Digital Cadastre – Κτηματολόγιο: Στο 66% οι δηλώσεις στην Μύκονο!! Αδειάζει η κλεψύδρα για τις Κυκλάδες - Πότε ενεργοποιούνται τα πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα!!

Digital Cadastre – Κτηματολόγιο / Στο 66% οι δηλώσεις στην Μύκονο!! Αδειάζει η κλεψύδρα για τις Κυκλάδες - Πότε ενεργοποιούνται τα πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα!!

Digital Cadastre – Κτηματολόγιο: Στο 66% οι δηλώσεις στην Μύκονο!! Αδειάζει η κλεψύδρα για τις Κυκλάδες - Πότε ενεργοποιούνται τα πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα!!

Μόλις μία εβδομάδα έμεινε για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης για ακίνητα που βρίσκονται στη γεωγραφική ενότητα των Κυκλάδων καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να παραταθεί.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συλλογή δηλώσεων «τρέχει» εδώ και αρκετό διάστημα, τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί είναι λιγότερα από τα μισά τον εκτιμώμενων με το ποσοστό τους κατά μέσο όρο να μην ξεπερνά το 45%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστά άνω του 60% στις Κυκλάδες συγκεντρώνουν μόνο οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, η Μυκόνου και η Ανδρου.

Η χαμηλή προσέλευση είναι και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες τονίζοντας ότι μία ελλιπής δήλωση είναι καλύτερη από καμία δήλωση.

Για ένα 6μηνο ακόμα δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

Την ίδια στιγμή ένα 6μηνο χωρίζει όσους έχουν αμελήσει να υποβάλλουν δηλώσεις κτηματογράφησης για την ακίνητη περιουσία τους από την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το εάν τελικά αυτά τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ήδη προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο και - εφοσον ληφθεί η σχετική απόφαση - θα αρχίσουν να επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλλεται.

Μέχρι το τέλος του 2022, πάντως, ακόμα και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας θα μπορούν να υποβάλλονται χωρίς πρόστιμο καθώς η σχετική διαδικασία έχει «παγώσει» έως το τέλος του 2022. Η παράταση είχε επιβληθεί λόγω της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εξαιτίας της οποίας οι ιδιοκτήτες δεν είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των προβλεπόμενων προστίμων θα κυμαίνεται από τα 300 έως τα 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης. Για τον υπολογισμό του προστίμου που θα επιβάλλεται στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος για ακίνητα υπό κτηματογράφηση περιοχών, θα λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, το είδος του δικαιώματος αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης: το πρόστιμο δηλαδή επί των ακινήτων θα προσαυξάνεται περισσότερο όσο αργότερα τα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο απαγορεύεται η μεταβίβαση, αλλά και κάθε άλλη συναλλαγή και κατάρτιση εμπράγματης δικαιοπραξίας καθώς και η χορήγηση οικοδομικής άδειας.

Εως την περασμενη άνοιξη συνολικά σε όλη την Ελλάδα είχε δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια προστέθηκαν 11 εκατομμύρια δικαιώματα στα περίπου 33 εκ. που είχαν ήδη συλλεγεί.

Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο η συμμετοχή παρά την πάροδο τριετίας παραμένει χαμηλή και η συλλογή δικαιωμάτων δεν ξεπερνά το 55%.

Αγώνας δρόμου για τις Κυκλάδες

Λιγότερα από τα μισά εκτιμώμενα δικαιώματα έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα στο Κτηματολόγιο για ιδιοκτησίες στις Κυκλάδες παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, τα ποσοστά των παραληφθέντων δικαιωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων έχουν ως εξής:

 • Ανδρος: 60%
 • Τήνος: 52%
 • Κέα – Κύθνος: 41%
 • Θήρα: 34%
 • Μήλος: 69%
 • Μύκονος: 66%
 • Νάξος: 42%
 • Πάρου: 38%

 • Σύνολο: 45%

Όπως επισημαίνει ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης: «Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις. Ορισμένες ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;»

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. «Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση» τονίζει ξεκαθαρίζοντας ότι η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παράτασης.

«Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιόν ανήκει τι» και να καταγράψει, να οριοθετήσει και να κατοχυρώσει εν τέλει τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές. Στα Γραφεία Κτηµατογράφησης κάθε περιοχής, έμπειροι μηχανικοί και δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης για την υποβολή δηλώσεων και τον εντοπισμό των ακινήτων, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά» υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής του φορέα.

