Crackdown on abuse of beaches: Οι τρεις ενστάσεις της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τις παραλίες

Crackdown on abuse of beaches / Οι τρεις ενστάσεις της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τις παραλίες

Crackdown on abuse of beaches: Οι τρεις ενστάσεις της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τις παραλίες

Crackdown on abuse of beaches / Οι τρεις ενστάσεις της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο για τις παραλίες

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο,για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές  το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων, την ένταση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Σημειώνεται ότι, εισάγεται έγκαιρα στη Βουλή προκειμένου οι νέες μισθώσεις που θα συναφθούν για τη φετινή περίοδο να διέπονται από τους νέους κανόνες αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων, το μέγιστο εμβαδόν της παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρείται προς εκμετάλλευση και τη διασφάλιση απάτητων παραλιών όπου αυτό επιβάλλεται.

Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία διαρθρώνονται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:

  1. Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
  2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
  3. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας
  5. Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Έχουμε τρία είδη ενστάσεων

“Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τη διαβούλευση και πρέπει να δούμε κατά πόσο εξ΄αυτών των προτάσεών μας θα γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση”, επισημαίνει o δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζοντας στη συνέχεια τα εξής

“Έχουμε τρία είδη ενστάσεων:

  1. Η νομική, για την αρμοδιότητα, καθώς η διαχείρηση των αιγιαλών θεωρείται τοπική υπόθεση, που όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος είναι αρμοδιότητα των Δήμων.
  2. Η Δεύτερη είναι επιχειρησιακή. Θεωρούμε ότι οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί από την κτηματική υπηρεσία σε πάνω από 1000 παράκτιες ζώνες της χώρας, πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν εμπρόθεσμα δημιουργώντας σειρά δυσλειτουργιών.
  3. Τέλος η μεγαλύτερη ένσταση μας είναι ότι το Υπ. Οικονομικών και η Κτηματική Υπηρεσία μπορούν να δημοπρατούν όποιες και όσες παράκτιες ζώνες επιθυμούν αφού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δήμου, απλά η έκφραση άποψης”,

αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος και προσθέτει:

“Το ΥΠΟΙΚ, ενώ θα μπορούσε να ρυθμίσει με πιο ξεκάθαρο τρόπο τις αρμοδιότητες ελέγχου του είδους και της έκτασης παραχώρησης, προτίμησε να πάρει την αρμοδιότητα από τους δήμους, ουσιαστικά λέγοντας στην κοινωνία ότι οι δήμοι ευθύνονται για τη χαοτική κατάσταση που συναντήσαμε πέρσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια στις πολυσύχναστες παραλίες της χώρας.

Η πολυαρμοδιότητα, η αντινομία και οι δυσερμήνευτες εγκύκλιοι οδήγησαν στην περσινή εικόνα των παραλιών που φοβόμαστε ότι δεν θα αλλάξει πολύ με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης”.