Greek inflation: Ρεκόρ 28ετίας στον πληθωρισμό!! Οι τεράστιες αυξήσεις σε Τρόφιμα, Καύσιμα, Τουρισμό & Μεταφορές!!

Greek inflation / Ρεκόρ 28ετίας στον πληθωρισμό!! Οι τεράστιες αυξήσεις σε Τρόφιμα, Καύσιμα, Τουρισμό & Μεταφορές!!

Greek inflation: Ρεκόρ 28ετίας στον πληθωρισμό!! Οι τεράστιες αυξήσεις σε Τρόφιμα, Καύσιμα, Τουρισμό & Μεταφορές!!

Με «σπασμένα τα φρένα» εξακολουθεί να τρέχει ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει το μεσημέρι της Τρίτης τον πληθωρισμό στο 10,2% για τον μήνα Απρίλιο.

Οι αυξήσεις είναι απότοκο της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να έχει ανατιμηθεί πάνω από 100% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, ενώ τα ποσοστά των αυξήσεων στα βασικά τρόφιμα έχουν διπλασιαστεί.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό το νούμερο που ανακοινώθηκε αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 28ετίας καθώς τόσο μεγάλο ποσοστό είχαμε να δούμε από το μακρινό 1994, οπότε ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 10,9%.

Η αύξηση σε ενέργεια και καύσιμα

Ο βασικός παράγοντας της «έκρηξης» του πληθωρισμού δεν είναι άλλος από τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η τιμή του τον φετινό Απρίλιο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα τον προηγούμενο χρόνο, είναι αυξημένη κατά 122,6%, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, η αύξηση που καταγράφηκε άγγιξε το 26,2%.

Στον ηλεκτρισμό, οι αυξήσεις που καταγράφονται σε σχέση με πέρυσι φτάνουν το 88,8%, στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση καταγράφεται στο 65,1% και στα καύσιμα το 29%.

«Πετάει» η ακρίβεια και στα τρόφιμα

Διψήφια ποσοστά και στις αυξήσεις των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ που «ροκανίζουν» και αυτές με τη σειρά τους τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται ως εξής:

  • Έλαια: 22%
  • Κρέατα: 14,1% (αύξηση 20,7% σε σχέση με τον Μάρτιο)
  • Λαχανικά: 13,8%
  • Γαλακτοκομικά: 11,7 %
  • Ψωμί και δημητριακά: 10% (πρώτη φορά διψήφια αύξηση)

Αυξήσεις σε μεταφορές και τουρισμό

Οι αυξήσεις σε μεταφορές και τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας είναι επίσης μεγάλες, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφονται αυξήσεις:

  • Στις αερομεταφορές: 15,8%
  • Στις μεταφορές με πλοίο: 17,7%
  • Στα ξενοδοχεία: 16,1%
  • Σε κινηματογράφους και θέατρα: 13,9%
  • Στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: 11,5%

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε αγορές νέων αυτοκινήτων καθώς επίσης και στις στέγαση, με ενοίκια και πωλητήρια ακινήτων να εξακολουθούν να βρίσκονται «στα ύψη».

Όλες αυτές οι ανατιμήσεις, πραγματικά έχουν «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι καταγράφουν συνεχόμενες αυξήσεις εδώ και πολλούς μήνες και δεν φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης, ειδικά όσο είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τεράστιες αυξήσεις και στο ρεύμα

Φωτιά συνεχίζει να βάζουν στο πορτοφόλι των καταναλωτών και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος. Ο δικηγόρος ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος έκανε λόγο για «τεράστιο πλιάτσικο που γίνεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Τα τσουχτερά τιμολόγια προκαλούν ασφυξία σε πολίτες και επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν και έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος.

Ο πρόεδρος καταστημάτων εστίασης Αχαΐας δήλωσε στο OPEN: «Να προστατεύσουμε τις δικές μας παροχές των επαγγελματιών για να αποτρέψουμε τις διακοπές ρεύματος. Ένας μικρός θάνατος».

Τα ευρωπαϊκά σχέδια

Την ίδια ώρα η Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμό και επεξεργάζεται σενάρια για την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Αντίστοιχα σχέδια ετοιμάζουν και τα κράτη-μέλη σε εθνικό επίπεδο, με την Ιταλία να είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή την Επιχείρηση θερμοστάτης». Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ορίου στη θερμοκρασία των κλιματιστικών για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ «Αν αύριο τελειώσει ο πόλεμος η αποκλιμάκωση θα αργήσει να έρθει».

Κυβερνητικές παρεμβάσεις

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Εκτός από το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τρέξει το σχέδιο Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

Ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση των μέτρων για την ακρίβεια στο ρεύμα είχε τονίσει πως η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ αναφέροντας παράλληλα πως μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς.

Ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σχολίασε: «Αν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιητικά και δεν μπορούν να απαντήσουν στρατηγικά στο πρόβλημα μας οδηγούν σε μια διαδικαστική διαδικασία».

Πυρά της αντιπολίτευσης

Η ενεργειακή ακρίβεια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και το ρεκόρ πληθωρισμού φουντώνουν την πολιτική αντιπαράθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δήλωση που υπογράφουν η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι ο πληθωρισμός είναι διψήφιος με ευθύνη Μητσοτάκη. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ενώ οι πολίτες ήδη αναγκάζονται να επιλέξουν αν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις ή αν θα καλύψουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στο 10,2%.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που επί 9 ολόκληρους μήνες αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, η χώρα μας καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Οι πολίτες συνειδητοποιούν με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι η πολιτική της κυβέρνησης ισοδυναμεί με οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Οι προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει την κοινωνική οργή, επιδοτώντας την αισχροκέρδεια με δημόσιο χρήμα, δεν ξεγελούν πλέον κανέναν. Η αντίστροφη μέτρηση για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ξηλώσει τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, έχει ξεκινήσει».