Colchicine: Το φάρμακο κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 ούτε αποτρέπει τον κίνδυνο θανάτου, δείχνει μελέτη

Το φάρμακο κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 ούτε αποτρέπει τον κίνδυνο θανάτου, , δείχνει μελέτη

Colchicine:  Το φάρμακο κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 ούτε αποτρέπει τον κίνδυνο θανάτου, δείχνει μελέτη

Το φάρμακο κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 ούτε αποτρέπει τον κίνδυνο θανάτου και  ούτε μειώνει την παραμονή στο νοσοκομείο και σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο παρενεργειών, δείχνει μελέτη

Η κολχικίνη, ένα φτηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται κανονικά για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, δεν μειώνει τη σοβαρότητα του COVID-19 ούτε αποτρέπει τον κίνδυνο θανάτου από τη μόλυνση σε νοσοκομειακούς ασθενείς, διαπιστώνει μια συγκεντρωτική ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύεται στην ανοιχτή πρόσβαση περιοδικό RMD Open.

 Η κολχικίνη, ένα φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως κατά της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά είχε επίσης προταθεί -και από Έλληνες επιστήμονες- κατά του κορονοϊού, δεν μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 ούτε τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της ούτε τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών. Από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα παρενεργειών, ιδίως διάρροιας, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, άλλη μία που έρχεται να «κόψει» τα φτερά των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί αρχικά για την κολχικίνη.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κεντάρ Γκαουταμπάι Μέχτα του ινδικού Ιατρικού Κολλεγίου Γκότρι GMERS, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρευματολογίας «RMD Open», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) έξι τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές του εν λόγω φαρμάκου έως τον Ιούλιο του 2021, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 16.148 ασθενείς με διαφορετικούς βαθμούς βαρύτητας της νόσου Covid-19. Εξαιρέθηκαν μελέτες παρατήρησης, εργαστηριακές, σε ζώα και με μικρό δείγμα ασθενών (κάτω των δέκα).

   Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κολχικίνη δεν σχετιζόταν με καμία άξια λόγου μείωση στον κίνδυνο θανάτου, στην ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών, στον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ ή στη διάρκεια της νοσηλείας, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αυτό το φάρμακο. Επιπλέον, όσοι έπαιρναν κολχικίνη είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα για την εκδήλωση παρενεργειών γενικά και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ειδικότερα για διάρροια.

   Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «δεν υπάρχει επιπρόσθετο όφελος από την προσθήκη της κολχικίνης στη θεραπεία και διαχείριση των ασθενών με Covid-19».