Ένοπλες Δυνάμεις: Αυξάνεται η Στρατιωτική Θητεία και Υποχρεωτικά στα 18, Αλλαγές σε Μεταθέσεις & Προσλήψεις

Έρχονται αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις σε προσλήψεις, μεταθέσεις, θητεία και υποχρεωτική στράτευση στα 18.... Τα πάνω – κάτω αναφορικά με τη

Ένοπλες Δυνάμεις: Αυξάνεται η Στρατιωτική Θητεία και Υποχρεωτικά στα 18, Αλλαγές σε Μεταθέσεις & Προσλήψεις
Ένοπλες Δυνάμεις: Αυξάνεται η Στρατιωτική Θητεία και Υποχρεωτικά στα 18, Αλλαγές σε Μεταθέσεις & Προσλήψεις

Έρχονται αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις σε προσλήψεις, μεταθέσεις, θητεία και υποχρεωτική στράτευση στα 18....

Τα πάνω – κάτω αναφορικά με τη θητεία των κληρωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζει να φέρει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο νέος Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος ετοιμάζει ένα πακέτο αλλαγών στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων προβλέπονται:

η αύξηση του χρόνου της θητείας στο Στρατό Ξηράς από 9 μήνες, που είναι σήμερα, στους 12 μήνες, πως είναι και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδιάζεται

η υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 τους χρόνια, όπως και

εθελοντική η στράτευση των γυναικών.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης του ελληνικού στρατού και συνδυάζονται σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί.

Οι Αρχηγοί των τριών Όπλων έχουν ζητήσει 2.000 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 1.200 οπλίτες θα διατεθούν στον Στρατό Ξηράς και οι υπόλοιποι 800 σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Επίσης, στόχος τη νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Βελτίωση συστήματος μεταθέσεων

Το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αλλαγές στις μεταθέσεις των στρατιωτικών με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό του Στρατού αλλά και τις οικογένειές τους, σχετικά με τα μόρια που παίρνουν όταν υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Το σχέδιο των βασικών προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει και βελτιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με το ισχύον καθεστώς μεταθέσεων πολλά στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο -κυρίως ΕΠΟΠ- μοριοδοτούνται μεν αλλά μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν επιθυμούν να πάρουν μετάθεση να μη διαθέτουν τα απαιτούμενα μόρια και συνακόλουθα να παραμένουν για χρόνια στην ίδια μονάδα ακριτικών περιοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.