Government Formation: Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, αντίστροφη μέτρηση για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Government Formation: Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, αντίστροφη μέτρηση για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Government Formation: Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, αντίστροφη μέτρηση για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Την Κυριακή αναμένεται η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών, η εκλογή Προεδρείου και η διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς θα μεταβεί στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο, για να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

H ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Παράλληλα, αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της Δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.

Γεννήθηκε το 1957 στην Κω και είναι πατέρας δύο παιδιών. Ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.

1996-2001

Εισηγητής στις υποθέσεις προσυμβατικού ελέγχου. Κατά τις απαρχές της άσκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου (1996-1999), που τότε ήταν προαιρετικός για τη Διοίκηση, αφορούσε μόνο τις δημόσιες προμήθειες και διεξήγετο από ad hoc κλιμάκια, ο Πρόεδρος κ. Απ. Μπότσος τον όριζε σχεδόν αποκλειστικά ως εισηγητή. Εισήχθη τότε με πρωτοβουλία του η μέθοδος και η προσέγγιση του ελέγχου αυτού, που, βασιζόμενη στην ιδέα "ούτε τροχοπέδη, ούτε άλλοθι", οδήγησε στην αναζήτηση μόνον ουσιωδών πλημμελειών. Η επιτυχία του ελέγχου ήταν τέτοια που στη συνέχεια κατέστη υποχρεωτικός, επεκτάθηκε στα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες και εν τέλει, το 2001, "συνταγματικοποιήθηκε".

2002-2013

Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τη 12ετή θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία, εισήγηση και προσωπική του εργασία το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου το Συνέδριο προσεγγίζει την όλη ενωσιακή διαχείριση υπό το πρίσμα στόχων, μέσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Απόπειρες εισαγωγής ενός τέτοιου κεφαλαίου είχαν γίνει ανεπιτυχώς στο παρελθόν. Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την Ειδική Έκθεση με τίτλο "GETTING RESULTS" σχετικά με τους Οργανισμούς της Ένωσης.

Πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διοίκησε και πρόηδρευσε στο ΙVο (ενωσιακές Τράπεζες και Οργανισμοί, δαπάνες των Θεσμών) και το Ιο Τμήμα (αγροτικές δαπάνες) του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα Τμήματα, εκτός από τα Μέλη τους, συγκροτούνται και από πολυάριθμο ελεγκτικό και διοικητικό προσωπικό. Εξελέγην Πρόεδρος Τμήματος δύο φορές με την ψήφο των συναδέλφων του.

2014-2019

Ο επόμενος «κύκλος» της ζωής του τον βρίσκει στη Γαλλία, όπου με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985).

Συνέχισε να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Χαράσσοντας τη διαδρομή του εκτός από το ΣτΕ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έφτασε μέχρι την κορυφαία θέση του προέδρου, έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει διδάξει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Ποια ονόματα ακούγονται για υπηρεσιακοί ΥΠΕΞ και Εθνικής Αμυνας

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο Παύλος Αποστολίδης, Έλληνας διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ., έχει διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης Σημίτη, ενώ ήταν και υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το 2012 επί Παναγιώτη Πικραμμένου.

Για υπηρεσιακή υπουργός Υγείας ακούγεται η Αναστασία Κοτανίδου

Στο υπουργείο Υγείας, πιθανότερη για να αναλάβει χρέη υπηρεσιακής υπουργού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αναστασία Κοτανίδου.

Η κυρία Κοτανίδου είναι καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Βουλή συγκαλείται τέσσερις ημέρες νωρίτερα

Μετά την διορθωτική αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή συγκαλείται τέσσερις ημέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Όταν ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής στο οποίο θα προσδιορίζεται και η ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Η νέα εκλογική διαδικασία ξεκινά από την αρχή

Τα κόμματα θα καταθέσουν στον Αρειο Πάγο όλα τα προαπαιτούμενα  για τη συμμετοχή τους στις εκλογές (σήματα, προγράμματα, ονόματα υποψηφίων).

Δύο πράγματα είναι αυτά που αλλάζουν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές:

  • Πρώτον, θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

                                                                 &

  • Δεύτερον, οι ψηφοφόροι, αυτή τη φορά, δεν θα επιλέξουν υποψήφιους.

Τα ψηφοδέλτια δεν χρειάζονται σταυρό, για αυτό άλλωστε δεν θα υπάρχει στυλός στο παραβαν.