Cabinet meeting: Ποια προσχέδια Νόμου για την εκπαίδευση παρουσιάζονται σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο

Cabinet meeting / Ποια προσχέδια Νόμου για την εκπαίδευση παρουσιάζονται σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο

Cabinet meeting: Ποια προσχέδια Νόμου για την εκπαίδευση παρουσιάζονται σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο

Cabinet meeting / Ποια προσχέδια Νόμου για την εκπαίδευση παρουσιάζονται σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο

Θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Ζέττα Μακρή

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου  είναι και τα εξής που αφορούν στην εκπαίδευση:

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υφυπουργό Ζέττα Μακρή των νομοθετικών πρωτοβουλιών:

α) Οργανωσιακές αλλαγές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης - Νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών,

β) Μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την επαγγελματική εκπαίδευση

Ο υπουργός Παιδείας σχετικά με την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση  ήδη έχει  ανακοινώσει  τα εξής:

Ψηλά στις προτεραιότητές μας βρίσκεται μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα έρθει να συμπληρώσει, να ολοκληρώσει και αν προτιμάτε, το νομοθετικό πλαίσιο που ξεκινήσαμε να αναδιαμορφώνουμε την προηγούμενη τετραετία.

  • Με τη ρύθμιση αυτή θέλουμε να αθροίσουμε τις δυνάμεις ΙΕK ΕΠΑΛ και Επαγγελματικών Εργαστηρίων ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται με ενιαία φιλοσοφία στις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας δημιουργώντας επαγγελματίες σε πεδία που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση αλλά χαμηλή προσφορά.
  • Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες είμαστε διατεθειμένοι να διαμορφώσουμε προγράμματα σπουδών και με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και τα χαρακτηριστικά που έχει εκεί η οικονομία.
  • Η χώρα χρειάζεται έναν συνολικό ανασχεδιασμό ως προς τον επιστημονικό και επαγγελματικό προσανατολισμό της.
  • Αλλες έρευνες δείχνουν ότι έως το 2030 θα χρειαζόμαστε 16.000 πληροφορικούς κάθε χρόνο τη στιγμή που σήμερα παράγουμε περίπου τους μισούς.
  • Η επαγγελματική εκπαίδευση και οι σπουδές STEM Επιστήμη Τεχνολογία Μηχανική και Μαθηματικά είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκπαιδευτικών πεδίων στα οποία πρέπει να επενδύσουμε.
  • Σύντομα οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες επιλογές και περισσότερη πληροφορία ώστε σε περίπτωση που το επιθυμούν να ακολουθήσουν αντικείμενα που θα τους κάνουν περιζήτητους ως επαγγελματίες