Covid Vaccination: Τις επόμενες μέρες το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο, στο taxisnet για ανεμβολίαστους άνω των 60 [ΦΕΚ]

Covid Vaccination / Τις επόμενες μέρες το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο, στο taxisnet για ανεμβολίαστους άνω των 60

Covid Vaccination: Τις επόμενες μέρες το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο, στο taxisnet για ανεμβολίαστους άνω των 60 [ΦΕΚ]

Πρόστιμα ανεμβολίαστων!! Στο taxisnet οι ειδοποιήσεις των άνω των 60

Γιατί κάποιοι 60ρηδες και άνω που έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Ιανουάριο έλαβαν τελικά «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ

Τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών «τρέχουν» κανονικά ενώ τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ έχουν ήδη φτάσει σε αρκετούς.

O γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, ανέφερε:

"Σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός για τον μήνα Ιανουάριο που αφορά 317.962 πολίτες. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο."

Από τα πρόστιμα δεν εξαιρούνται ούτε όσοι έσπευσαν να προλάβουν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιανουάριο καθώς είδαν να πιστώνεται ένα μικρότερο πρόστιμο στον λογαριασμό τους στο taxisnet.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε διευκρινίσει ότι, αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ. Δηλαδή «γλιτώνει» τα 50 ευρώ από το συνολικό πρόστιμο των 100 ετών που είχε ανακοινωθεί ότι θα πιστώνεται σε όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Έτσι, αν κάποιος για παράδειγμα έκλεισε ραντεβού για πρώτη δόση στις 27/1/22 και η δεύτερη δόση έγινε στις 17/2/22 το πρόστιμο που θα δει στον λογαριασμό του είναι 50 ευρώ γιατί δεν ολοκλήρωσε την τρίτη δόση πριν τον Ιανουάριο όπως είχε δηλώσει ο Θεμιστοκλέους στις 17 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν προχωρούν σε τρίτη δόση υπολογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Οι ειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ για τα πρόστιμα και στους Λογιστές

Οι ειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ κοινοποιούνται μέσω e-mail, ενώ παράλληλα ενσωματώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του εκάστοτε φορολογούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα στο taxisnet.

«Ωστόσο, επειδή αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα μετά τη σχετική δυνατότητα που δόθηκε για την εισαγωγή και δεύτερου e-mail καθώς επίσης και κινητού τηλεφώνου, οι πρώτοι αποδέκτες είμαστε εμείς οι λογιστές που με τη σειρά μας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), Βασίλειος Καμπάνης.

Συχνά βέβαια η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή για τους φοροτεχνικούς, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «τα…γαλλικά υπάρχουν και τα ακούμε», ωστόσο «παρά την ύπαρξή τους δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά πράγματα, καθώς ο εκάστοτε φορολογούμενος αμέσως μετά την επίδοση του προστίμου στην πλατφόρμα του taxisnet είναι υποχρεωμένος να εκτυπώσει την απόδειξη και στη συνέχεια να την πληρώσει». 

Μάλιστα η πληρωμή του προστίμου πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, καθώς «όπως συμβαίνει και με άλλα πρόστιμα, έτσι και με αυτό εάν δεν πληρωθεί στην ώρα του, τότε αρχίζουν και μπαίνουν οι προσαυξήσεις. Το καλό είναι ότι δεν είναι πολλά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν» κατέληξε ο κ. Καμπάνης.

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο

Από το πρόστιμο εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει, ωστόσο μετά από 90 ημέρες μετά από την νόσηση πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όπως είχε διευκρινίσει η Μαρία Θεοδωρίδου από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στις 17 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι εξαιρούνται του προστίμου οι υγειονομικοί και όσοι εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που εντάσσονται στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας.

Επίσης, εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια για να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. Την αίτηση υποβάλλει ο γιατρός τους. 
Στις περιπτώσεις που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, ο ίδιος είχε διευκρινίσει επίσης ότι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

Επίσης, στην κατηγορία των εξαιρέσεων μπαίνουν και όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Επιπλέον, αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ για τους ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα δεν περιλαμβάνονται:

- όσες κατηγορίες εργαζομένων υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021. Τα σχετικά δεδομένα αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τους εργαζόμενους που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021

- οι πολίτες ηλικίας από 96 ετών και άνω

- τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ΑΦΜ

- τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ’ εντολήν στο εξωτερικό, που διαβιβάζονται στη ΓΓΠΣΔΔ από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίας

- όσοι έχουν αποβιώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου

Το ρεπορτάζ του βηματοδότη

Σύμφωνα με το Βηματοδότη, “Η ΑΑΔΕ άρχισε την επιβολή προστίμων των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών που ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν και δεν το έπραξαν. Και ξέρετε πόσοι είναι αυτοί: 317.962 συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. Τους επιβλήθηκε αναλογικό πρόστιμο 50 ευρώ για τον μισό μήνα Ιανουάριο (16 έως 31 Ιανουαρίου). Από αυτούς οι 297.207 έχουν ειδοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ οι 20.755 θα ειδοποιηθούν με συστημένη επιστολή. Με τα πρώτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι η Κυβέρνηση θα πάρει το μέτρο πίσω.

Όπως μου λένε κυβερνητικές πηγές το πρόστιμο μηνός Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 15 Μαρτίου, διαφορετικά θα επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών είναι ότι η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται με ημερομηνία ελέγχου την 16η εκάστου μήνα (και το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ.)”

Πώς γίνεται η ένσταση στο myaade

Στην πλατφόρμα myaade στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν πάντως τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο αίτημα ένστασης.

Στον τρόπο, με τον οποίο θα επιβάλλεται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας 60 ετών και άνω, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Συγκεκριμένα ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Πιτσιλής είπε πως η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου.

Όπως είχε διευκρινίσει ο κ. Πιτσιλής, το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών και θα μπορούν να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Παράλληλα, στην πλατφόρμα myaade στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να δηλώνουν με εμπεριστατωμένο τρόπο εάν θέλουν να αμφισβητήσουν το πρόστιμο.

Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, έως τις 15 του μήνα που ακολουθεί την έκδοση της πράξης με τη χρήση κωδικού πληρωμής με ονομασία «ταυτότητα οφειλής» (Τ.Ο.). Αν δεν καταβληθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Τρέχουν σε δικηγόρους

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί, που έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να αναζητήσουν συγκεκριμένα νομικά παράθυρα ώστε να…γλιτώσουν την αποπληρωμή του προστίμου.

«Είχαμε ακούσει ως σενάριο όταν πάρθηκε η απόφαση ότι θα ασκηθούν προσφυγές, ενώ από όσο μπορώ να γνωρίζω υπήρξε φορολογούμενος που την έχει προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ο οποίος αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος σε νομικό επίπεδο μετά την επίδοση του προστίμου πρόσθεσε ότι «μπορεί να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και εν συνεχεία να καταθέσει αίτηση αναστολής για οικονομική βλάβη. Να επικαλεστεί δηλαδή, ότι το ποσό αυτό του δημιουργεί πρόβλημα στα οικονομικά για να εξαιρεθεί. Πρόκειται όμως για μια χρονοβόρα διαδικασία ούτως ή άλλως».

Δείτε το ΦΕΚ στο παρακάτω Αρχείο

Το ΦΕΚ με την ΚΥΑ, σχετικά με τον καθορισμό διαδικασίας προσδιορισμού των υπόχρεων προσώπων και επιβολής του διοικητικού προστίμου της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 [πρόστιμο ανεμβολίαστων]

Αρχεία