EU sanctions against Russia: Η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο

Restrictive measures against Russia / Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν θα προτείνει μια νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας

EU sanctions against Russia: Η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας -  Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο

Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε θα προτείνει την όγδοη δέσμη κυρώσεων. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία κλιμάκωσε την εισβολή στην Ουκρανία σε νέο επίπεδο. Τα εικονικά δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία αποτελούν μια παράνομη προσπάθεια αρπαγής γης και αλλαγής των διεθνών συνόρων με τη βία. Η κινητοποίηση και η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελούν περαιτέρω βήματα στην πορεία κλιμάκωσης.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα νέο «σαρωτικό» εμπάργκο εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, ενώ θα απαγορεύσει και την πώληση βασικών τεχνολογικών προϊόντων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ρωσικό στρατό.

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν επιπλέον 7 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για την περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν. 

Οι ανακοινώσεις έρχονται αφού η Ρωσία ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προχώρησε στη διοργάνωση αμφισβητούμενων «δημοψηφισμάτων» για την προσάρτηση Ουκρανικών περιοχών.

Στο στόχαστρο και ο Σρέντερ

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ στοχεύει να απαγορεύσει σε πολίτες της Ε.Ε. να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Αν και δεν πρόκειται να γίνει καμία ονομαστική αναφορά, το μέτρο -αν και εφόσον υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ – θα επηρεάσει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της Νord Stream AG. 

Ακόμη, η Ε.Ε. προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων που συμμετείχαν στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων.

Στο επίκεντρο του νέου πακέτου κυρώσεων βρίσκονται και οι εξαγωγές στη Ρωσία με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης της χώρας σε προϊόντα που έχουν να κάνουν με την αεροναυτιλία, σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα και σε χημικές ουσίες ώστε να «στερήσουν βασικές τεχνολογίες από το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου».

Πλαφόν στο πετρέλαιο

Για να τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να ψηφιστεί και από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ειδικά για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία της. Τον Ιούνιο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στην απαγόρευση ασφάλισης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα, αν και δεν απαγορεύτηκε η ίδια η μεταφορά.

Αυτές οι απαγορεύσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με την απαγόρευση αγοράς ρωσικού αργού από την Ε.Ε.

«Προετοιμάζουμε τη νομική βάση για αυτό το πλαφόν στο πετρέλαιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Μπορέλ: Να μην αναγνωριστούν τα «ψευτικά» δημοψηφίσματα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία.

«Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι’ άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.