Holy Synod: Το σχέδιο της εκκλησίας για τα Χριστούγεννα!! Σεκιούριτι για έλεγχο πιστοποιητικών και Rapid test με έξοδα των ιερέων!!

Ιερά Σύνοδος: Το σχέδιο της εκκλησίας για τα Χριστούγεννα – Οι πιστοί θα ανάβουν κερί σε εξωτερικούς χώρους!! Σεκιούριτι για έλεγχο πιστοποιητικών και Rapid test με έξοδα των ιερέων!!

Holy Synod: Το σχέδιο της εκκλησίας για τα Χριστούγεννα!! Σεκιούριτι για έλεγχο πιστοποιητικών και Rapid test με έξοδα των ιερέων!!

Συνεδριάζουν οι ιεράρχες – Νέα εγκύκλιος προς τους πιστούς για μέτρα και εμβολιασμό!! «Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε γάμους και στις μεγάλες λειτουργίες των Χριστουγέννων» είναι το ερώτημα που θέτουν οι Ιεράρχες

Συνεδριάζει από σήμερα έως και την Παρασκευή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με στόχο να απευθύνει έκκληση για δεύτερη φορά στους πιστούς ώστε να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας. 

Ο προβληματισμός ενόψει των εορταστικών ημερών είναι εμφανής σε αρκετούς ιεράρχες και γι’ αυτόν τον λόγο αναμένεται να επανέλθουν με νέα εγκύκλιο που θα καλεί τους πιστούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σεκιούριτι για έλεγχο πιστοποιητικών

Την ίδια ώρα, εξετάζεται η πρόσληψη υπαλλήλων σεκιούριτι για να ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα διαγνωστικά τεστ.

Ήδη, το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε χθες, στον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα, όπου εταιρία σεκιούριτι ανέλαβε την επίβλεψη των υγειονομικών μέτρων για το πλήθος των πιστών που πήγαν από νωρίς στην Εκκλησία ενώ λόγω των μέτρων, η είσοδος και η έξοδος επιτρεπόταν από συγκεκριμένες πόρτες.

Οι εταιρίες σεκιούριτι υιοθετήθηκαν καθώς η ΔΙΣ σε συνεδρίασή της, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε αδυναμία για έλεγχο των πιστοποιητικών σε όσους προσέρχονται στους ιερούς ναούς, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να εισέρχονται στους ναούς με επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Rapid test με έξοδα των ιερέων

Επίσης, ιερείς έχουν αναλάβει τα έξοδα για τα rapid test για τους οικονομικά ασθενέστερους πιστούς της ενορίας τους ενώ σε πολλές περιπτώσεις βγήκαν έξω μανουάλια για να ανάψουν οι πιστοί ένα κερί.

Προβληματισμός για τους αρνητές ενόψει Χριστουγέννων

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι κάποιοι Ιεράρχες από τους αρνητές ιερείς και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις μεγάλες Λειτουργίες των Χριστουγέννων και πώς αυτές θα διεξαχθούν με ασφάλεια και την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, υπό το πρίσμα της πανδημίας.

«Να κοπούν οι μισθοί των ανεμβολίαστων ιερέων και τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν να διατεθούν ως επίδομα στους υγειονομικούς «οι οποίοι νυχθημερόν εργάζονται και καταπονούνται για να αποτρέψουν τους θανάτους από την βλακεία των ιερέων αυτών που έχουν ευθύνη που στέλνουν ανθρώπους στα νοσοκομεία» προτείνει ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος ενώ την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς αν και επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας - νοσεί με κορωνοιό- ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Υπενθυμίζεται ότι τις περασμένες ημέρες ο Μητροπολίτης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αρχικά με ήπια συμπτώματα και παραμένοντας στην οικία του.

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για τον τρόπο που θα γίνονται οι λειτουργίες τα Χριστούγεννα καθώς έλεγχοι γίνονται σε λίγες Εκκλησίες, ωστόσο οι περισσότεροι ιερείς αναζητούν λύση για να εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ, δηλαδή στις θρησκευτικές λειτουργίες αλλά και στα υπόλοιπα μυστήρια ο πιστός να έχει rapid test μαζί του, για προστασία δική του και των υπολοίπων παρευρισκομένων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε εκκλησίες και χώρους λατρείας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο, τον ιερέα 1.500 ευρώ και στον πιστό 300 ευρώ, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

«Σεβόμαστε τα μέτρα της Πολιτείας, τα τιμούμε, αλλά δεν μπορούμε να ελέγχουμε την εφαρμογή τους» συμφώνησαν αρχικά όλοι οι Ιεράρχες, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της περασμένης εβδομάδας.

«Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε γάμους και στις μεγάλες λειτουργίες των Χριστουγέννων» είναι το ερώτημα που θέτουν οι Ιεράρχες. Και επισημαίνουν ότι «η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή έχει βγει «μπροστά» και έχει στηρίξει την κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών, παρά τις όποιες φωνές αρνητών ιερέων ακούγονται».