Γιάννης Φλεβάρης : Συνεχίζεται η εθελοντική αιμοδοσία στη Ρόδο

Ο συμπατριώτης μας πατέρας της ιατρικής από τον νησί της Κω, ο Ιπποκράτης, (460-370 π.Χ.) μας προτρέπει: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύ

Γιάννης Φλεβάρης : Συνεχίζεται η εθελοντική αιμοδοσία στη Ρόδο
Γιάννης Φλεβάρης : Συνεχίζεται η εθελοντική αιμοδοσία στη Ρόδο

Ο συμπατριώτης μας πατέρας της ιατρικής από τον νησί της Κω, ο Ιπποκράτης, (460-370 π.Χ.) μας προτρέπει: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

 Την θέση αυτή ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που λειτουργεί και δρα την εποχή του κορωνοϊού, λαμβάνοντας αποφάσεις και πράττοντας εκείνα που πρέπει να γίνουν γιατί η Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση περισσότερο τώρα από ποτέ πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή.........

Ανάμεσα στις ενέργειες της Περιφέρειας που ξεχωρίζουν, είναι η απόφαση του Περιφερειάρχη να παραχωρήσει προς το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για τις ανάγκες του κατά την διάρκεια της κρίσης, το ιστορικό κτήριο του Ελληνικού Προξενείου επί Ιταλοκρατίας επί της οδού Ι. Καζούλη 8. Το νεοκλασικό και επιβλητικό κτήριο ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορική μας μνήμη. Θεμελιώθηκε το 1893 και εκεί εγκαταστάθηκε το Ελληνικό Προξενείο που λειτούργησε έως το 1940 όταν οι Ιταλοί με την έναρξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου που έμελλε να οδηγήσει τελικά στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, διέκοψαν την λειτουργία του και απέλασαν τον τελευταίο Πρόξενο. Εκεί κυμάτιζε η Ελληνική σημαία δίνοντας δύναμη, πίστη και ελπίδα στους Έλληνες της Δωδεκανήσου.

Στον χώρο αυτό, έχει μεταφέρει την λειτουργία των γραφείων του από το Γ.Ν.Ρ. και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου Δωρεάς Οργάνων Σώματος & Αιμοποιητικών Κυττάρων «Άγιος Εφραίμ» που επιτελεί σπουδαίο έργο διαδίδοντας την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με την ευκαιρία μετεγκατάστασης της αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και των εθελοντών αιμοδοτών στο «Ελληνικό Προξενείο» συναντήθηκε με τον Διοικητή του Γ.Ν.Ρ. κ. Γρηγόριο Ρουμάνη. Η τήρηση των μέτρων πρόληψης και μη διάδοσης του Covid-19 είναι κοινός στόχος και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα καταφέρουμε να νικήσουμε και αυτή την μάχη. Ιδιαίτερα ο κ. Ρουμάνης ο οποίος διετέλεσε επιτυχημένος Στρατηγός και Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα μιας μάχης κρίνεται από την μαχητικότητα, την πειθαρχία, την οργάνωση και την τήρηση του σχεδίου των εντολών και των οδηγιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Διοικητής του Γ.Ν.Ρ. συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας που λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, εργάζονται ακούραστα, αψηφώντας τον κίνδυνο και την κούραση, όπως άλλωστε οι συνάδελφοί τους στο Νοσοκομείο και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας, για να στηρίξουν την κοινωνία μας σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

Επίσης με την συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την λειτουργία της αιμοδοσίας στο «Ελληνικό Προξενείο» και στο πλαίσιο της διαβούλευσης και συνεργασίας με τους φορείς για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19 ο κ. Φλεβάρης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου κ. Φιλήμονα Νικολάου στο γραφείο αιμοδοσίας για θέματα που αφορούν την μετεγκατάσταση και την προσέλευση αιμοδοτών.

Ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τον κ. Φλεβάρη, ο οποίος παράλληλα έχει την ιδιότητα του Α’ Αντιπροέδρου του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου, για την σπουδαία προσφορά ενός απολύτως κατάλληλου και ενδεδειγμένου χώρου στο κέντρο της πόλης για να στεγαστεί και να λειτουργήσει η αιμοδοσία και να συγκεντρωθεί το πολύτιμο αίμα που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία του Συλλόγου για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας στην οδό Ι. Καζούλη 8. Όπως ενδεικτικά είπε, την Δευτέρα που η αιμοδοσία λειτούργησε κανονικά στο Γ.Ν.Ρ. συγκέντρωσε 5-6 φιάλες αίματος. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 17-03-2020 αμέσως με την μετεγκατάσταση συγκεντρώθηκε ο ίδιος ακριβώς αριθμός. Την Τετάρτη επίσης είχαμε τον ίδιο αριθμό. Την Πέμπτη όταν άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή η μετεγκατάσταση συγκεντρώθηκαν 14 φιάλες. Την Παρασκευή είχαμε άλμα στις 37 μονάδες αίματος. Το Σάββατο η προσφορά αίματος κυμάνθηκε ξανά σε ιδιαίτερα υψηλό αριθμό 34 φιαλών ενώ και την Κυριακή σε 25. Οι αιμοδοσίες συνεχίζονται κανονικά πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Είναι εμφανές ότι η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να προσφέρει το κατάλληλο κτήριο στο κέντρο της πόλεως, σε ένα χώρο ευήλιο, ευάερο και με μεγάλη αυλή έδωσε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα και η προσφορά αίματος συνεχίζεται. Η μεταφορά της αιμοδοσίας έδωσε κίνητρο και ώθηση στους αιμοδότες που είχαν δικαιολογημένες αναστολές ή ανησυχία να μεταβούν στο Νοσοκομείο για να αιμοδοτήσουν λόγω της έξαρσης της νόσου. Από την πλευρά του Συλλόγου Αιμοδοτών δηλώνουμε την ικανοποίησή μας και πραγματικά από την πρώτη ημέρα λειτουργούμε όπως πάντα στην πρώτη γραμμή του εθελοντισμού.

Ο κ. Νικολάου στη συνέχεια εξέφρασε ένα αίτημα του Συλλόγου προς τις εταιρείες τηλεφωνίας ή αρμόδιους φορείς που έχουν την σχετική δυνατότητα. Αφορά την μεταφορά της τηλεφωνικής γραμμής του Συλλόγου ή άλλης τηλεφωνικής γραμμής στο κτήριο του Ελληνικού Προξενείου για την διευκόλυνση των αιμοδοτών.

Ο κ. Φλεβάρης με την διττή ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη και του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Αιμοδοτών κάλεσε τους αιμοδότες και όσους μπορούν να δώσουν αίμα να μετακινηθούν για τον σκοπό αυτό στην οδό Ι. Καζούλη 8 στο Ελληνικό Προξενείο και να προσφέρουν την ζωή και τη δύναμη προς τους συνανθρώπους μας που περικλείεται σε λίγο από το αίμα μας και σε λίγα λεπτά από την ζωή μας.