Coronavirus Disease: Crash test για “Όμικρον 5” & “Κένταυρο”!! Τα συμπτώματα, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους!!

Coronavirus Disease / Crash test για “Όμικρον 5” & “Κένταυρο”!! Τα συμπτώματα, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους!!

Coronavirus Disease: Crash test για “Όμικρον 5” & “Κένταυρο”!! Τα συμπτώματα, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους!!

Φαίνεται πως η "Κένταυρος" δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Ξεκίνησε από την Ινδία στις αρχές του Μαΐου και ήδη έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως. Ο λόγος για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, την "Κένταυρος" ή αλλιώς BA.2.75, που ήδη από την εμφάνισή της φοβίζει τους ειδικούς για την υψηλή μεταδοτικότητά της. 

Εκτιμάται δε, πως θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, πιθανότητα και μεγαλύτερο από την επίδραση της Όμικρον 5 (ΒΑ.5). 

Το στέλεχος, υπενθυμίζεται, δεν έχει ανιχνευτεί ακόμη στη χώρα μας, εντούτοις οι ειδικοί θεωρούν πως αυτό είναι θέμα χρόνου να γίνει και πως εάν αυτό συμβεί, η "Κένταυρος" μπορεί να επικρατήσει. Άλλωστε η "Κένταυρος" έχει ήδη ανιχνευτεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά και η εξάπλωσή της συνεχίζεται.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε την BA.2.75 ως "παραλλαγή υπό παρακολούθηση" στις 7 Ιουλίου και τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα και τις επιπτώσεις της ακόμη συγκεντρώνονται.

Τα συμπτώματα των δύο στελεχών

Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και ρινική καταρροή είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής BA.2.75. Ακολουθούν η δύσπνοια, το αίσθημα αδιαθεσίας και η εξάντληση.

Ο πονόλαιμος, από την άλλη πλευρά, είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον 5. Αναφέρουν ακόμη πόνο στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκούς πόνους σε αρθρώσεις και κόκαλα. Πολλοί αναφέρουν υψηλό πυρετό και νυχτερινή εφίδρωση.

Πού μοιάζουν, πού διαφέρουν

Η Κένταυρος- ΒΑ.2.75 όπως και η ΒΑ.5 είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον. Το ανησυχητικό όμως στην ΒΑ.2.75 είναι ότι εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στον αριθμό των αλλαγών στην πρωτεΐνη ακίδα – την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που τον βοηθά να μπαίνει στα κύτταρα.

Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η Κένταυρος θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δύο παραλλαγές, η Όμικρον 5(ΒΑ.5)και η Κένταυρος, έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως δύο στις δέκα λοιμώξεις στη χώρα μας πλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφορούν σε επαναλοιμώξεις.

Φαίνεται όμως πως η Κένταυρος δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Τα δεδομένα στην Ινδία δείχνουν πως η "Κένταυρος" δεν αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και της προηγούμενης μόλυνσης φυσικά βοηθάνε. Αυτή η υβριδική ανοσία θα προστατεύσει και θα κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων.

Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουν πως το μόνο μέσο θωράκισης ενάντια στον ιό είναι ο εμβολιασμός και πως η ανοσία, είτε φυσική, είτε τεχνητή έχει ημερομηνία λήξης, η οποία εκτιμάται πως είναι στους 6 μήνες.