Κίνδυνος ακόμα και απώλειας του ακινήτου

Οπως έχει επισημάνει πολλάκις η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η έγκαιρη υποβολή της δήλωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δικαιούχων αφού είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης είναι η απαγόρευση κάθε δικαιοπραξίας (γονική παροχή, πώληση κλπ) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε και η μη χορήγηση οικοδομικής άδειας, ενώ μετά την ανάρτηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συλλογή των δηλώσεων η διαδικασία της αναγνώρισης μη δηλωθέντος δικαιώματος γίνεται πολύπλοκη και με επιπλέον κόστος.

Μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για την αναγνώριση του μη δηλωθέντος δικαιώματος ενώ αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή.

Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου ή οποία μπορεί όπως αναφέραμε παραπάνω να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι περιοχές στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ

Καλλικρατικός Δήμος: Άνδρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ

Καλλικρατικοί Δήμοι: Θήρας (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς και Οίας), Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολεγάνδρου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΑΣ - ΚΥΘΝΟΥ

Καλλικρατικοί Δήμοι: Κέας και Κύθνου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΛΟΥ

Καλλικρατικοί Δήμοι: Μήλου (προκαποδιστριακός ΟΤΑ Αδάμαντος) και Σερίφου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ

Καλλικρατικός Δήμος: Μυκόνου (προκαποδιστριακός ΟΤΑ Άνω Μεράς)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑΞΟΥ

Καλλικρατικοί Δήμοι: Αμοργού, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ

Καλλικρατικοί Δήμοι: Πάρου και Αντιπάρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝΟΥ

Καλλικρατικός Δήμος Τήνου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

ΑΝΔΡΟΣ:

Γαύριο Άνδρου: Μελίνας Μερκούρη 1 (δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου), ΤΚ 84500

ΑΝΑΦΗ, ΘΗΡΑ, ΙΗΤΕΣ, ΣΙΚΙΝΟΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Μεσσαριά Σαντορίνης: Εμπορικό Κέντρο Καμαρινός, Επαρχιακή οδός Φηρών –Όρμου Περίσσης, ευθεία Φηρών – Πύργου, Τ.Κ. 84700

ΚΕΑ, ΚΥΘΝΟΣ

Κορρησία Κέας: Θέση Άγιος Γεώργιος (δίπλα στο Υποθηκοφυλακείο Κέας), Επαρχιακή οδός Κορησσίας – Βουρκαρίου, Τ.Κ. 84002

ΜΗΛΟΣ, ΣΕΡΙΦΟΣ:

Σέριφος: Λιβάδι, Έναντι ταχυδρομείου, Τ.Κ. 84005

ΜΥΚΟΝΟΣ:

Άνω Μερά Μυκόνου: Πνευματικό Κέντρο Άνω Μεράς, θέση Ηρώον, Επαρχιακή οδός Μυκόνου – Άνω Μεράς, Τ.Κ. 84600

ΑΜΟΡΓΟΣ, ΝΑΞΟΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

Χώρα Νάξου: Πρώην ΔΕΗ, Οδός Κοντολέοντος, συμβολή Επαρχιακής Οδού Νάξου-Εγκαρών και Περιφερειακής Οδού Χώρας Νάξου, Τ.Κ. 84300

ΠΑΡΟΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ:

Νάουσα Πάρου: Θέση Βουνάλι, Επαρχιακή Οδός Νάουσας – Παροικιάς, Τ.Κ. 84401

ΤΗΝΟΣ:

Τήνος: Λεωφόρος Τήνου – Τριποτάμου 1 (δίπλα στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου) Τ.Κ. 84200

ΑΘΗΝΑ:

Αμβροσίου Φραντζή 48 & Αμεινοκλέους 1, Νέος Κόσμος, Τ.Κ. 11744.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Στρ. Σαράφη 48, Φοίνικας, Καλαμαριά, Τ.Κ. 55135.

Όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης θα παραλαμβάνουν δικαιώματα από όλους τους ΟΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

 • 8014000100 (από σταθερό τηλέφωνο) - 2316005400 (από κινητό τηλέφωνο)
 • e-mail: contact@kthma.gr
 • website: kthma.gr

Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 και Τετάρτη 8:00 με 20:00

Γενικές Πληροφορίες:

Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 210-6505600 από 08:30 έως 15:30 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr