερού για κάθε φλιτζάνι ωμό ρύζι)
  • Προσθέστε το ρύζι και να το φέρετε σε βρασμό για άλλα 5 λεπτά
  • Στραγγίξτε όλο το νερό (το οποίο έχει πλέον αφαιρέσει μεγάλο μέρος του αρσενικού που υπήρχε στο ρύζι)
  • Προσθέστε πάλι νερό (2 φλιτζάνια για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι)
  • Καλύψτε το ρύζι με καπάκι και μαγειρέψτε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η τεχνική αφαιρεί περίπου το 54% του αρσενικού στο καστανό ρύζι και περίπου το 73% στο λευκό ρύζι, ενώ διατηρεί γενικά το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και μαγγανίου.

Εκτός από την απομάκρυνση του αρσενικού και τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί λιγότερο νερό, ενέργεια και χρόνο μαγειρέματος από άλλες μεθόδους μαγειρέματος που μπορούν να αφαιρέσουν το αρσενικό, όπως το πλύσιμο του ωμού ρυζιού, που αφαιρεί επίσης τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Τα τέσσερα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα:

1. Μόλυβδος (Pb)

Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία και μπορεί να μολύνει το νερό, το έδαφος και τα τρόφιμα. Η έκθεση στον μόλυβδο προκαλεί προβλήματα στο νευρικό σύστημα, αναιμία και βλάβες στα νεφρά. Στα παιδιά, η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές διαταραχές και μειωμένη νοητική λειτουργία.

Τροφές που εντοπίζεται: Μπορεί να βρεθεί σε φυλλώδη λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε μολυσμένο έδαφος, σε τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί σε μολυβένια δοχεία ή από παλιά σωληνώσεις νερού.

2. Υδράργυρος (Hg)

Ο υδράργυρος απελευθερώνεται στο περιβάλλον μέσω της βιομηχανίας και της καύσης καυσίμων. Είναι ιδιαίτερα τοξικός για το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, βλάβες στο ήπαρ και στα νεφρά, καθώς και διαταραχές στην όραση και την ομιλία.

Τροφές που εντοπίζεται: Ο υδράργυρος συσσωρεύεται κυρίως σε μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και το σκουμπρί, λόγω της βιοσυσσώρευσης.

3. Κάδμιο (Cd)

Το κάδμιο προέρχεται από βιομηχανικές εκπομπές και τη χρήση λιπασμάτων. Η έκθεση σε κάδμιο συνδέεται με βλάβες στα νεφρά, οστεοπόρωση και πνευμονικές ασθένειες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει καρκίνο στους πνεύμονες.

Τροφές που εντοπίζεται: Συνήθως συσσωρεύεται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος, καθώς και σε καπνό τσιγάρων.

4. Αρσενικό (As)

Το αρσενικό είναι ένα μεταλλοειδές που μπορεί να βρεθεί στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα λόγω γεωλογικών και βιομηχανικών παραγόντων. Η μακροχρόνια έκθεση στο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο δέρμα, στο ήπαρ και στους πνεύμονες. Επίσης, προκαλεί δερματικές βλάβες, προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και νευρολογικές επιπλοκές.

Τροφές που εντοπίζεται: Εντοπίζεται σε τρόφιμα όπως το ρύζι, τα δημητριακά, και σε ορισμένα θαλασσινά λόγω της μόλυνσης του εδάφους και του νερού.

Τι προκαλούν στον οργανισμό;

Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως:

  • Νευρολογικές βλάβες: Όλα τα παραπάνω μέταλλα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά, όπως μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.
  • Βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι: Ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος επηρεάζουν άμεσα την υγεία των νεφρών και του ήπατος, οδηγώντας σε αποτυχία των λειτουργιών τους.
  • Προβλήματα στο αναπνευστικό: Η εισπνοή βαρέων μετάλλων, όπως το κάδμιο, μπορεί να προκαλέσει χρόνιες πνευμονικές ασθένειες και καρκίνο.
  • Καρκίνος: Η μακροχρόνια έκθεση σε αρσενικό και κάδμιο έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου.