Aspartame and Cancer Risk: Coca Cola Zero - Light και ασπαρτάμη!! Διχογνωμία ειδικών και ΠΟΥ

Aspartame and Cancer Risk / Coca Cola Zero - Light και ασπαρτάμη!! Διχογνωμία ειδικών και ΠΟΥ

Aspartame and Cancer Risk: Coca Cola Zero - Light και ασπαρτάμη!! Διχογνωμία ειδικών και ΠΟΥ

Οι ειδικοί απαντούν για την ασπαρτάμη και την Coca Coca Zero και Coca Cola Light

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σκέφτεται να καταγράψει την ασπαρτάμη, το πιο δημοφιλές γλυκαντικό, ως πιθανώς καρκινογόνο ουσία.

Ορισμένοι ειδικοί πάντως, μιλώντας στη Daily Mail, ζητούν να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα αναψυκτικά διαίτης, κάνοντας λόγο για περιττό πανικό.

Σύμφωνα με επίσημες διατροφικές συμβουλές, ο μέσος ενήλικας Βρετανός θα πρέπει να πίνει 15 κουτάκια Coca-Cola Light και Coca Cola Zero την ημέρα για να παραβιάσει τη συνιστώμενη πρόσληψη ασπαρτάμης και για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συνιστούν να μην υπάρξει υπερβολική αντίδραση στο άκουσμα της είδησης.

Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, επέκρινε τη διαρροή του ΠΟΥ ως πρόκληση περιττού πανικού.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε διαρροή, αλλά όχι τα δεδομένα που υποστηρίζουν αυτή τη γνώμη», είπε.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δημοσιεύονται ισχυρισμοί χωρίς υποστηρικτικά στοιχεία, καθώς αυτό καθιστά αδύνατη την ορθή αξιολόγηση και ερμηνεία τους.

«Η δημιουργία πανικού που σχετίζεται με την υγεία είναι –κατά τη γνώμη μου– είναι πάντα μια πολύ κακή ιδέα».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καταναλώνει προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη.

«Δεν θα αλλάξω τη συμπεριφορά μου και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να το κάνω βάσει αυτής της έκθεσης», είπε.

«Η ασπαρτάμη έχει ερευνηθεί για πολλά χρόνια και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η σύσταση»

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν καθίσταται άχρηστη η έκθεση της IARC και ότι θα ήταν κρίσιμο να αξιολογηθούν τα δεδομένα της στο πλαίσιο της ποσότητας ασπαρτάμης που καταναλώνεται τακτικά από το ευρύ κοινό.

Ο καθηγητής Kuhnle τόνισε επίσης μια συνήθως παρεξηγημένη πτυχή του IARC, στο ότι ταξινομεί τις ουσίες με βάση την τεκμηριωμένη βάση ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και όχι στον ίδιο τον κίνδυνο καρκίνου.

Αυτό σημαίνει ότι η βαθμολογία της ασπαρτάμης ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» αφορά την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων που τη συνδέουν με την ασθένεια και όχι το πόσο καρκινογόνος είναι, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο.

«Θα χρειαστεί να μάθουμε ποιες ποσότητες ασπαρτάμης έχουν προκαλέσει καρκίνο» στις μελέτες στις οποίες βασίζεται η IARC και πόσο σχετικό είναι αυτό, καθηγητή Kuhnle.

Ο ακαδημαϊκός του Reading δεν ήταν ο μόνος ειδικός που ζήτησε από τους Βρετανούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σχετικά με τη διαρροή του ΠΟΥ.

«Μην πανικοβάλλεστε, συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε και ας περιμένουμε τις πληροφορίες», καταλήγουν οι ειδικοί.

Σε ποια προϊόντα υπάρχει Ασπαρτάμη [Πίνακας]

Η ασπαρτάμη είναι ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό!!

Ανησυχία έχει προκαλέσει η επικείμενη ανακοίνωση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη, που αναμένεται να γίνει γνωστή τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το Reuters, ο ΠΟΥ τον Ιούλιο αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανόν καρκινογόνα ουσία.

Η ασπαρτάμη συναντάται στην κόκα κόλα διαίτης, στις τσίχλες, στα γιαούρτια αλλά και σε πολλά ακόμη προϊόντα. Ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Αμερικανό χημικό James Schlatter. Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη. Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1974 για χρήση ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και ως πρόσθετο σε τσίχλες, δημητριακά πρωινού και στερεές βάσεις για τρόφιμα. Παρά την έντονη γλυκύτητα της, η ασπαρτάμη έχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία και δεν έχει πικρή επίγευση όπως η ζαχαρίνη. Έγινε δημοφιλής όταν όσοι κάνουν δίαιτες άρχισαν να ψάχνουν προϊόντα με ζάχαρη αλλά χωρίς θερμίδες.

Ποια προϊόντα περιέχουν ασπαρτάμη

Το υποκατάστατο ζάχαρης με λίγες θερμίδες μπορεί να βρεθεί σε αναψυκτικά, ζελατίνη, είδη ζαχαροπλαστικής, επιδόρπια και σταγόνες για τον βήχα χωρίς ζάχαρη. Χρησιμοποιείται επίσης για την ενίσχυση της γεύσης σε ψημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μείγματα ποτών σε σκόνη, καραμέλες και πουτίγκες.

Διαβάστε αναλυτικά τη λίστα