Higher Energy Bills: Σε αδιέξοδο οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης

Higher Energy Bills / «Μη διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Αύγουστο. Οπως εκτιμούν, το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί έως 80%, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους.

Higher Energy Bills: Σε αδιέξοδο οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης

«Μη διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Αύγουστο. Οπως εκτιμούν, το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί έως 80%, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους.

«Μη διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Αύγουστο. Οπως εκτιμούν, το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί έως 80%, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους. Η δε αύξηση του κόστους, επισημαίνουν, δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς του νερού, καθώς πρόκειται για κοινωνικό αγαθό. Σε αυτή τη γραμμή, πάντως, είναι και πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επισημαίνει ότι πρέπει στην τιμολόγηση του νερού να συνυπολογίζονται και τοπικοί περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Το ενεργειακό κόστος σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΔΕΥΑ έχει αυξηθεί έως 80% από τον Αύγουστο, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους.

Η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα και κατόπιν εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί την πολιτεία να επέμβει άμεσα, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι σύντομα οι ΔΕΥΑ θα σταματήσουν να πληρώνουν. «Από στοιχεία 50 ΔΕΥΑ για τους μήνες Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο στη χαμηλή τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 13 εκατ. ευρώ, οι ΔΕΥΑ καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 8 εκατ. ευρώ, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο στη μέση τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ, οι ΔΕΥΑ καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατ. ευρώ. Το ενεργειακό αυτό κόστος δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο από καμία ΔΕΥΑ και δεν μπορεί να συμπιεσθεί με κανέναν τρόπο, διότι οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις) είναι ενεργοβόρες, ενώ ο ενεργειακός τους σχεδιασμός για την “πράσινη μετάβαση” απαιτεί χρόνο, “χώρο” σε ένα δίκτυο –που όμως είναι κορεσμένο– και χρηματοδότηση που δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί από την πολιτεία», αναφέρουν.

Η ΕΔΕΥΑ υποστηρίζει ότι έχει θέσει από τον Σεπτέμβριο το θέμα στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, χωρίς να λάβει απάντηση. «Οι υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος απειλούν πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ και οδηγούν σε κατάρρευση κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις που ανήκουν και υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας υγιεινό και ασφαλές νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας μας. Αν συμβεί αυτό, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, οι συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι καταστροφικές», αναφέρει. Επισημαίνει, δε, ότι πολλές ΔΕΥΑ «εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος».

Καθημερινή