Αλλαγές ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για την αποδοχή κληρονομιάς με νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους, που αποφεύγουν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς επειδή δε

Αλλαγές ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για την αποδοχή κληρονομιάς με νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία
Αλλαγές ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για την αποδοχή κληρονομιάς με νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους, που αποφεύγουν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους.........

Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για έκτακτους φόρους, όπως ο φόρος κληρονομιάς, θα φτάνουν έως και τις 48, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, βάσει του σχεδίου του οικονομικού επιτελείου, που φέρεται να έχει την κατ’ αρχήν έγκριση των θεσμών.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ, με τις αυξημένες δόσεις, ο περιορισμός του φαινομένου της αποποίησης κληρονομιάς, απόφαση στην οποία οδηγούνται εξ ανάγκης δεκάδες χιλιάδες Ελληνες κάθε χρόνο, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο.

Σε ό,τι αφορά τις τακτικές οφειλές, δηλαδή τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24. Και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση την περιουσία του οφειλέτη.

Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης έχει λάβει και το «πράσινο» φως των θεσμών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»

Ο Έλληνας αποποιείται την κληρονομιά του

Τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις αποποίησης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι κληρονόµοι σπεύδουν να «αποτινάξουν» από πάνω τους χρέη που αφήνουν οι εκλιπόντες.

Αυτό δείχνουν και οι αριθµοί, αφού µέχρι τις 6 Φεβρουαρίου είχαν κατατεθεί 1.439 αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονοµιών, µε τους κληρονόµους να σπεύδουν να «αποτινάξουν» από πάνω τους το βάρος, κυρίως των ακινήτων, αφού συνήθως συνοδεύονται και από χρέη. Οφειλές στην Εφορία, κυρίως δάνεια ή οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία, «βαραίνουν» το ακίνητο που µένει, αφού όταν κάποιος αποδεχθεί µια κληρονοµιά, αποδέχεται και τα χρέη του εκλιπόντος.