Frozen moon: Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2022!! Απόψε το “Παγωμένο Φεγγάρι” - Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με τον πλανήτη Άρη [Live Video]

Frozen moon / Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2022!! Απόψε το “Παγωμένο Φεγγάρι” - Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με τον πλανήτη Άρη [Live Video]

Frozen moon: Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2022!! Απόψε το “Παγωμένο Φεγγάρι” - Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με τον πλανήτη Άρη [Live Video]

Απόψε, εκτός από την πανσέληνο του Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα η «σεληνιακή απόκρυψη του Άρη»!! Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου, γνωστή και ως «παγωμένο φεγγάρι», θα λάμψει απόψε στον νυχτερινό ουρανό.

Ο Δίας, ο Κρόνος και ο Άρης θα είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, με ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως «σεληνιακή απόκρυψη του Άρη», που πρόκειται να συμβεί στην κορύφωση της πληρότητας του φεγγαριού, σύμφωνα με το EarthSky.

Σε αυτό το σημείο, ο κόκκινος πλανήτης θα εξαφανιστεί πίσω από το φεγγάρι για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο γεγονός θα είναι ορατό σε μέρη της Αμερικής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Στη Βόρεια Αμερική, το φαινόμενο θα ξεκινήσει λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Στην Ευρώπη και σε τμήματα της Βόρειας Αφρικής, οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη διαδικτυακά εδώ.

Η επόμενη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, ο Άρης βρίσκεται σε «αντίθεση», ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά, ανάμεσα στον Κόκκινο Πλανήτη και το μητρικό άστρο. Σε αυτή την ευθυγράμμιση, ο Άρης θα φαίνεται πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως και θα είναι πολύ πιο εύκολο να τον διακρίνετε στον νυχτερινό ουρανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρης βρίσκεται σε αντίθεση μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες, όπως αναφέρει το Space.

Η 7η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί ακόμη την 50ή επέτειο από την εκτόξευση της αποστολής Apollo 17 της NASA - την τελευταία φορά που οι άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι. Το φετινό «παγωμένο φεγγάρι», λοιπόν, προσφέρει σε όσους το δουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σεληνιακό θέαμα και να αναλογιστούν τη εξερεύνηση του διαστήματος που έχει επιτύχει η ανθρωπότητα.

"Παγωμένο Φεγγάρι": Γιατί ονομάστηκε έτσι

Τα ονόματα των πανσελήνων αντλούνται από την παράδοση και κυρίως των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής και εκείνο του Δεκεμβρίου δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πλανήτης Άρης: Σπάνιο φαινόμενο στις 8 Δεκεμβρίου - Θα κρυφτεί πίσω από τη Σελήνη και θα βγει...φωτεινότερος

Έτσι, το όνομα «Παγωμένο Φεγγάρι» προέρχεται από φυλή Μόχοκ, επειδή τον Δεκέμβριο η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα το μεγαλύτερο μέρος του μήνα -ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο-, οπότε σηματοδοτείται στη φύση η έλευση του χειμώνα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν άλλα τρία ονόματα για την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου:

  • Το Φεγγάρι του Χιονιού: Από τηφυλή Τσερόκι
  • Το Φεγγάρι του Παγετού: Από τη φυλή Κρι
  • Το Φεγγάρι των Καμμένων Δέντρων: Από τη φυλή Ογκλάλα

Τα ονόματα των Πανσελήνων

Με βάση την ονοματοδοσία των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού, του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι Phlox subulata που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Επιπλέον, τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα και του Δεκεμβρίου ονομάζεται Ψυχρό ή Παγωμένο Φεγγάρι.