European elections 2024: Μισέλ, Κεραμέως και στελέχη της ΝΔ σύντομα παίρνουν... email από τη Δικαιοσύνη

European elections 2024 / Μισέλ, Κεραμέως και στελέχη της ΝΔ σύντομα παίρνουν... email από τη Δικαιοσύνη

European elections 2024: Μισέλ, Κεραμέως και στελέχη της ΝΔ σύντομα παίρνουν... email από τη Δικαιοσύνη

European elections 2024 / Μισέλ, Κεραμέως και στελέχη της ΝΔ σύντομα παίρνουν... email από τη Δικαιοσύνη 

Η ΝΔ οδεύει προς στις Ευρωεκλογές εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στο «Μισέλ Gate».

Πολυεπίπεδες διαστάσεις λαμβάνει μέρα με την ημέρα η υπόθεση της μαζικής αποστολής emails από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, με αποτέλεσμα, πολλοί στην κυβερνητική παράταξη να εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο, να οδηγηθεί η χώρα στις Ευρωκάλπες του Ιουνίου με την ιστορία αυτή ορθάνοικτη και στην αιχμή της επικαιρότητας.

Η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να αποσύρει την κ. Ασημακοπούλου από την ευρωκούρσα και να αποπέμψει τον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ Μ. Σταυριανουδάκη και τον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ κ. Θεοδωρόπουλο δεν πέτυχε στο ελάχιστο τον στόχο του κλεισίματος της υπόθεσης, αφού αφενός βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες, μία από την αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και μία από τη Δικαιοσύνη, αφετέρου δεκάδες ομογενείς στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ έκαστος.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί σταθερά να αφήσει εκτός «κάδρου» την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, η οποία, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης προσδιορίζοντας τον χρόνο αποστολής των emails στον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου. Υπονόησε, δηλαδή, σαφέστατα, ότι η ιστορία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ωστόσο, οι φήμες οργιάζουν και τα «καρφιά» δίνουν και παίρνουν, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνο για τη διαρροή κυβερνητικό παράγοντα που έχει περάσει στο παρελθόν από το υπουργείο Εσωτερικών και διατηρεί μέχρι σήμερα ισχυρούς δεσμούς με υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα ίδια στελέχη σχεδόν προεξοφλούν ότι ο «μουτζούρης» δεν θα «κάτσει» στην τότε υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών κ. Σπανού και φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν νέα στοιχεία, που θα εκθέσουν τη ΝΔ και μάλιστα καθ οδόν προς τις Ευρωεκλογές.

Αγωνία στο Μαξίμου για τις συνέπειες

Η υπόθεση αυτή προκαλεί εύλογη αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για τις συνέπειες που τυχόν θα έχει στη συμμετοχή ομογενών στην επιστολική ψήφο, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως θα βρεθούν στον Καναδά και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους ομογενείς για τις ασφαλιστικές δικλείδες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε χθες ο δικηγόρος κ. Βασ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει Έλληνες ομογενείς, έχουν ήδη κατατεθεί 30 αγωγές από απόδημους που ζουν στην Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του οι αγωγές που θα κατατεθούν να υπερβούν κατά πολύ τις 100.

Την πρώτη αγωγή κατέθεσε Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία και ζητά 20.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς όπως αναφέρει στην αγωγή της, ενώ είχε υποβάλει τα στοιχεία της για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα στην ψηφοφορία των Εθνικών Εκλογών, την 1 Μαρτίου του 2024, «έλαβε στο προσωπικό της email που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε μη ζητηθείσα πολιτική επικοινωνία από μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο η ενάγουσα δεν είχε απολύτως καμία προηγούμενη διάδραση».

Η ενάγουσα εγείρει την αξίωσή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της σύμφωνα με τον GDPR.

Συγκεκριμένα επικαλείται παραβίαση των άρθρων 5, 6, 12 και κυρίως 32 παρ. 4 του #GDPR, με έμφαση στην παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου να διασφαλίσει ότι πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενεργούν μόνο κατ’ εντολή του υπεύθυνου επεξεργασίας.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς αφενός η διεκδίκηση 20.000 ευρώ από περισσότερους από 100 ομογενείς έχει ένα οικονομικό κόστος, στην περίπτωση που δκαιωθούν και αφετέρου και σημαντικότερο, διατηρεί τις αντιδράσεις στο προσκήνιο και δεν διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση.