Digital Work Card! «Βαφτίζουν» μετόχους τους εργαζόμενους για να αποφύγουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Digital Work Card / Οι επιθεωρητές εργασίας μπορούν να ελέγχουν τα «κτυπήματα» της κάρτας και να διαπιστώνουν αν υπάρχει παράβαση στο ωράριο. Δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τα «κόλπα» των εργοδοτών

Digital Work Card! «Βαφτίζουν» μετόχους τους εργαζόμενους για να αποφύγουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Digital Work Card / Οι επιθεωρητές εργασίας μπορούν να ελέγχουν τα «κτυπήματα» της κάρτας και να διαπιστώνουν αν υπάρχει παράβαση στο ωράριο. Δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τα «κόλπα» των εργοδοτών

Τεχνάσματα για να «ξεγλιστρούν» από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας εφευρίσκουν οι εργοδότες παρότι η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως θεωρεί το θέμα της εφαρμογής της κάρτας μείζονος σημασίας και έχει ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων. Από την άλλη πλευρά οι επιθεωρητές εργασίας μπορούν να ελέγχουν τα «κτυπήματα» της κάρτας και να διαπιστώνουν αν υπάρχει παράβαση στο ωράριο. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τα «κόλπα» των εργοδοτών.

Ένα ευφάνταστο τέχνασμα είναι ότι κάποιες εταιρίες «βαφτίζουν» μετόχους σε ΙΚΕ (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία) τους εργαζόμενους προκειμένου να για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους και την ψηφιακή κάρτα.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο έχει δεχτεί καταγγελίες από εργαζόμενους από όλη τη χώρου ότι «οι εργοδότες τους πιέζουν να λάβουν εικονικά ποσοστό άνω του 0,5% της επιχείρησης, προκειμένου να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Με το τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» μέτοχοι-εταίροι και ο εργοδότης απαλλάσσεται της υποχρέωσης τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας, όπως προβλέπει η ερμηνευτική εγκύκλιος (της κ. Στρατινάκη), απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που: «είναι μέτοχοι».

Με ποσοστό 1%

 Έτσι οι επιχειρήσεις εικονικά παραχωρούν ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον εργαζόμενο, τον οποίο «βαπτίζουν» ως μέτοχο ή εταίρο, στη συνέχεια τον ασφαλίζουν ως μη μισθωτό στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) και …«ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Μόνη υποχρέωση του εργοδότη είναι: «η δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της κτήσης ιδιότητας».

Μ΄αυτό το τέχνασμα οι  εργαζόμενοι, χάνουν την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα όπως η σωστή ασφάλιση, οι υπερωρίες και η προστασία από την ανεργία. Εκτός από τις απειλές για απόλυση, το βασικό «ψευδοεπιχείρημα» για να πειστούν οι εργαζόμενοι να σιωπήσουν σε μια τέτοια δυσμενή μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση, είναι ότι: «δεν θα φαίνεστε εργαζόμενοι και έτσι θα μπορείτε να παίρνετε επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά επιδόματα κ.λπ.).

Άλλο τέχνασμα είναι ότι βαφτίζουν διευθυντικό στέλεχος οποιοδήποτε υπάλληλο (ενδεικτικά τον υπεύθυνο του τμήματος αλλαντικών) για να μην έχει την υποχρέωση να κτυπά την ψηφιακή κάρτα.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα ανήκουστα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να ξεφύγουν από το δόκανο της ψηφιακής κάρτας και να μην πληρώσουν τον επιπλέον χρόνο εργασίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο τα κόλπα που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις είναι τα εξής:

Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωματοπωλείων, κ.λ.π, δε χτυπάνε ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή δεν τους παρέχουν οι εργοδότες.

Εταιρείες Super Markets, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες ), με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν συνδεδεμένη με το ΕΡΓΑΝΗ κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.

Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.

Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.

Tις νυχτερινές ώρες

Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.

Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την Ψηφιακή Κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούν πελάτες.

Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.

Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.

Σε οδηγούς ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.