56th Andros “Ioannis V. Goulandris” - Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου: Πρωτιά για τον Olympian Κώστας Μάνθος και το Giorgio Furuno

56th Andros International Sailing Race / Άνεμοι με αλλαγές σε διεύθυνση και ένταση, δυνατά ρεύματα και μπουνάτσα ήταν οι «γρίφοι» που χρειάστηκε να λύσουν οι ιστιοπλόοι προκειμένου να ολοκληρώσουν την πρώτη ιστιοδρομία του 56ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής».

56th Andros “Ioannis V. Goulandris” - Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου: Πρωτιά για τον Olympian Κώστας Μάνθος και το Giorgio Furuno

56th Andros International Sailing Race / Άνεμοι με αλλαγές σε διεύθυνση και ένταση, δυνατά ρεύματα και μπουνάτσα ήταν οι «γρίφοι» που χρειάστηκε να λύσουν οι ιστιοπλόοι προκειμένου να ολοκληρώσουν την πρώτη ιστιοδρομία του 56ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Νικητής, στη γενική κατάταξη, αναδείχθηκε το «Giorgio Furuno» με κυβερνήτες τον Olympian Κώστα Μάνθο και τον Μ. Πίττα. Στην κατηγορία Performance ξεχώρισε το  Aristofani – Diana Shipping Services S.A. με τον Σ. Καμπουρίδη. 

Από την πρώτη ιστιοδρομία, ο ιστορικός αγώνας της Άνδρου επιβεβαίωσε το προσωνύμιο «The toughest race». Οι ιδιαίτερες καιρικές δυσκόλεψαν και αυτή τη χρονιά τα πληρώματα καθώς κάποια εξ αυτών τερμάτισαν μετά τις 04:00, δηλαδή έμειναν στη θάλασσα περισσότερες από 13 ώρες. Το πρώτο σκάφος που αντίκρυσε την πανέμορφη Χώρα της Άνδρου ήταν το «Black Jack - Porsche» με τον Μάρκο Χατζηκυριακάκη στο τιμόνι. Το ιστιοφόρο όμως που αναδείχθηκε νικητής ήταν το «Giorgio – Furuno» με τους Κ. Μάνθο - Μ. Πίττας. 

«Ήταν μία κούρσα που πήγε αρκετά καλά σε σχέση με άλλες φορές. Επιλέξαμε η τακτική να είναι συντηρητική και δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πολύ καλή ρύθμιση των πανιών. Το πλήρωμα αποτελείται από τρεις μαθητές από τη σχολή και πέντε άτομα από την εταιρεία «Euroseas» που μπορεί να έχουν ελάχιστη εμπειρία στην ιστιοπλοΐα αλλά τεράστια στη θάλασσα. Όλοι βοήθησαν για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Πρόκειται για έναν σημαντικό, για εμάς, αγώνα που έχει πολύ ανταγωνισμό, σκληρές συνθήκες αλλά και πολύ όμορφες στιγμές από τη φιλοξενία του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου», δήλωσε ο παλαιός πρωταθλητής ολυμπιακών κατηγοριών και Olympian Κώστας Μάνθος.

Στην κατηγορία Performance νικητής αναδείχθηκε το «Aristofani – Diana Shipping Services S.A.» με κυβερνήτη τον Σίμο Καμπουρίδης. «Ο αγώνας, από την πλευρά της μπουνάτσας, επιβεβαίωσε τη φήμη του. Μας δυσκόλεψε αρκετά αλλά το πλήρωμα και το σκάφος ήταν καλά προετοιμασμένα για αυτές τις συνθήκες. Οι μάχες που δώσαμε, με τα υπόλοιπα σκάφη της κατηγορίας μας, ήταν αρκετά δυνατές αλλά τα καταφέραμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο έμπειρος ιστιοπλόος Σίμος Καμπουρίδης.  

Αποτελέσματα
Γενική Κατάταξη
1.    Giorgio Furuno (Κ. Μάνθος, Μ. Πίττας)
2.    Bluescape (Ν. Σύμπουρας)
3.    Adra – Doculand (Ζ. Γρηγοριάδης)

Performance
1.    Aristofani – Diana Shipping Services S.A. (Σ. Καμπουρίδης)
2.    Pete (Δ. Παλαιολόγος)
3.    Afroessa Kakitsisails (Κ. Γκρέτσος)

Sport
1.    Giorgio – Furuno (Κ. Μάνθος / Μ. Πίττας)
2.    Bluescape (Ν. Σύμπουρας)
3.    Andra – Doculand  (Ζ. Γρηγοριάδης)

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη δύο ιστιοδρομίες. Η μία κούρσα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο (2/9) και η άλλη για την Κυριακή. Και οι δύο θα έχουν σημείο εκκίνησης τη θαλάσσια περιοχή της Χώρας Άνδρου ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε ελληνικό αγώνα ανοικτής θαλάσσης θα υπάρξει livestreaming μετάδοση (www.youtuba.com/@hellenicsailingfederation).

Ο 56ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Χρυσός Χορηγός του αγώνα είναι το Private Banking του Ομίλου Eurobank. Η Eurobank στηρίζει για 6η διαδοχική φορά τη διοργάνωση, έχοντας συνδεθεί άρρηκτα με την ιστιοπλοΐα και με τις εξαιρετικά επιτυχημένες χορηγίες αθλητών και αθλητριών που έχουν κατακτήσει τις υψηλότερες διακρίσεις στο άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αργυρός χορηγός του αγώνα είναι η Porsche που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Μοτοδυναμική. Η Porsche υποστηρίζει για 2η χρονιά τη διοργάνωση στηρίζοντας το πάθος, την αδρεναλίνη, και την προσπάθεια για ολοένα και μεγαλύτερες επιδόσεις σε δύσκολες συνθήκες, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αγώνα θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της νέας Porsche Cayenne. Χορηγοί, επίσης, είναι οι «Αδαμάντιος, Αλίνα & Λεωνίδας Πολέμη», «Bureau Veritas», «Lipra Philanthropies» και «L. Papaphilippou & Co». Υποστηρικτές είναι οι «Kourtesis Wine Estate», «Kir Yianni», «ΟΙΝΟ», «Νήσος», «Κρισίλιας», «AnDrop», «Zarbis», «Symbeeosis», «Λάσκαρης» και «Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου». Ταξιδιωτικοί Χορηγοί: Golden Star Ferries και Fast Ferries