Σε «οβάλ» συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν Booking-ξενοδόχοι για τις online κρατήσεις
Για το Σεπτέμβριο μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, το πολυαναμενόμενο ραντεβού των Ελλήνων ξενοδόχων με την Booking προκειμένου να συζητήσουν τ
Για το Σεπτέμβριο μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, το πολυαναμενόμενο ραντεβού των Ελλήνων ξενοδόχων με την Booking προκειμένου να συζητήσουν την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών..... Αφορμή ήταν το τελεσίγραφο της Booking προς τους ξενοδόχους (σ.σ έληγε στις 31 Ιουλίου) να αποδεχθούν τους νέους όρους που επέβαλλε στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει αλλιώς θα τους «έκοβε» τη δυνατότητα να δέχονται κρατήσεις.
Σύμφωνα με το euro2day.gr,τα σημεία τριβής των δύο πλευρών είναι αρκετά, αλλά ένας από τους όρους που επιβάλλει «με το έτσι θέλω» η Booking ήταν εκείνος που ανέβασε τους ξενοδόχους στα… κάγκελα. Πρόκειται για την απαίτηση της Booking να εισπράττει προμήθεια όχι μόνο επί της καθαρής (χονδρική) τιμής του δωματίου αλλά και επί του ΦΠΑ (!) που την συνοδεύει!
Οι αντιδράσεις των ξενοδόχων πήραν μεγάλες διαστάσεις. Μια από αυτές αφορούσε τον ξενοδοχειακό όμιλο Aldemar ο οποίος απάντησε στο τελεσίγραφο της Booking κόβοντάς την από τα κανάλια πωλήσεών του. Η τοποθέτηση του δ/ντος συμβούλου της Aldemar Α. Αγγελόπουλου στο Euro2day.gr έφερε στην επιφάνεια το ευρύ φάσμα αντιδράσεων στους κόλπους της ξενοδοχειακής κοινότητας η οποία «έβραζε» με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά… βουβά.
Η Booking έσπευσε στη συνέχεια με τον… πυροσβεστήρα να προλάβει την επέκταση της φωτιάς που άναψε ζητώντας ραντεβού με κορυφαίους παίκτες της ελληνικής αγοράς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Η Booking που «καιγόταν» έσπευσε να ζητήσει άμεσες επαφές μέσω… skype. Κάποιοι από τους ισχυρούς ξενοδόχους, ωστόσο, «τα πήραν» με την πρακτική της τηλεδιάσκεψης και ζήτησαν «εκ του σύνεγγυς» διαπραγματεύσεις. Face to face που λένε και στο χωριό του regional manager της Booking, υπεύθυνου για την Ελλάδα.
Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνάντησης στην Ελλάδα το διάστημα 5-9 Αυγούστου. Σενάριο που κάηκε εν τη γενέσει του…
Στην παρούσα φάση οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για το meeting. Με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να έχει διαμηνύσει στους Έλληνες ξενοδόχους πως δεν προτίθεται να παρέμβει στη διαμάχη ιδιωτών και πως αν θέλουν να φάνε ψάρι θα πρέπει να βρέξουν τα πόδια τους…
Η ΠΟΞ φέρεται να προσπαθεί στην παρούσα φάση να συντάξει επιστολή-υπόμνημα με αποδέκτη την Booking. Ξενοδοχειακές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν πως ακριβώς από αυτό το σημείο αρχίζουν τα δύσκολα για την ηγεσία της ΠΟΞ που καλείται να επιδείξει ευελιξία ακροβάτη. Κι αυτό, όπως εξηγούν, καθώς πίσω από το ενιαίο μέτωπο των ξενοδόχων ενυπάρχουν αντίρροπα συμφέροντα. Συμφέροντα τα οποία θα πρέπει να εξισορροπηθούν από την ηγεσία της ΠΟΞ ώστε να διατηρηθεί συμπαγές το μέτωπο των ξενοδόχων έναντι της Booking.
