Covid-19 Vaccination: Σύσταση Επιτροπής Βιοηθικής για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ως έσχατο μέτρο μόνο για Γιατρούς [Έγγραφο]

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και προνόμια στους εμβολιασμένους - Τι αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής

Covid-19 Vaccination: Σύσταση Επιτροπής Βιοηθικής για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ως έσχατο μέτρο μόνο για Γιατρούς [Έγγραφο]

Τις συστάσεις της για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων έδωσε στην δημοσιότητα η Επιτροπή Βιοηθικής. 

Έφτασε η ώρα για την δημόσια συζήτηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των διευκολύνσεων για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια τεκμηριωμένη εισήγηση νομικά και βιοηθικά και θα αποτελέσει την βάση της περαιτέρω συζήτησης.

Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης η γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν η κυβέρνηση πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Τόσο η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών όσο και η παραχώρηση προνομίων είναι μια σύνθετη απόφαση και για συνταγματικούς λόγους, όσον αφορά τους περιορισμούς που τίθενται. Παρά το ακανθώδες των ζητημάτων η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού της χώρας και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Το άνοιγμα της συζήτησης όμως είναι πιθανόν να αφορά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ, ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί ώστε να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν σχολικές μονάδες.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αλλά, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα μετακινούνται σε θέσεις που δεν θα είναι σε επαφή με το κοινό.

Ανοίγει ο δρόμος για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Εκτός από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η Επιτροπή έχει μελετήσει και θα εισηγηθεί και για τα προνόμια που μπορούν να απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Αυτά αφορούν την παρουσία τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς την χρήση μάσκας, την συμμετοχή σε πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα και την εστίαση. Παρά το γεγονός ότι, αρμόδιες πηγές, δεν απέκλειαν την έναρξη αυτών των διευκολύνσεων και εντός του καλοκαιριού, σημείωναν ότι λόγω της συζήτησης που θα γίνει και των σύνθετων παραμέτρων ο πιθανότερος χρόνος έναρξης είναι το φθινόπωρο, όταν και οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Η Επιτροπή Βιοηθικής δεν εμφανίζεται αντίθετη στο να υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κρίσιμες υποδομές όπως τα νοσοκομεία, ωστόσο θα πρέπει να εξαντλείται κάθε δυνατότητα από την πλευρά της πολιτείας για τον οικειοθελή εμβολιασμό των πολιτών. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει και ως προς την ύπαρξη διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους.

Αμέσως μετά το τέλος της διαβούλευσης επί των προτάσεων, η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει, πιθανόν εντός του καλοκαιριού, για την εφαρμογή των τελικών αποφάσεων.

Η Επιτροπή Βιοηθικής πιο αναλυτικά συστήνει: 

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα [ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.]  εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή  υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί  να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Δείτε όλη την έκθεση στο παρακάτω αρχείο

Αρχεία