Covid-19 Vaccination - Γώγος για το AstraZeneca: «Εύλογη η σύγχυση»!! Τι συστήνει για δεύτερη και τρίτη δόση

Εφόσον η επιτροπή προχώρησε σε αυτήν τη σύσταση πρέπει να την ακολουθήσουμε. Η επιτροπή εμβολιασμών αποτελείται από επιστήμονες, τα μελετούν και τα ξέρουν. Αλλά και επί της ουσίας, έχει φανεί ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν συμπτώματα, πολύ περισσότερο δεν έχουν και στη δεύτερη

Covid-19 Vaccination - Γώγος για το AstraZeneca: «Εύλογη η σύγχυση»!! Τι συστήνει για δεύτερη και τρίτη δόση

Οι χθεσινές –επικαιροποιημένες συστάσεις- της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προκάλεσαν εύλογο προβληματισμό σε όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη τους δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca και βρίσκονται αν αναμονή της δεύτερης.

Τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να προχωρήσει σε σύσταση που αφορά στην παύση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.

Ρωτήσαμε τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπο Γώγο, τι πρέπει να κάνουν όσους διστάζουν να εμβολιαστούν ξανά με αυτό το σκεύασμα εφόσον οι συστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι όλο και πιο αποτρεπτικές αναφορικά με τη χρήση του.

«Είναι λογικό να υπάρχει σύγχυση και προβληματισμός, το καταλαβαίνω. Ωστόσο όσοι κάτω των 60 ετών έκαναν το εμβόλιο και δεν είχαν παρενέργειες να συνεχίσουν κανονικά με AstraZeneca και στη δεύτερη δόση εκτός αν είχαν παρενέργειες. Αν είχαν παρενέργειες ο γιατρός τους θα κρίνει πόσο σοβαρές ήταν αυτές και αν συντρέχει λόγος αλλαγής» λέει ο καθηγητής.

Κληθείς να εκτιμήσει τους λόγους που οδήγησαν την επιτροπή στην παραπάνω σύσταση [σ.σ. ο κύριος Γώγος είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, όχι της Επιτροπής Εμβολιασμών] είπε:

«Νομίζω πως εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας τάσης να ελαττώνουν αυτά τα εμβόλια επειδή υπήρχαν αυτά τα λίγα περιστατικά και επειδή πλέον υπάρχει διαθεσιμότητα άλλων εμβολίων. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να έγινε, όχι γιατί προέκυψαν πιο δύσκολα δεδομένα».

Ο κ. Γώγος συστήνει στους πολίτες να εμπιστευτούν τους επιστήμονες, οι οποίοι επικαιροποιούν συνεχώς και αξιολογούν όποια νέα δεδομένα προκύπτουν:

«Εφόσον η επιτροπή προχώρησε σε αυτήν τη σύσταση πρέπει να την ακολουθήσουμε. Η επιτροπή εμβολιασμών αποτελείται από επιστήμονες, τα μελετούν και τα ξέρουν. Αλλά και επί της ουσίας, έχει φανεί ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν συμπτώματα, πολύ περισσότερο δεν έχουν και στη δεύτερη».

Στο ίδιο πνεύμα, του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα της AstraZeneca, τοποθετήθηκε σήμερα και ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

Όπως υπογράμμισε άλλωστε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου:

«Θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμιτης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά τη δεύτερη δόση, συγκεκριμένα 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων».

Το mix & match των εμβολίων

Αφετέρου, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το mix & match των εμβολίων (σ.σ. να χορηγείται δηλαδή ένα σκεύασμα για την πρώτη δόση και ένα διαφορετικό για τη δεύτερη) παρότι μάλλον ισχύει, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη 100%. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε με μια πλατφόρμα, ένα εμβόλιο και στις δύο δόσεις. Αλλά στις περιπτώσεις που θα προκύψει πρόβλημα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα η δεύτερη δόση να γίνει με διαφορετικό εμβόλιο», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής του μοντέλου συνδυασμού εμβολίων στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις διαφορετικές συστάσεις που ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το βρετανο-σουηδικό εμβόλιο, οι οποίες επιτείνουν τη σύγχυση των πολιτών, ο κ. Γώγος θεωρεί ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα: «Το βασικό είναι ότι αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζει η πληροφόρηση, οι διαθεσιμότητες των εμβολίων, υπάρχουν και θέματα πολιτικής διαχείρισης των εμβολίων σε σχέση με την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων από τις εταιρείες και αυτά επηρεάζουν την κάθε χώρα ξεχωριστά. Σε γενικές γραμμές όμως, γιατί πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, τα εμβόλια είναι ασφαλή. Υπάρχουν μικρολεπτομέρειες που διαφοροποιούν το ένα εμβόλιο από το άλλο αλλά τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν βοηθήσει τα μέγιστα σε βαθμό που ούτε το περιμέναμε.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση από τον ΕΜΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), να υπάρχουν κεντρικές οδηγίες, να μην χρειάζεται κάθε χώρα να παίρνει διαφορετική απόφαση. Η αλήθεια είναι όμως ότι έχουμε βοηθηθεί πολύ από τους εμβολιασμούς και όλα τα άλλα ίσως δεν παίρνουν την έκταση που τους αρμόζει».

Τρίτη δόση των εμβολίων

Τι θα ισχύσει, όμως, για την τρίτη δόση των εμβολίων και ειδικά για όσους έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με το σκεύασμα της AstraZeneca;

«Η τρίτη δόση είναι κι αυτή σε μια φάση αναζήτησης γιατί υπάρχουν όλο και περισσότερα δεδομένα ότι η ανοσία κρατάει. Αλλά με την εμπειρία που έχουμε με τέτοιου τύπου ιούς, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια δόση η οποία μπορεί να είναι και επικαιροποιημένη σε σχέση με τα τελευταία δεδομένα μεταλλάξεων. Ακόμη ωστόσο είναι νωρίς, νομίζω ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει αυτή η κουβέντα. Αλλά πιθανότατα νομίζω ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση», απαντά ο καθηγητής επιδημιολογίας.