Εγχείρημα όχι εξ’ ορισμού εύκολο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, καθώς οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε ένα σύνθετο περιβάλλον που δείχνει να ευνοεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Τέσσερις είναι οι μεταβλητές που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τα διαφορετικά έως αντικρουόμενα συμφέροντα επιμέρους ομάδων ξενοδόχων και κρίνουν τις εύθραυστες ισορροπίες στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και τη στάση τους απέναντι στην Booking.
Η πρώτη αφορά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ξενοδοχείων πόλεων. Επιχειρήσεις οι οποίες είναι σχεδόν πλήρως απεξαρτημένοι από τους τουρ οπερέιτορ, αλλά πλήρως εξαρτημένοι από τις online κρατήσεις και πλατφόρμες όπως η Booking. Για τη συγκεκριμένη ομάδα ξενοδόχων οι κρατήσεις μέσω Booking αποτελούν μέρος της καθημερινής τους «ανάσας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιδιώξουν τη σύγκρουση με την πλατφόρμα.
Η δεύτερη μεταβλητή αφορά την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς η οποία εξελίσσεται αρνητικά. Σ’ αυτό το περιβάλλον, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, όλοι οι ξενοδόχοι ψάχνουν κρατήσεις από οπουδήποτε και κανείς δεν θέλει να «τα σπάσει» με την Booking ενώ η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη και, μάλιστα, στην περίοδο αιχμής…
Η τρίτη μεταβλητή συνδέεται με τα επιμέρους συμφέροντα των μικρών ξενοδόχων με μονάδες δυναμικότητας μικρότερης των 50 δωματίων. Όπως εξηγούν ξενοδοχειακές πηγές, οι συγκεκριμένοι ξενοδόχοι δεν έχουν, στην πλειοψηφία τους, σχέσεις με τουρ οπερέιτορ, δεν έχουν δικά τους κανάλια πωλήσεων και εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις κρατήσεις που δέχονται μέσω πλατφορμών όπως η Booking. Γι’ αυτούς, λένε οι ίδιες πηγές, η Boking αποτελεί αναγκαίο κακό αλλά μονόδρομο…
Μια τέταρτη μεταβλητή αφορά τον ψηφιακό… αναλφαβητισμό πολλών ξενοδόχων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το «άθλημα» των online κρατήσεων και φοβούνται πως οτιδήποτε διαταράξει τις σχέσεις τους με πλατφόρμες όπως η Booking, επιδρά αυτομάτως στην τσέπη τους αφού δημιουργεί προβλήματα στον μοναδικό τρόπο που έχουν να βρουν πελάτες.
Σ’ αυτό το σκηνικό Booking και ΠΟΞ ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία για τον ίδιο στόχο: να τετραγωνίσουν τον κύκλο!
Η μεν Booking επιδιώκει να επιβάλλει τους εξωφρενικούς όρους της στους ξενοδόχους, χωρίς να προκαλέσει γενικευμένη αντίδραση εκ μέρους τους. Οι δε ξενοδόχοι επιδιώκουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις κρατήσεις μέσω Booking, βάζοντας «φρένο» στους «αποικιοκρατικού χαρακτήρα» όρους που θέτει η τελευταία.
Επειδή, όμως, ο τετραγωνισμός του κύκλου δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, μάλλον οδηγούμαστε σε…οβάλ λύσεις. Με τη Booking και τους ξενοδόχους να τα βρίσκουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Το δέλεαρ των ολοένα αυξανόμενων online κρατήσεων είναι μεγάλο. Τόσο μεγάλο ώστε στο επικείμενο ραντεβού Booking-ξενοδόχων να προεξοφλείται από πολλούς πως θα προκύψει μια «ρεαλιστική» λύση που θα ικανοποιεί όλους. Κι αφού ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ανέφικτος, ας είναι, λένε ξενοδοχειακές πηγές, μια «οβάλ» συμφωνία για την πίτα κρατήσεων των επόμενων ετών.