Energy Conservation Measures: Στόχος η μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% στο Δημόσιο με κίνητρα, αλλά και συνέπειες - Οι τρεις δράσεις 

Energy Conservation Measures / Μέτρα σε τρεις δράσεις: Ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίου- Επιπλέον ενίσχυση στις υπηρεσίες που θα επιτυγχάνουν μείωση ενέργειας 15%- Οι υπάλληλοι θα πρέπει να κλείνουν υπολογιστές και φώτα- Κίνητρα και συνέπειες. 

Energy Conservation Measures: Στόχος η μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% στο Δημόσιο με κίνητρα, αλλά και συνέπειες - Οι τρεις δράσεις 

Energy Conservation Measures / Μέτρα σε τρεις δράσεις: Ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίου- Επιπλέον ενίσχυση στις υπηρεσίες που θα επιτυγχάνουν μείωση ενέργειας 15%- Οι υπάλληλοι θα πρέπει να κλείνουν υπολογιστές και φώτα- Κίνητρα και συνέπειες.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν κίνητρα, αλλά και ποινές με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα «Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο».

Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Live οι ανακοινώσεις

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα, τονίζοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει την κρίση.

Η κυβέρνηση, είπε ακόμα, έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με πάνω από 8 δισ. για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για τα υπερέσοδα έχει εισπραχθεί πάνω από 1,5 δισ., το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ γενναίες αποφάσεις, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά.

Στόχοι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από τη Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού, είπε επίσης.

Για την εξοικονόμηση στη Δημόσια Διοίκηση τόνισε ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης.

Τρεις οι βασικές δράσεις της κυβέρνησης:

  • Άμεσα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.
       
  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
       
  • Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του Δημοσίου.
       
  • Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.
       
  • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
       
  • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
       
  • Στην ίδια λογική, όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας, πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
       
  • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει να ελέγχει ότι θα έχουν κλείσει υπολογιστές και φώτα.
       
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι και ειδική σκίαση όπου απαιτείται.
       
  • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
       
  • Οδοφωτισμός των πόλεων, περιορισμός καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού.
       
  • Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βελτίωση λειτουργίας.
       
  • Ξεκινάει το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
       
  • Συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά. 

Βορίδης: Τι θα κάνει ο ενεργειακός υπεύθυνος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε ότι όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Είπε, ακόμα, ότι βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους. Μετά από δύο μήνες η κατάσταση είναι ως εξής: οι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221 από τους 2.495.
θα πρέπει να ελέγχει ότι όλα λειτουργούν σωστά, ότι έχει γίνει συντήρηση στα κλιματιστικά και τους καυστήρες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως εκδόθηκε ήδη μια ερμηνευτική εγκύκλιος, που αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, εκτός από τα κίνητρα, θα υπάρχουν κυρώσεις. «Σε πρώτο επίπεδο, αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων. Επίσης, δεν θα ενταχθούν οι φορείς στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας. Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό γιατί ζητείται κάτι αρκετά απλό και η αλήθεια είναι ότι πλήθος των φορέων τους δημοσίου είναι ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την αυτοδιοίκηση.

Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε έναν ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι».

Σκυλλακάκης: Το 2021 το ρεύμα στο Δημόσιο κόστισε 700 εκατ. ευρώ

  • Το 2021 700 εκατ. ευρώ κόστισε το ρεύμα στο Δημόσιο
       
  • Αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν. Αν μιλάγαμε για βενζίνη δηλαδή θα είχαμε βενζίνη στα 10 ευρώ/λίτρο.
       
  • Παλιά αφήναμε τα φώτα αναμμένα και λέγαμε εντάξει είναι μία πολυτέλεια που την αντέχουμε, τώρα όμως άμα κοστίζει 10-12 φορές επάνω δεν μπορούμε να την έχουμε αυτή την πολυτέλεια
       
  • Για την πλατφόρμα είπε ότι μπαίνουν όλα τα κτίρια και οι δομές του δημοσίου
       
  • Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και όταν αυξάνεται η τιμή της ενέργειας να δείχνουμε μια επιμέλεια

Ερωτήσεις

Ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις για την κατανάλωση ενέργειας. Θα γίνει και ενημερωτική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σχέδιο κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε πως η στήριξη της κυβέρνησης θα είναι διαρκής και δυναμική όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση.

Ο Μάκης Βορίδης απαντώντας αν οι Δήμοι και οι φορεί έχουν ανταποκριθεί στις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης είπε πως υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα, αλλά τόνισε «όχι δεν είμαι ικανοποιημένος από την εξοικονόμηση ενέργειας που έχει γίνει έως τώρα από τους Δήμους. Από τα 1800 να έχουν συμμόρφωση στα 90, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Ο κ.Σκρέκας ανέφερε πως η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και ανταποκρίνεται στις παραινέσεις της κυβέρνησης και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου.