Cruise start sailing again? Εφικτή η κρουαζιέρα χωρίς πίεση στα νησιά

Ο Πιερφραντσέσκο Βάγκο, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας, μιλάει στην «Κ» για την ανάγκη ενός new deal «Αναμένουμε να ξεκιν

Cruise start sailing again? Εφικτή η κρουαζιέρα χωρίς πίεση στα νησιά
Cruise start sailing again? Εφικτή η κρουαζιέρα χωρίς πίεση στα νησιά

Ο Πιερφραντσέσκο Βάγκο, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας, μιλάει στην «Κ» για την ανάγκη ενός new deal «Αναμένουμε να ξεκινήσει η σεζόν, από το Πάσχα έως τουλάχιστον τον Οκτώβριο», σημειώνει ο κ. Βάγκο.

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη της από την κρουαζιέρα, προστατεύοντας παράλληλα τους προορισμούς από τον μαζικό τουρισμό και διασφαλίζοντας την αειφορία τους, διατυπώνει μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) και εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruises, Πιερφραντσέσκο Βάγκο................

Αναγνωρίζει την ύπαρξη φαινομένων υπερτουρισμού σε ελληνικούς προορισμούς και δηλώνει πως η CLIA είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με τις Αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς για να τα θεραπεύσει.

Σημειώνει παράλληλα πως για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, αφενός πρέπει να γίνουν επενδύσεις για τη σωστή διαχείριση των ροών των επισκεπτών και των πλοίων και αφετέρου να αναπτυχθούν μέσω επενδύσεων σε υποδομές και άλλοι ελληνικοί προορισμοί για να ανακουφιστεί το φορτίο που σηκώνουν νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Προτείνει δηλαδή ένα οιονεί new deal για την ελληνική κρουαζιέρα. Αναμένει πως οι κρουαζιέρες θα ξεκινήσουν σταδιακά γύρω στο Πάσχα, ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα, και θα συνεχιστούν, εκτός απροόπτου, έως τον Οκτώβριο.

– Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τη φετινή σεζόν στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα ειδικότερα; – Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που παρουσίασαν σταδιακή και υγιή επανεκκίνηση της κρουαζιέρας το 2020, αποτέλεσμα της συνεργασίας με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Χαιρετίζουμε το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στο άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου. Αναμένουμε την επιβεβαίωσή του, μέχρι τα μέσα Απριλίου προκειμένου να ξεκινήσει η σεζόν, από το Πάσχα έως τουλάχιστον τον Οκτώβριο, και θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προετοιμασίες μας με τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, η τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ενθαρρύνει τα ταξίδια στην περιοχή.

Σε άλλες περιοχές της Μεσογείου τα χρονοδιαγράμματα ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αγορά.

– Πώς μπορούν επιβάτες και κάτοικοι προορισμών να είναι βέβαιοι ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν θα λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές» μετάδοσης του ιού; – Ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει εργαστεί εντατικά όλο το 2020 για να αναπτύξει βελτιωμένα πρωτόκολλα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εξετάσεις, τεστ στο 100% των επιβατών και των πληρωμάτων, εκτεταμένους καθαρισμούς και ολοκληρωμένα μέτρα παρακολούθησης και απόκρισης. Στην ουσία, επαναπροσδιορίσαμε και επανεφηύραμε ολόκληρη την εμπειρία της κρουαζιέρας. Ως αποτέλεσμα, σήμερα τα κρουαζιερόπλοια όχι μόνο δεν είναι «πολλαπλασιαστές» αλλά προσφέρουν μία από τις ασφαλέστερες εμπειρίες διακοπών.

– Η Ελλάδα υστερεί στα μέσα έσοδα ανά επιβάτη κρουαζιέρας σε σύγκριση με την Ισπανία ή την Ιταλία. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να διορθωθεί; – Η Ελλάδα διαθέτει μια πλούσια θαλάσσια κληρονομιά και τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει από την κρουαζιέρα συνολικά ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα από τον κάθε επιβάτη. Προ της πανδημίας, ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεισέφερε 957 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και στήριξε περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας. Τα έσοδα για τις τοπικές οικονομίες προέρχονται επίσης από την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ποτών, προμήθειας καυσίμων, συντήρησης σκαφών και άλλων υπηρεσιών. Προσφέροντας όλα αυτά, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τα έσοδά της από την κρουαζιέρα. Η Ελλάδα έχει επίσης σημαντική προοπτική ανάπτυξης ως προορισμός κρουαζιέρας. Οι επενδύσεις σε νέους προορισμούς, λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της αναπτυξιακής προοπτικής, μειώνοντας παράλληλα την πίεση σε εμβληματικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη.

– Προορισμοί στην Ελλάδα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά πριν από την πανδημία, από «υπερτουρισμό». Πώς σχεδιάζει η CLIA να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, που επηρεάζει και άλλους μεσογειακούς προορισμούς; – Η συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον κλάδο της κρουαζιέρας. Οι εταιρείες συνεργάζονται με προορισμούς σε όλο τον κόσμο, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, σχεδιάζοντας δρομολόγια και διαμορφώνοντας νέες εμπειρίες για τους ταξιδιώτες, με προτεραιότητα την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η CLIA συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και με τις τοπικές αρχές σε Κέρκυρα και Ηράκλειο Κρήτης, προκειμένου να βοηθήσουμε τους δήμους να κατανοήσουν πώς θα αποκομίσουν τα μέγιστα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό αλλά με όρους αειφορίας.

Ο κλάδος μας ηγείται της προσπάθειας να βοηθήσουμε τους προορισμούς να διαχειριστούν τις ροές τουριστών, π.χ. μέσω συστήματος προγραμματισμού ελλιμενισμών. Τα ελληνικά νησιά μπορούν να επωφεληθούν από ένα σύστημα κράτησης θέσεων πρόσδεσης, όπως αυτά σε άλλες χώρες. Επιπλέον, ο κλάδος της κρουαζιέρας προσφέρεται να συν-επενδύσει στην ανάπτυξη τοπικών υποδομών για να βοηθήσει στη διαχείριση των ροών επισκεπτών, όπως με την εγκατάσταση ενός πρόσθετου τελεφερίκ για πρόσβαση στην πόλη της Σαντορίνης. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία μας με το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, που έδειξε πώς οι τοπικές αρχές, η τοπική κοινωνία και ο ταξιδιωτικός κλάδος μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν ένα κοινό όραμα για υπεύθυνο τουρισμό.

– Πολλοί ανησυχούν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρουαζιερόπλοιων. Πώς ανταποκρίνονται τα μέλη της CLIA; – Η ναυτιλία ευθύνεται για το 2,2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως (σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας) και η κρουαζιέρα αντιπροσωπεύει πολύ λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ωστόσο, ο κλάδος μας έχει δεσμευτεί σε ένα μέλλον αειφόρου τουρισμού και τα μέλη της CLIA παγκοσμίως δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του στόλου τους κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2008.

– Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψει η κρουαζιέρα στα επίπεδα του 2019; – Αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις, η διάθεση του εμβολίου, σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα και την εμπειρία, μας προσφέρει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και νομίζω ότι θα επανακάμψουμε αρκετά γρήγορα, όπως πάντα κάναμε στο παρελθόν, χάρη στην ισχυρή ζήτηση. Εκτιμώ ότι η επιστροφή στα επίπεδα κρατήσεων του 2019 θα πραγματοποιηθεί από το 2022 έως το 2023.

Καθημερινή