Building in off-plan areas: Πώς αποκτώ δουλεία διόδου σε εκτός σχεδίου περιοχή

Building in off-plan areas / Πώς αποκτώ δουλεία διόδου σε εκτός σχεδίου περιοχή

Building in off-plan areas: Πώς αποκτώ δουλεία διόδου σε εκτός σχεδίου περιοχή

Building in off-plan areas / Πώς αποκτώ δουλεία διόδου σε εκτός σχεδίου περιοχή

Η δουλεία διόδου παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας κάθε ακινήτου με δημόσια οδό. Το κράτος υποχρεούται νομικά να εξασφαλίζει ότι κάθε ακίνητο έχει επικοινωνία με δημόσια οδό κυρίως με την εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο αποτελεί εργαλείο οργάνωσης μίας «σωστής» πόλης (εντός σχεδίου περιοχές). Στα χωριά, ισχύει αντιστοίχως ο ως άνω κανόνας.

Δουλεία σε εκτός σχεδίου περιοχή, σε «τυφλό» αγροτεμάχιο δύναται να συσταθεί με συμφωνία του όμορου ιδιοκτήτη να παραχωρήσει δίοδο δουλείας, έναντι αποζημίωσης.

Στο οικείο συντασσόμενο από τον μηχανικό τοπογραφικό διάγραμμα, περιγράφονται τα ακίνητα καθώς και η θέση, οι διαστάσεις και η έκταση της δουλείας διόδου, ενώ αυτό συνοδεύει την οικεία συμβολαιογραφική πράξη που θα μεταγραφεί.

Αν ο όμορος ιδιοκτήτης αρνηθεί, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια.

Η σύσταση δουλείας διόδου απαγορεύεται όταν προκαλείται περιορισμός στην ανέγερση κτηρίων ή εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.

Η διέλευση μέσα από το γειτονικό ακίνητο πρέπει να σχεδιαστεί, ώστε να εξυπηρετεί το περίκλειστο ακίνητο (που στερείται δηλ. διόδου), αλλά και να προκαλεί τη μικρότερη δυνατή όχληση ή ζημία στο γειτονικό ακίνητο.

Ο κύριος του περίκλειστου ακινήτου υποχρεούται να καταβάλει μία φορά αποζημίωση για τη διέλευση που του παρέχει το γειτονικό ακίνητο, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη δουλεία διόδου που ζητάει είναι η βέλτιστη, ότι δεν υπάρχει καλύτερη δίοδος από άλλο γειτονικό ακίνητο και ότι αναλογικά επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το περίκλειστο ακίνητο και η μικρότερη δυνατή ζημία στη γειτονική ιδιοκτησία.

Αν, όμως, το περίκλειστο ακίνητο δεν ήταν εξαρχής τέτοιο (π.χ. αν πωλήθηκε τμηματικά σε άλλον), το Δικαστήριο μπορεί να αρνηθεί τη δουλεία διόδου.

Του Παναγιώτη Γαλάνη, Δικηγόρου Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου, Διδάκτωρος και Μεταδιδάκτωρος Νομικής ΕΚΠΑ & Διδάσκων Νομικής ΕΚΠΑ - [email protected]