Coronavirus vaccine: Επί ξυρού ακμής η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ευρώπη!! Αδύνατη η ανοσία μέχρι το καλοκαίρι!!

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ευρώπη και η ανοσία του πληθυσμού ως το καλοκαίρι μοιάζει με άπιαστο όνειρο έπ

Coronavirus vaccine: Επί ξυρού ακμής η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ευρώπη!! Αδύνατη η ανοσία μέχρι το καλοκαίρι!!
Coronavirus vaccine: Επί ξυρού ακμής η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ευρώπη!! Αδύνατη η ανοσία μέχρι το καλοκαίρι!!

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ευρώπη και η ανοσία του πληθυσμού ως το καλοκαίρι μοιάζει με άπιαστο όνειρο έπειτα από τις καθυστερήσεις των παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19.....

Οι κυρώσεις κατά των φαρμακοβιομηχανιών βρίσκονται προ των πυλών, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν σε νομικές κινήσεις.

Η σουηδοβρετανική εταιρία AstraZeneca που συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λίγες ημέρες πριν να λάβει έγκριση για χρήση στην Ευρώπη (αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου) ανακοίνωσε πως θα παραδώσει λιγότερες δόσεις (-60% το πρώτο τρίμηνο), ακολουθώντας τα χνάρια των Pfizer/BioNTech.

Η Pfizer

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer, ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων στην Ε.Ε., μείωσε τον όγκο των παραδόσεων λόγω αναδιοργάνωσης του συστήματος παραγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες χώρες να λάβουν ακόμη και τις μισές από τις συμφωνηθέντες δόσεις.

Η AstraZeneca

Θρίλερ και έντονο παρασκήνιο για το εμβόλιο της AstraZeneca!! Κλιμακώνει τη διαμάχη με την Κομισιόν η AstraZeneca, η οποία ακύρωσε το ραντεβού. Κορυφώνεται ο «πόλεμος του εμβολίου» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σχετικά με την παράδοση των δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ, αξιωματούχοι της Κομισιόν εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη.

Ο Pascal Soriot σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης επέμεινε ότι η AstraZeneca «δεν έχει συμβατικές υποχρεώσεις προς την Ε.Ε.» και ότι πραγματοποιούν την «καλύτερη προσπάθεια» για να ανταποκριθούν στην παροχή του εμβολίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα εξηγήσει γραπτώς στην υπεύθυνη της Κομισιόν για την υγεία, Στέλλα Κυριακίδη, τον λόγο που αναγκάζεται να περικόψει κατά 60% την παροχή των εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η AstraZeneca, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έχει λάβει ήδη προπληρωμή ύψους 336 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., μετά τη συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Η Moderna

Η Ευρώπη βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς τα lockdown συνεχίζονται, οι μεταλλάξεις επεκτείνονται και οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Η αμερικανική Moderna, το σκεύασμα της οποίας χορηγείται στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες πως το εμβόλιό της είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά επαρκές, κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Έπειτα από νέες εργαστηριακές δοκιμές, κατέληξε πως το εμβόλιο παρέχει επαρκή προστασία απέναντι στις δύο μεταλλάξεις (που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και στη Νότιο Αφρική), ενώ ξεκινά κλινικές μελέτες για βελτιστοποίηση του εμβολίου για ακόμη ισχυρότερη αντιμετώπιση των μεταλλάξεων που είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.

Το εμβόλιο δύο δόσεων προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων έναντι πολλών μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων των B.1.1.7 και B.1.351 (βρετανικής και αφρικανικής). Αν και το εμβόλιο προκάλεσε μικρότερη ανοσοαπόκριση έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από τον ιό.

Διακοπή εργασιών του φαρμακευτικού όμιλου «Merck»

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος «Merck» ανακοίνωσε ότι διακόπτει την εργασία για δύο πιθανά εμβόλια κατά της COVID-19, μεταξύ των οποίων εκείνο το οποίο ανέπτυσσε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, εκτιμώντας πως δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικά από εκείνα που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει σχεδόν 10 δόσεις ανά 100 κατοίκους και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει πάνω από έξι ανά 100, την ώρα που η Ε.Ε. βρίσκεται μόλις στις δύο δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times. Εκτιμάται πως περίπου 65,7 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει το 70% όλων των ενηλίκων στην Ε.Ε. να λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μέχρι το καλοκαίρι.

Αλλά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο στόχος δεν είναι εφικτός. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Politico», αν ο τρέχων ρυθμός εμβολιασμού παραμείνει σταθερός, αυτό που θα έχει καταφέρει η Ε.Ε. είναι να εμβολιάσει μόλις το 15% του πληθυσμού μέχρι τα τέλος Σεπτεμβρίου.

Με βάση τον μέσο όρο της περασμένης εβδομάδας, το μπλοκ θα πρέπει να πενταπλασιάσει τον ρυθμό εμβολιασμού, ώστε να επιτύχει τον στόχο του.

Θεραπεία αλά Τραμπ στη Γερμανία

Η Γερμανία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα χρησιμοποιήσει τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων -που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ασθένεια του Αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη μάχη κατά της πανδημίας. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έχει αγοράσει 200.000 δόσεις έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ και θα δίνεται σε ειδικές κλινικές.

Μελέτες έδειξαν πως οι θεραπείες αντισωμάτων εμφανίζονται εξαιρετικά αποτελεσματικές, καθώς προκαλούν ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε όσους τις λαμβάνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία η προληπτική έγχυση τεχνητών αντισωμάτων που έχουν λάβει έγκριση χορήγησης για την αντιμετώπιση της Covid-19 από την Υπηρεσία τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, προκάλεσαν υψηλή, προσωρινή ανοσία και αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Η προστασία φτάνει το 80% σε άτομα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αν και τα εμβόλια είναι αυτά που τελικά παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της προληπτικής δράσης, οι θεραπείες με τεχνητά αντισώματα μπορεί να είναι σημαντικές για άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και άτομα με λοίμωξη AIDS, αναφέρουν οι «Times».

Δείτε επίσης

https://mykonosticker.com/coronavirus-vaccine-delays-thriler-kai-entono-paraskinio-gia-to-emvolio-tis-astrazeneca/