European elections 2024: Ποια μηνύματα εισπράττει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις - Καμπανάκι για αναποφάσιστους

European elections 2024 / Ποια μηνύματα εισπράττει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις - Καμπανάκι για αναποφάσιστους - Διπλά μηνύματα εισπράττουν στη Νέα Δημοκρατία από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων!!

European elections 2024: Ποια μηνύματα εισπράττει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις - Καμπανάκι για αναποφάσιστους

European elections 2024 / Ποια μηνύματα εισπράττει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις - Καμπανάκι για αναποφάσιστους - Διπλά μηνύματα εισπράττουν στη Νέα Δημοκρατία από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων!!

Διπλά μηνύματα εισπράττουν στη Νέα Δημοκρατία από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Από τη μία πλευρά κλίμα αισιοδοξίας υπάρχει στους γαλάζιους - μετά και τις τελευταίες μετρήσεις - πως είναι εφικτός ο στόχος του 33% (ποσοστό που είχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019).

Από την άλλη πλευρά παραμένει ο προβληματισμός για το γεγονός πως λίγο πριν τις κάλπες περίπου ο ένας στους δέκα πολίτες δηλώνει αναποφάσιστος.

Χθες υπήρξαν δύο νέες δημοσκοπήσεις, που επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα:

  • Σύμφωνα με την Marc στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 30,4% (από 30,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας προ δύο εβδομάδων), διατηρώντας σημαντική απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 15,1% (από 13 %).

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση αποτελέσματος η Ν.Δ είναι στο 33,4%.

  • Σύμφωνα με την Pulse στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,5% (από 29 % στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας), με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος στο 14.5 % (από 14 % στην προηγούμενη μέτρηση). Στην εκτίμηση ψήφου -σενάριο κατανομής αναποφάσιστων- η ΝΔ είναι στο 32 % και με βάση αυτό το σενάριο από την πρώτη κατανομή παίρνει επτά έδρες (ενώ από εκεί και πέρα μένει να φανεί και πόσα κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή, καθώς αυτό επηρεάζει τις έδρες).

Ανάλογη εικόνα για τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες. Με βάση την GPO στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 33.1 %.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Prorata η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%.

Καθαρό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Pulse ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35 % (με μεγάλη απόσταση από τον Στέφανο Κασσελάκη που είναι δεύτερος με 13%). Να σημειωθεί εδώ πως σε όσους λένε ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντρώο χώρο το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνει το 49 %.

Η γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων

Στο πέρα πέντε των ευρωεκλογών σε υψηλά ποσοστά παραμένουν οι πολίτες, που ακόμα και τώρα δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Μάλιστα σύμφωνα με την Pulse το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 12,7% οριακά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (ήταν 12,5%).

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση η βεβαιότητα συμμετοχής στις εκλογές αυξάνεται με την ηλικία και είναι χαρακτηριστικό ότι στους άνω των 60 το 87% δηλώνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει. Αντιθέτως στην ηλικιακή ομάδα των 17-29 ετών το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Marc το 75,6 % δηλώνει ισχυρή πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, το 14,4 % πιθανή συμμετοχή και το 10,6 % μη συμμετοχή. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου ανά κομματική προέλευση, καθώς σύμφωνα με την Marc το 32.7 % είναι Νέα Δημοκρατία.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Prorata το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την GPO στο ερώτημα ποια θέματα θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο το 53,4% απαντά η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας και ακολουθούν τα ευρωπαϊκά θέματα (8.2 %), η ασφάλεια (7.8 %), η υγεία (7.6 %), η εξωτερική πολιτική (6.9 %), το δυστύχημα στα Τέμπη (6.5 %), η παιδεία (2.9 %) και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών (2.8 %).

Σύμφωνα με την GPO το 34,3% των ερωτηθέντων θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση ενώ το 60,4% δηλώνει πως θέλει να την καταψηφίσει (5.3 % δεν ξέρει / δεν απαντά). Τέλος να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 45,9%, δηλώνει πως θέλει να στηρίξουν τις πολιτικές της Ε.Ε. με την ψήφο του στις ευρωεκλογές ενώ το 41,3% θέλει να τις αποδοκιμάσει.