Coffee prices surge to record highs: Ανατιμήσεις στον καφέ φέρνει το ράλι στις διεθνείς τιμές
Coffee prices surge to record highs / Πικρός θα είναι ο καφές για τους καταναλωτές, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να φανούν στα ράφια οι νέες τιμές, οι οποίες θα είναι αυξημένες σε ποσοστό έως και 30%

Coffee prices surge to record highs / Πικρός θα είναι ο καφές για τους καταναλωτές, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να φανούν στα ράφια οι νέες τιμές, οι οποίες θα είναι αυξημένες σε ποσοστό έως και 30%. Αιτία η μειωμένη παραγωγή στις μεγάλες παραγωγούς χώρες, Βραζιλία και Βιετνάμ, λόγω της ξηρασίας που έχουν εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές της πρώτης ύλης τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο.
«Μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα δούμε στα σούπερ μάρκετ τις νέες τιμές, οι οποίες έχουν αποσταλεί από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2024. Μιλάμε για αυξήσεις από 10%-15% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 30%, ανάλογα με το είδος του καφέ, αλλά και την εταιρία, ανάλογα με το πόσο έχει αγοράσει την πρώτη ύλη. Να σας προϊδεάσω όμως ότι από τη μέρα που ανακοινώσαμε τους νέους τιμοκαταλόγους, η διεθνής τιμή του καφέ έχει αυξηθεί ήδη κατά 30%. Υπολειπόμαστε, δηλαδή, των ανατιμήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιάγκογλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή τιμή του καφέ, ποικιλίας Αράμπικα, από τα 1,93 δολάρια η λίβρα, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024, κατέγραψε στις 13 Φεβρουαρίου του 2025 ιστορικό ρεκόρ στα 4,33 δολάρια η λίβρα, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 124,4%. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες ακολούθησε φθίνουσα πορεία και χθες διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα 3,79 δολάρια. Αντίστοιχα, η ποικιλία Ρομπούστα από τα 314,3 δολάρια ο τόνος τον Φεβρουάριο του 2024 έχει εκτοξευτεί στα 539,7 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 71%, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου είχε σκαρφαλώσει ακόμα και στα 567,4 δολάρια ο τόνος.
«Οι λόγοι που έχει ανέβει τόσο πολύ η διεθνής τιμή του καφέ, πέρα από τη μειωμένη παραγωγή στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, είναι η άρνηση των καλλιεργητών να πουλήσουν την πρώτη ύλη ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές, αλλά και ο τετραπλασιασμός της ζήτησης από την Κίνα. Καταλαβαίνετε ότι αν συνεχίσει να ενισχύεται η ζήτηση από τις ασιατικές χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη έλλειψη στην Ευρώπη και αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Γιάγκογλου.