Σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!! Τα 5 γκρίζα σημεία για τη ΝΔ!!

Πιθανά σενάρια για προσφυγή στις κάλπες εντός του 2020 διακινούνται από μερίδα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, με κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα...

Σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!! Τα 5 γκρίζα σημεία για τη ΝΔ!!
Σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!! Τα 5 γκρίζα σημεία για τη ΝΔ!!

Πιθανά σενάρια για προσφυγή στις κάλπες εντός του 2020 διακινούνται από μερίδα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, με κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα.....

Τε μέσα ενημέρωσης δέν είναι τα μοναδικά , που αναδεικνύουν το ενδεχόμενο «υπερπρόωρης» προσφυγής σε εθνικές εκλογές.

Η σεναριολογία είναι έντονη και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να δίνουν ισχυρές πιθανότητες να επαληθευτεί και να προετοιμάζονται.

Δομικό στοιχείο των συγκεκριμένων σεναρίων αποτελεί ο διττός στόχος της ηγεσίας της ΝΔ με διπλές εκλογές αφενός να κάψει την απλή αναλογική, με την οποία -εκτός απροόπτου- θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση και αφετέρου να ...τελειώσει τον μεγάλο πολιτικό της αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα.

Το αφήγημα των υποστηρικτών -ανάμεσά τους βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ- των εκλογών τον επόμενο χρόνο, μετά βεβαίως από την ανάδειξη Πρόεδρου Δημοκρατίας, που προσδιορίζεται για τον Μάρτιο, είναι το εξής:

Προκηρύσσονται εκλογές στα τέλη της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού με επίκληση ενός μείζονος ζητήματος (πχ διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού), με την κυβέρνηση όχι μόνο να μην έχει αρχίσει να βαρύνεται από πολιτική φθορά και κόπωση, αλλά να έχει «αέρα στα πανιά της».

Όπως δείχνουν αυτή την περίοδο οι δημοσκοπήσεις (η σημερινή της Metron Analysis για το «Βήμα» δίνει προβάδισμα 16,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΝΔ κερδίζει με διαφορά τις εκλογές, αλλά αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η απλή αναλογική δεν της δίνει τις αναγκαίες 151 έδρες.

Οπότε διεξάγονται μετά από 20-30 μέρες επαναληπτικές εκλογές με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που θα έχει ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες η ΝΔ σημειώνει μεγάλη νίκη, με το κλίμα από τις πρώτες εκλογές υπέρ της και εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το σενάριο, επιτυγχάνεται καίριο πλήγμα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει υποστεί 4 βαριές ήττες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με την αμφισβήτησή του στο κόμμα να αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το sofokleousin, εισέρχεται σε φάση έντονων κλυδωνισμών.

Οι υπέρμαχοι του σεναρίου θεωρούν ότι οι διπλές εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την στρατηγική ήττα, που απέφυγε στις εκλογές του Ιουλίου, ώστε συν το χρόνω  και με την περαιτέρω αποδυνάμωσή του εξαιτίας και των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων να πάψει να αποτελεί τον δεύτερο πόλο εξουσίας.

Ωστόσο, το σενάριο των διπλών εκλογών το 2020, πάσχει σε 5 βασικά σημεία:

  1. Οι εκλογές δεν είναι δημοσκοπήσεις, να γίνονται κατά παραγγελία και να είναι συνήθως κατευθυνόμενες, ενώ οι προβλέψεις για τη κρίση των ψηφοφόρων έπειτα από 7-8 μήνες θεωρούνται παρακινδυνευμένες. Ακόμα ο αστάθμητος παράγοντας με την όποια επίδραση του στο εκλογικό σώμα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε και πρόσφατα οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, καθώς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου (9,4 μονάδες μπροστά η ΝΔ) προέβλεπαν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές του Ιουλίου με πάνω από 10 μονάδες και τελικά η ψαλίδα έκλεισε στις 8,3 μονάδες (39,8% ΝΔ έναντι 31,5%).
  2. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να περιορίσει τη διαφορά από τη ΝΔ κάτω από τις 8 μονάδες, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ για το κυβερνών κόμμα και τον ηγέτη του, αφού θα έχει καταγραφεί η έναρξη καθοδικής πορείας, σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου.
  3. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΝΔ ακόμα και αν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, θα διατηρήσει τις 158 έδρες που έχει τώρα.
  4. Με την χώρα να είναι σε πολιτική αστάθεια τουλάχιστον για δύο - τρεις μήνες, θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία στην ευαίσθητη φάση εξόδου από την 10ετή κρίση.
  5. Σύροντας τον τόπο σε διπλές εκλογές, με καθαρά τακτικιστική λογική και αποκλειστικό γνώμονα το κομματικό όφελος, Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ θα σκιάσουν το προφίλ των παραγόντων σταθερότητας, οι οποίοι θα έπρεπε να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον.

Τσίπρας: Θα υλοποιήσουν τη δεξιά παρένθεση 

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020 που φέρεται να εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε το βράδυ της Πέμπτης με πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση της Νίκαιας.

«Λοιπόν εγώ θέλω να πω ένα πράγμα. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά αν ισχύει , αν ισχύουν αυτές οι σκέψεις δεν γίνονται γι αυτούς τους λόγους, αλλά γίνονται γιατί μάλλον οι άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι έχουν κατασκευάσει μια φούσκα επικοινωνιακή», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε αυτή η φούσκα «πουσάρεται από τα Μέσα Ενημέρωσης που τους στηρίζουν» και όπως «όλες οι φούσκες, όσο κι αν πουσάρονται, κάποια στιγμή σκάνε».

Έτσι, συνεχίζοντας τη συζήτηση με τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε:

“Τους λέμε: Μια παροιμία έχει ο λαός της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η νύχτα και γελά. Εμείς τους λέμε να το τολμήσουνε. Ας το τολμήσουν αλλά αν τελικά το τολμήσουν αυτό, ξέρετε τι θα γίνει; Θα γίνει το εξής οξύμωρο. Αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν την στρατηγική της παρένθεσης τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά την δεξιά παρένθεση. Αυτό θα κάνουν». Δημήτρης Κυριακόπουλος