European elections 2024: «Βαθμολόγιο» υπουργών στις 9 Ιουνίου για τις επιδόσεις της ΝΔ στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν αναλάβει

European elections 2024 / «Βαθμολόγιο» υπουργών στις 9 Ιουνίου για τις επιδόσεις της ΝΔ στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν αναλάβει - Ο Κ. Μητσοτάκης χρέωσε ισάριθμες περιφέρειες της χώρας ως τις ευρωεκλογές σε 12 υπουργούς του

European elections 2024: «Βαθμολόγιο» υπουργών στις 9 Ιουνίου για τις επιδόσεις της ΝΔ στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν αναλάβει

European elections 2024 / «Βαθμολόγιο» υπουργών στις 9 Ιουνίου για τις επιδόσεις της ΝΔ στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν αναλάβει - Ο Κ. Μητσοτάκης χρέωσε ισάριθμες περιφέρειες της χώρας ως τις ευρωεκλογές σε 12 υπουργούς του

Τη δική τους, «διπλή μάχη» δίνουν αυτή την περίοδο οι 12 υπουργοί της κυβέρνησης, στους οποίους ο πρωθυπουργός χρέωσε ισάριθμες περιφέρειες της χώρας ως τις ευρωεκλογές. Όλοι τους γνωρίζουν ότι η επιλογή του Κυριάκος Μητσοτάκη έχει διττή στόχευση, έστω ανομολόγητη: Την επίτευξη του καλύτερου δυνατού εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο θα πιστωθεί (ή όχι) στους κατά τόπους επικεφαλής, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την περαιτέρω παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Για τους υποψιασμένους, μάλιστα, είναι προφανές ότι η επιλογή των προς χρέωση περιφερειών δεν έγινε τυχαία, αλλά έλαβε υπόψη της τόσο το πολιτικό προφίλ ενός εκάστου εκ των υπουργών, όσο και τις γενικότερες εσωτερικές ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Είναι ενδεικτικό για παράδειγμα, ότι η δύσκολη Κεντρική Μακεδονία χρεώθηκε στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, διότι λόγω χαρτοφυλακίου, αλλά και κομματικών αναφορών, θεωρείται ένας πολιτικός που μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία από άλλους συναδέλφους του να απευθυνθεί στο ακροατήριο της συγκεκριμένης περιφέρειας. Επιπρόσθετα, η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα εκλογικά στοιχήματα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Οπότε το στοίχημα γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο για τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος το γνωρίζει, γι' αυτό και έχει πυκνώσει θεαματικά τις περιοδείες του στους νομούς της συγκεκριμένης περιφέρειας. Ενδεικτικά, τα προηγούμενα 24ωρα περιόδευσε στο Κιλκίς και την Πιερία και έπεται συνέχεια.

Πέραν του κ. Δένδια, τη Βόρεια Ελλάδα «σηκώνουν στις πλάτες τους» ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δύσκολη αποστολή έχει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος καλείται να ισορροπήσει εκλογικά την κατάσταση για τη ΝΔ στην πληγωμένη από τον Daniel, Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ενδιαφέρον έχει όμως και η επιλογή του πρωθυπουργού να χρεώσει την Κρήτη, η οποία σημειωτέον αποτελεί πολύφερνη νύφη τόσο για τη ΝΔ όσο όμως και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Από τους υπόλοιπους υπουργούς, ο Μάκης Βορίδης δίνει τη μάχη στην Πελοπόννησο, ο Δημήτρης Καιρίδης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει δεχτεί από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, ο Κώστας Σκρέκας στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Σοφία Ζαχαράκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων και η Δόμνα Μιχαηλίδου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Οι υπουργοί ηγούνται κλιμακίων τα οποία αποτελούνται από τους υφυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, τους τοπικούς βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, μέλη των Νομαρχιακών κ.α.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου, οι υπουργοί να έχουν τουλάχιστον 5 παρουσίες τον τελευταίο μήνα πριν από τις κάλπες στην περιφέρεια ευθύνης τους αλλά και να οργανώσουν και 1 ή 2 εκδηλώσεις στην περιφέρεια, όπου οι ίδιοι εκλέγονται.