Green Volunteers in the Cyclades: Η Βρετανική Πρεσβεία βρέθηκε στην Άνδρο για να συναντήσει τους «Πράσινους Εθελοντές»

Η Βρετανική Πρεσβεία βρέθηκε στην Άνδρο για να συναντήσει τους «Πράσινους Εθελοντές»

Green Volunteers in the Cyclades: Η Βρετανική Πρεσβεία βρέθηκε στην Άνδρο για να συναντήσει τους «Πράσινους Εθελοντές»

Αντιπροσωπεία της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες το νησί της Άνδρου με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πράσινοι Εθελοντές στις Κυκλάδες» του Cyclades Preservation Fund (CPF), που φέτος υλοποιήθηκε στα νησιά Άνδρος Νάξος και Σύρος, με την οικονομική υποστήριξη της Πρεσβείας, και με την αποφασιστική συμβολή των τοπικών συμμάχων του CPF, και ειδικότερα του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου, του Σωματείου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου.

Στην Άνδρο, το πρόγραμμα υποστήριξε τις πρωτοβουλίες που συντονίζει το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου και ειδικότερα το εγχείρημα «Καθαρή Πράσινη Άνδρος», που αποσκοπεί στη  βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, και το εγχείρημα «Andros Routes», που εστιάζει στην καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των μοναδικής ομορφιάς μονοπατιών του νησιού. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, τέσσερις νέοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ  επέλεξαν το νησί της Άνδρου για προσφορά εθελοντικής εργασίας, ενώ επιπλέον δύο Έλληνες εθελοντές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Πρεσβείας, συνοδευόμενη από εκπρόσωπο του CPF, συναντήθηκε με τον Russell and τη Lizzie, τους δύο «Πράσινους Εθελοντές» από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και με μέλος - εκπρόσωπο της τοπικής συντονιστικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου, ενώ είχ  την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις εργασίες στο πεδίο. Ολοκληρώνοντας την ημερήσια επίσκεψή τους, τα στελέχη της Πρεσβείας και του CPF συναντήθηκαν, στη Χώρα της Άνδρου, με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Δημήτρη Λοτσάρη και συνεργάτες του, και συζήτησαν επί κοινών επιδιώξεων και στόχων.

Η κα Jaime Turner, Σύμβουλος Πολιτικών Θεμάτων της Βρετανικής Πρεσβείας, μίλησε με τους φορείς και τους Βρετανούς εθελοντές για τις εμπειρίες τους και σχολίασε:  «Ήταν για μας πολύ σημαντικό να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που δεν θα υπηρετούσε μόνο τους κοινούς μας στόχους, αλλά θα έδινε την ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε Έλληνες και Βρετανούς. Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα πόσα κοινά μοιράζεται η νέα γενιά σε θέματα τόσο ουσιαστικά, όπως η προστασία του περιβάλλοντος».

«Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Δήμαρχος Άνδρου, με τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του Δήμου Άνδρου εργαζόμαστε έτσι ώστε νακαταστήσουμε την Άνδρο προορισμό του ευ ζην. Κάθε στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού μας αφορά την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και την εξασφάλιση της αυθεντικότητας σε κάθε εμπειρία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες στην Άνδρο. Βάσεις για να πετύχουμε είναι οι υποδομές, η ευαισθητοποίηση των νέων και η συνεχής, δια βίου κατάρτιση.
Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και συνεργασίες που μοιράζονται τη δική μας οπτική», δήλωσε ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, στο πλαίσιο της συνάντησης.

«Η τοπική κοινωνία της Άνδρου υποδέχθηκε και αγκάλιασε θερμά τους Πράσινους Εθελοντές. Το πάθος και ο ενθουσιασμός τους βοήθησαν να κάνουμε τη διαφορά στο πεδίο και ανέδειξαν τη σημασία του έργου μας σε τοπικό επίπεδο», σημείωσε η κα Ulli Stahlmann, εκπρόσωπος του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου.

«Το CPF θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και κυρίως τους εθελοντές μας, που είτε έχουν ταξιδέψει μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων, είτε εργάζονται απομακρυσμένα, επιλέγουν να αφιερώσουν το χρόνο τους σε σημαντικές τοπικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση του ήπιου τουρισμού», ανέφερε η κα Νάσια Κασσελά, Σύμβουλος Προγραμμάτων & Αντικτύπου, του Cyclades Preservation Fund (CPF).

Το πρόγραμμα «Πράσινοι Εθελοντές στις Κυκλάδες» (Green Volunteers in the Cyclades) ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021 ως μια νέα πρωτοβουλία του CPF με στόχο την προσέλκυση και εκπαίδευση πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στις Κυκλάδες, με στόχο να συμβάλουν στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων, αλλά και να εξοικειωθούν με τον κυκλαδίτικο τρόπο ζωής και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, μέσω της αλληλεπίδρασής τους με την τοπική κοινότητα.