European elections 2024: Το «φάντασμα» της αποχής πάνω από τις Ευρωεκλογές - Τι ανησυχεί το Μαξίμου

European elections 2024 / Το «φάντασμα» της αποχής πάνω από τις Ευρωεκλογές - Τι ανησυχεί το Μαξίμου

European elections 2024: Το «φάντασμα» της αποχής πάνω από τις Ευρωεκλογές - Τι ανησυχεί το Μαξίμου

European elections 2024 / Το «φάντασμα» της αποχής πάνω από τις Ευρωεκλογές - Τι ανησυχεί το Μαξίμου

Οι δημοσκόποι έχουν ήδη προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθει στις ευρωεκλογές 2024 θα είναι μικρότερος από αυτούς που θα απέχουν. 

Ο χρόνος για τις Ευρωεκλογές 2024 της 9ης Ιουνίου έχει αρχίσει να μετράει ανάποδα και τα κομματικά επιτελεία, κυρίως των τριών κομμάτων, επιχειρούν να εκτιμήσουν πως θα επιδράσει η διαφαινόμενη, ιστορικά μεγάλη αποχή από τις κάλπες.

Οι δημοσκόποι και λοιποί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς ότι ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθει στις ευρωεκλογές 2024 θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερος από αυτούς που θα απέχουν καθώς και ότι η απήχηση της επιστολικής ψήφου, παρ' ότι η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική, δεν είναι ικανή να μεταβάλει αυτή την τάση.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αναδεικνύουν σε κάθε δημόσια παρουσία τους τον «μεγάλο κίνδυνο της αποχής», επιχειρώντας να πείσουν όσους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ σκέφτονται να την επιλέξουν, να το ξανασκεφτούν.

Στο γαλάζιο επιτελείο ακούνε με σχετική αισιοδοξία την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων για την εκλογική συμπεριφορά ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες που είναι και η φιλικότερη στο κυβερνών κόμμα ομάδα, είναι αυτές που παραδοσιακά συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στις εκλογές.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι στις Ευρωεκλογές δεν υπάρχει εθνικό διακύβευμα, όσο κι αν προσπαθεί ο Κ. Μητσοτάκης να τους προσδώσει τέτοιο περιεχόμενο, πολλοί φοβούνται μήπως δεν επιβεβαιωθεί στις επικείμενες κάλπες ο παραπάνω κανόνας.

Πολύ περισσότερο όταν η δυσαρέσκεια για μια σειρά από ζητήματα, με πρώτη την ακρίβεια είναι τόσο εκτεταμένη στην κοινωνία, που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τα ποσοστά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

«Αν επρόκειτο για εθνική αναμέτρηση, θα ήμασταν πιο ήσυχοι. Οι ευρωεκλογές, όμως, μπορεί να κάνουν αρκετούς «χολωμένους» ψηφοφόρους μας να επιλέξουν τον καναπέ αντί της κάλπης» παραδέχονται στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Αυτό που ευελπιστούν οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή της αποχής και με αυτή τη λογική, να πλήξει περισσότερο τα μικρά κόμματα, ιδιαίτερα αυτά τα οποία φλερτάρουν έντονα με τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους.

Για τη ΝΔ, άλλωστε, όπως και για όλα τα κόμματα που διεκδικούν την εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή, καθώς το ποσοστό που λαμβάνει ένα κόμμα είναι συνάρτηση του πόσοι πήγαν να το ψηφίσουν. Που σημαίνει ότι εκτός από την αγωνία για τους δικούς της ψηφοφόρους, είναι σε εγρήγορση και για τον τρόπο με τον οποίον θα συμπεριφερθούν οι υποστηρικτές των αντιπάλων της.

Πόσω μάλλον, που μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η κατανομή των εδρών στην Ευρωβουλή δεν ξεκινά όπως στο παρελθόν από τα μικρότερα κόμματα, αλλά από το πρώτο κόμμα.

Γεγονός που σημαίνει ότι κόμμα που θα κινείται στο όριο του 3% μπορεί να μην λάβει έδρα εάν για παράδειγμα το μέτρο είναι πάνω από 4%.

Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ ευελπιστεί να περάσουν τον πήχη όσο λιγότερα από τα μικρά κόμματα, καθώς αυτό θα επηρεάσει τον τελικό αριθμό των εδρών που θα βγάλει η κυβερνητική παράταξη.