Greek presidential election: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας!! Πώς μια τυπική θεσμική διαδικασία έγινε πολιτικό «σταυρόλεξο»!!
Greek presidential election / Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας!! Πώς μια τυπική θεσμική διαδικασία έγινε πολιτικό «σταυρόλεξο»!!
Greek presidential election: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας!! Πώς μια τυπική θεσμική διαδικασία έγινε πολιτικό «σταυρόλεξο»!!
Τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα και η στάση που κρατούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πεδίο συμβολικής συναίνεσης ανάμεσα στις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της Βουλής. Τα τελευταία 24 χρόνια, απ’ όταν εξελέγη δηλαδή για δεύτερη φορά στο αξίωμα ο Κωστής Στεφανόπουλος, είναι σύνηθες η κυβερνώσα και πλειοψηφική παράταξη να προτείνει ένα πρόσωπο από την «απέναντι» πτέρυγα, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε προτεινόμενος να λαμβάνει την συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η προεδρική εκλογή του Δεκεμβρίου του 2014. Σε μια εποχή ακραίας πόλωσης πρωτοφανών πολιτικών ανακατατάξεων, ο τότε πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Σαμαράς, βρισκόταν σε αποδρομή. Πρότεινε για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος όμως δεν εξασφάλισε την προβλεπόμενη από το σύνταγμα πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο και έτσι συνεχίστηκε η περίοδος των συναινέσεων.
Η συνοχή της ΝΔ αναγκάζει τον Μητσοτάκη να αναζητήσει άλλον ΠτΔ
Το 2019 άλλαξαν οι προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η διάλυση της Βουλής είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς η εκλογή μπορεί να ολοκληρωθεί με απλή πλειοψηφία του Σώματος. Η συναινετική διάθεση, όμως, συνεχίστηκε και το 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια πρώην δικαστικό που τότε λεγόταν πως κινείτο πολιτικά στην προοδευτική πτέρυγα.
Μέχρι πριν λίγους μήνες όλοι ανέμεναν πως η προσεχής εκλογή τον Ιανουάριο του 2025 δεν θα επ&