Absence from school: “Σαρώνει” η γρίπη στα παιδιά!! Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο!!

School attendance and absence / «Σαρώνει» η γρίπη στα παιδιά!! Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο!!

Absence from school: “Σαρώνει” η γρίπη στα παιδιά!! Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο!!

Τι συμβαίνει στην περίπτωση απουσιών λόγω γρίπης και ιώσεων. Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς. 

Προβλήματα στη μαθητική κοινότητα δημιουργεί η έξαρση της γρίπης στα παιδιά καθώς η ευρεία διασπορά αναγκάζει αρκετούς γονείς να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν απουσίες από το σχολείο.

Αρκετοί γονείς που έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο προβληματίζονται για το τι συμβαίνει με τις απουσίες που κάνουν οι μαθητές λόγω γρίπης. Αν δηλαδή μπορούν ή όχι να τις δικαιολογήσουν.

Την ίδια ώρα η αυξητική τάση αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το πρόβλημα των απουσιών είναι σημαντικό. Πολλοί είναι οι γονείς που σπεύδουν σε γιατρούς με τα παιδιά τους που εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό ή πονοκέφαλο ή μυαλγίες ή πονόλαιμο με βήχα, ή συνδυαστικά μεταξύ τους.

Δεν δικαιολογούνται με χαρτί γιατρού οι απουσίες

Η πλέον συχνή διάγνωση είναι «γριπώδης συνδρομή», που μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι ιοί που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δικαιολόγηση απουσιών των παιδιών λόγω ίωσης και γρίπης, δεν είναι δυνατή με χαρτί γιατρού. Αυτό είναι εφικτό μονάχα στην περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο και μόνο για τις ημέρες που θα παραμείνουν σε αυτό, με βεβαίωση του νοσοκομείου και όχι γιατρού.

Σημειώνεται πως συνολικά οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 117 ωριαίες απουσίες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι πως ακόμα και αν δεν δικαιολογούνται απουσίες μα χαρτί γιατρού οι γονείς πρέπει να το ζητούν και να το κρατάνε αφού στο παρελθόν το υπουργείο Παιδείας επέτρεψε την μη προσμέτρηση ή δικαιολόγηση απουσιών εκ των υστέρων.

Η τελευταία φορά που το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τις απουσίες ήταν τον Ιανουάριο του 2020, καθώς τόσο φέτος όσο και το 2021 η γρίπη είχε «εξαφανιστεί», λόγω της έντονης παρουσίας του κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονταν.

Η τότε υφυπουργός Παιδείας -και νυν υφυπουργός Τουρισμού- Σοφία Ζαχαράκη είχε υπογράψει εγκύκλιο για τις απουσίες, στην οποία αναφερόταν ότι μπορούν να «σβήνονται» έως 5 ημέρες απουσιών λόγω ασθενείας.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος εκείνης της χρονιάς για τη γρίπη ανέφερε τα εξής:

Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.

Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

«Σαρώνει» η γρίπη τα παιδιά -Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία και τα ιατρεία

Για την έξαρση της γρίπης μίλησε χθες ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, κάνοντας γνωστό πως 1 στα 10 παιδιά που φτάνουν στα ιατρεία για να εξεταστούν, θέλει νοσηλεία. «Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία ασφυκτιούν», είπε στο Mega.

Ο γιατρός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι πολύ δύσκολο αυτή την περίοδο τα παιδιά που νοσούν, να βρουν κρεβάτι στα νοσοκομεία. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί κρεβάτι γιατί εκτός του ότι είναι πάρα πολλά τα παιδιά που νοσούν, όταν βάζεις ένα παιδί στο νοσοκομείο θα πρέπει να το βάλεις σε ένα δωμάτιο με άλλα παιδιά, με όμορες ασθένειες».

«Η γρίπη δεν είναι μια απλή ασθένεια»

«Υπάρχει επικράτηση της γρίπης Α κατά 90% και κατά 10% της γρίπης Β. Η γρίπη δεν είναι μία απλή ασθένεια, ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά, κάτω του ενός έτους», δήλωσε. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο παιδίατρος, για τη γρίπη έχουν εμβολιαστεί μόλις 450.000 παιδιά, ένα ποσοστό που θεωρεί μικρό και καθιστά ευάλωτα τα παιδιά απέναντι στον ιό.

Η σύστασή του ήταν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τη νοσηρότητα και τη σοβαρότητα της νόσου. Ο κ. Μαζάνης δήλωσε πως η χρήση μάσκας, αν και δεν είναι υποχρεωτική, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της νοσηρότητας.

Έξαρση των ιώσεων τους επόμενους μήνες

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.

Τέλος, ο κ. Μαζάνης τόνισε πως όλες οι ενδείξεις από τον Παγκόσμου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα παρουσιαστεί έξαρση των ιώσεων.