Fresh wave of price increases: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων 8% έως 20%

Fresh wave of price increases / Ανατιμήσεις από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη περιμένουν τους καταναλωτές μόλις επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Fresh wave of price increases: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων 8% έως 20%

Fresh wave of price increases / Ανατιμήσεις από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη περιμένουν τους καταναλωτές μόλις επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.  Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής με τις αυξήσεις έχουν φθάσει στα λογιστήρια των σουπερμάρκετ και όπως αναφέρει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας, η… βαρυχειμωνιά θα έρθει από τον Σεπτέμβριο εφέτος.

Οι κινήσεις των πολυεθνικών γιγάντων από τον κλάδο των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), όπως η Unilever, η Nestle, η Heineken, η Procter & Gamble κ.ά., προδιαγράφουν τις εξελίξεις. Εχοντας ήδη προχωρήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να κάνουν νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου στο κόστος εισροών που «τρώει» τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι πρωταθλητές

Παρότι η μεσοσταθμική αύξηση στο ράφι εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό μεν, μονοψήφιο δε ποσοστό, κατά περίπτωση οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καταναλωτικά είδη φθάνουν ακόμη και το 50% τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κατηγορίες του ελαιολάδου, του συσκευασμένου τυριού, αλλά και των αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +22,7%, +9,6% & +9,1% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη NielsenIQ στην αύξηση αυτή έχουν συμβάλει ιδιαίτερα οι μήνες Μάιος και Ιούνιος, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σημαντικά πιο έντονες ανατιμήσεις, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Πτώση κατανάλωσης

Την ίδια ώρα, η πραγματική κατανάλωση υποχωρεί σημαντικά (υπολογίζεται ότι ο όγκος πωλήσεων έχει μειωθεί περί το 10%), με τα νοικοκυριά να κόβουν όχι μόνο τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, οικιακό εξοπλισμό και καύσιμα, αλλά και εκείνες που θεωρούνται ανελαστικές, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα τυροκομικά, το ψωμί κ.ά., ενώ ταυτόχρονα στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας το μερίδιο των οποίων, σύμφωνα με τη Nielsen, έχει αυξηθεί από 12,7% που ήταν πέρυσι στο 13,6%.

Υποχώρηση αλλά…

Με την ακρίβεια να καλπάζει και να αδειάζει ακόμη και το ηλεκτρονικό καλάθι των σουπερμάρκετ (η αξία των online αγορών σε τιμές λιανικής με ΦΠΑ έπεσε στα 134 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο εφέτος, σημειώνοντας πτώση 5%), σήμερα Δευτέρα, ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο.

Αν και με βάση τις προκαταρτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον Ιούλιο για πρώτη φορά από πέρυσι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα κινήθηκε καθοδικά, έστω και οριακά, από μήνα σε μήνα, κανείς δεν πιστεύει ότι έπιασε ταβάνι η ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διαμορφώθηκε σε 12,1%, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να διαμορφώνεται σε 12,6%.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «το Βήμα της Κυριακής»