European elections 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε Ευρωεκλογές - Τα απαραίτητα έγγραφα & οι επιπτώσεις

European elections 2024 / Πόσους σταυρούς βάζουμε Ευρωεκλογές - Τα απαραίτητα έγγραφα & οι επιπτώσεις

European elections 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε Ευρωεκλογές - Τα απαραίτητα έγγραφα & οι επιπτώσεις

European elections 2024 / Πόσους σταυρούς βάζουμε Ευρωεκλογές - Τα απαραίτητα έγγραφα & οι επιπτώσεις

Στην Ελλάδα, η μέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών έχει οριστεί η Κυριακή 9η Ιουνίου, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7 το πρωί και ν κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα.

Σε λιγότερο από έναν μήνα οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Θα αποφασίσουν τους 21 βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2029.

Η εκλογή του Κοινοβουλίου είναι, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του θεσμικού οργάνου, οι μεγαλύτερες διακρατικές εκλογές στον κόσμο. Παρότι υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες, η κάθε χώρα από τις 27 διεξάγει τις εκλογές με διαφορετικούς τρόπους.

Στην Ελλάδα, η μέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών έχει οριστεί η Κυριακή 9η Ιουνίου, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7 το πρωί και ν κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι:

  • γίνονται 17 το έτος των εκλογών (άρα όσοι έχουν γεννηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2007)
  • είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες χώρας της ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με την επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να αποσταλούν στην Επιτροπή Είσπραξης Ταχυδρομικών Ψήφων εντός της σχετικής προθεσμίας, δηλαδή έως τις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 8 Ιουνίου 2024, προκειμένου να μετρηθούν ως έγκυρες.

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν κριτήρια που περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών μέσω επιστολικής ψήφου.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, αλλά προβλέπονται εξαιρέσεις για άτομα άνω των 70 ετών και για ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η υποχρέωση έχει πειστικό σκοπό.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, όσους και στις εκλογές του 2019. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πόσους σταυρούς βάζω

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Ποια έγγραφα χρειάζονται τη μέρα της ψηφοφορίας

Για να ψηφίσετε, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο, τα οποία θα ελεγχθούν. Η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων μπορεί να γίνει και με τη χρήση της εφαρμογής ψηφιακής ταυτότητας.

Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως ως απόλυτη προτεραιότητα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε εκλογικό κέντρο. Επιτρέπεται συνοδός ψηφοφόρος στην οθόνη, κατόπιν αξιολόγησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και υπό την παρουσία τους. Επιτρέπεται επίσης η συντροφιά σκύλου. Μπορείτε επίσης να ασκήσετε το δικαίωμα ψήφου σας μέσω ταχυδρομείου.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες ανήλθε σε 58,7%.

Ποινή φυλάκισης για όσους δεν ψηφίσουν - Τι αναφέρει ο Νόμος

Βρισκόμαστε πλέον σε... ευρεκλογική περίοδο και οι Έλληνες σε όλο τον πλανήτη στις 9 Ιουνίου θα κληθούν στις κάλπες.

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα τιμωρείται με φυλάκιση από έναν μήνα έως έναν χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Τι αναφέρει όμως ο νόμος για εκείνους που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ.5 του Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ.26/2012).

Κατ` εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό (άρθρο 117 παρ. 2 του π.δ.26/2012).