EU corruption scandal - “Le Soir”: Η βελγική Ασφάλεια παρακολουθούσε υπόπτους από το 2021 σε συνεργασία με 5 χώρες

EU corruption scandal / Η δικαστική έρευνα σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από έρευνα πληροφοριών της Κρατικής Ασφαλείας του Βελγίου σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

EU corruption scandal - “Le Soir”: Η βελγική Ασφάλεια παρακολουθούσε υπόπτους από το 2021 σε συνεργασία με 5 χώρες

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Κρατική Ασφάλεια είχε διεισδύσει στο σπίτι του Panzeri

Η δικαστική έρευνα σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από έρευνα πληροφοριών της Κρατικής Ασφαλείας του Βελγίου σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες της "Le Soir" και του "Knack" επιβεβαιώνονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. 

Μπορεί το Qatargate που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες ημέρες ωστόσο οι έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό, μιας και όπως δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα Le Soir, οι έρευνες είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2021.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας, η δικαστική έρευνα για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από έρευνα πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου. Όταν οι ερευνητές από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC) εισήλθαν στην κατοικία του Αντόνιο Παντζιέρι στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, δεν εξεπλάγησαν ιδιαίτερα όταν ανακάλυψαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό εκεί. Αυτό συνέβη γιατί άλλη υπηρεσία ασφαλείας είχε ήδη παρατηρήσει εκεί τα μετρητά του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή.

Οι αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες και όταν συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία, η υπόθεση έφτασε στον Εισαγγελέα.

Τα νέα δημοσιεύματα επιβεβαίωσe ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD), μιλώντας για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας.  «Είναι το Sky-ECC της δωροδοκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το 2021 οι υπηρεσίες πληροφοριών ξεκίνησαν έρευνα για παρέμβαση ξένης δύναμης. Δεν είναι ασυνήθιστο, σύμφωνα με τη Le Soir να διεξάγονται επιχειρήσεις με ειδικές μεθόδους “BIM”, δηλαδή παρακολουθήσεων. Με άλλα λόγια, πολύ πριν η εισαγγελία και η αστυνομία αρχίσουν να εργάζονται για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση, πράκτορες της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούσαν ήδη αυτόν τον φάκελο, αναφέρεται στο δημοσίευμα και ακολουθεί επεξήγηση:

«Είναι μέθοδοι παρακολούθησης που επικυρώνονται από την ad hoc επιτροπή, που αποτελείται από  δικαστές οι οποίοι αποφασίζουν σταθμίζοντας το στόχο της έρευνας έναντι του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Κάποιος σκέφτεται, για παράδειγμα, υποκλοπές τηλεφώνου ή επιχειρήσεις διείσδυσης».

Η Le Soir επισημαίνει ξανά ότι η Κρατική Ασφάλεια συνεργάστηκε με πέντε ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών  «για αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα».

«Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η έρευνα;»

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο, θα μπορούσαν να έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική με τραπεζογραμμάτια και δώρα,  σχολιάζει στη συνέχεια η Le Soir και συνοψίζει τα αναπάντητα ερωτήματα:

  • Πώς  ξεκίνησε αυτή η έρευνα;
       
  • Κάρφωσε μυστικός πληροφοριοδότης τον Παντζέρι, την  Καϊλή και άλλους;
       
  • Το Βέλγιο ενημερώθηκε από άλλο κράτος;

«Το πιο σημαντικό καθήκον της Κρατικής Ασφάλειας είναι να συλλέγει πληροφορίες για δραστηριότητες που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Βελγίου, όπως «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Όλα ξεκινούν από εκεί. Ήδη από το 2021, η Κρατική Ασφάλεια ξεκίνησε την έρευνα πληροφοριών για την παρέμβαση ξένης δύναμης», συνοψίζει η βελγική εφημερίδα.