Scorching Summer: 8η ημέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών!! Σε τροχιά νέας ανόδου η θερμοκρασία, σπάνιο και επικίνδυνο φαινόμενο στην Ελλάδα!!

Έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα!! Έρχονται τρεις δύσκολες μέρες!! Κορύφωση την Πέμπτη με 43° C!! Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι λένε οι επιστήμονες;

Scorching Summer: 8η ημέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών!! Σε τροχιά νέας ανόδου η θερμοκρασία, σπάνιο και επικίνδυνο φαινόμενο στην Ελλάδα!!

Έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα!! Έρχονται τρεις δύσκολες μέρες!! Κορύφωση την Πέμπτη με 43° C!!

Άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία από σήμερα Τρίτη (29-06-2021) από τα δυτικά και τις επόμενες ημέρες σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. 

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στα επίπεδα των 25° C.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Τρίτη (29-06-2021), στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38° C με 39° C.

2. Την Τετάρτη (30-06-2021), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) τους 40° C με 41° C, ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 38° C με 40° C.   

Την Πέμπτη θα τη θυμόμαστε για καιρό!!

3. Την Πέμπτη (01-07-2021), οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και προβλέπεται να φτάσουν τους 42° C και κατά τόπους τους 43° C με 44° C. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39° C και 41° C εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2° C με 3° C χαμηλώτερα. Στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσουν κατά τόπους τους 38° C με 39° C και κατά τόπους τους 41° C, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές 2° C με 3° C χαμηλώτερα.

4. Την Παρασκευή (02-07-2021), η ζέστη θα υποχωρήσει αισθητά στα Δυτικά και Βόρεια. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπου αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση το Σάββατο (03-07-2021).

5. Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη (01-07-2021) και την Παρασκευή (02-07-2021) και θα φτάσουν τους 40° C και κατά τόπους 41° C. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι λένε οι επιστήμονες

Καύσωνας και ανεξέλεγκτες φωτιές στη Σιβηρία. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται είναι γεγονός. Είναι η δεύτερη χρονιά που καταγράφονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες στον αρκτικό κύκλο.

Το Βέρχογιανσκ, γνωστό και ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον Αρκτικό κύκλο, τον χειμώνα υπό κανονικές συνθήκες καταγράφει -48° C. Σήμερα όμως σπάει κάθε ρεκόρ με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 47° C.

Το 2020 μάλιστα οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έκαιγαν για μήνες μια περιοχή μεγαλύτερη των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Γνωστή για τους σκληρούς χειμώνες της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.

Στο Περτούλι Τρικάλων και με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, σηκώθηκε δυνατός αέρας και δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος ο οποίος στο πέρασμά του έριξε τα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου, αλλά και ένα σταντ επιχείρησης που δραστηριοποιείται εκεί.

Την ίδια ώρα οι υψηλές θερμοκρασίες καίνε τη χώρα εδώ και 11 μέρες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες οι καύσωνες πια έχουν αλλάξει ως προς την συχνότητα, την ένταση αλλά και τη διάρκεια και τώρα πια αλλάζει και η εποχικότητα.

«Οι καύσωνες τον Ιούνιο ήταν εξαιρετικά σπάνιοι. Ένα κύμα πολύ σοβαρό ήταν για παράδειγμα το 1916, που είχε πλήξει τη χώρα μας. Έχουν υπάρξει μέρες μέσα στον Ιούνιο που είχαμε 40αρια ή διήμερα αλλά δεν ήταν αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας. Μετά είχαμε πάλι έναν καύσωνα το 2007 που σημειώθηκε τον Ιούνιο και από το 2007 και μετά, δηλαδή τα τελευταία 15 χρόνια βλέπουμε ότι τελικά δεν είναι τόσο πρώιμοι, δεν είναι τόσο σπάνιοι οι καύσωνες του Ιουνίου. Έχουν μια τάση να γίνονται πιο συχνοί. Είχαμε και το 10 και το 16 και το 17, αυτός που βιώνουμε τώρα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον» λέει η Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα.

Η πρόωρη έναρξη και η καθυστερημένη λήξη των καυσώνων έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι πρόωροι καύσωνες συσχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας/νοσηρότητας, κυρίως λόγω της έλλειψης εγκλιματισμού του πληθυσμού.

«Εμείς βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο και σε ότι έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, αλλά και σε ότι αφορά τον μελλοντικό θερμικό κίνδυνο που θα είναι αυξημένος.

Έχει αποδειχθεί ότι αν δεν διατηρήσουμε τον 1,5° C στην παγκόσμια σε σχέση πάντα με την προβιομηχανική περίοδο, αλλά πάει στους δύο βαθμούς, τότε έχει υπολογιστεί ότι 400 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα εκτίθενται συνέχεια σε πολύ σοβαρό θερμικό κίνδυνο.

Ή άλλη μελέτη δείχνει ότι 1,7 δις άνθρωποι κατά μέσο όρο κάθε 5 χρόνια, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πάρα, πάρα πολύ ισχυρό καύσωνα» αναφέρει η Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα.

Σε πολλές χώρες οι καύσωνες θεωρούνται ως τα πλέον καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον.

Οι μελλοντικές εκτιμήσεις από τα κλιματικά μοντέλα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα, στη διάρκεια και στην ένταση των καυσώνων στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης, με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη στο μελλοντικό θερμικό κίνδυνο.