Human body & Extreme heat: Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα στη ζέστη??

Human body & Extreme heat / Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα στη ζέστη??

Human body & Extreme heat: Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα στη ζέστη??

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον πλανήτη μας.

Ανάμεσα σε αυτά εντάσσεται και ο ισχυρός καύσωνας των τελευταίων ημερών τόσο στην χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται πως ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς, αφού αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, προσπάθησαν να διαπιστώσουν ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα στην ακραία ζέστη, κοινοποιώντας τα ευρήματα της μελέτης τους στο Science Advance.

Όσο ανεβαίνουν οι εξωτερικές θερμοκρασίες και βιώνουμε συνθήκες καύσωνα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Η οποία προκύπτει όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας αγγίξει ή υπερβεί τους 40°C, ασχέτως της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Σε περιπτώσεις θερμοπληξίας απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση, οπότε είναι σημαντικό να αναγνωριστούν όσο πιο έγκαιρα τα επικίνδυνα συμπτώματα, που μπορεί να είναι γρήγορη αναπνοή, ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία, δέρμα καυτό, κόκκινο και ξηρό, πυρετός κ.ά.

Αν αγνοηθούν, υπάρχει κίνδυνος για βλάβες στα νεφρά, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μυς, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Πώς ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος

Υπεύθυνη για την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος: ανά πάσα στιγμή ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος σε σχέση με την κανονική του θερμοκρασία και προχωρά σε ρυθμίσεις, αν αυτό κρίνεται ως απαραίτητο.

  • Όταν το σώμα είναι πολύ ζεστό, αρχίζει η εφίδρωση, που ρίχνει τη θερμοκρασία.
  • Όταν το σώμα είναι πολύ κρύο, ο υποθάλαμος προκαλεί ρίγη για να το ζεστάνει.
35 °C  η μέγιστη θερμοκρασία

Η έρευνα απέδειξε πως οι 35 °C, σε θερμοκρασία του σώματος και όχι του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε, αποτελούν το όριο θερμοκρασίας που μπορούμε να αντέξουμε.

Στο πείραμα που τεκμηρίωσε τα παραπάνω, χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση των εθελοντών θερμόμετρο που ήταν καλυμμένο με ύφασμα εμποτισμένο με νερό.

Ελήφθησαν υπόψη η θερμότητα και η υγρασία του αέρα καθώς όπως επισημάνθηκε η υγρασία παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού όσο περισσότερο νερό υπάρχει στον αέρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να "εξατμιστεί” ο ιδρώτας από το σώμα. 

Μέχρι πόσους βαθμούς αντέχουμε

Tο κλίμα επηρεάζει τον μεταβολικό μας ρυθμό, όπως και την υγεία μας. Μελέτες έχουν ενημερώσει πως υπάρχει μια ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία για τον άνθρωπο. Είναι μεταξύ των 40 και των 50 °C – ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την γενικότερη κατάσταση της υγείας και το πού ζούμε.

Αυτό φάνηκε από μετρήσεις που έγιναν σε 13 υγιείς συμμετέχοντες οι οποίοι πέρασαν μία ώρα σε έναν περιβαλλοντικό θάλαμο, σε τρεις διαφορετικές συνθήκες.

Εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 °C και ποσοστού υγρασίας από 35% έως 50%.

"Όταν το ποσοστό υγρασίας είναι χαμηλό και η θερμοκρασία είναι υψηλή ή το αντίστροφο, το σώμα δεν φτάνει στα όρια της αντοχής του. Όταν ωστόσο, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου Jet Propulsion της ΝΑSA, Κόλιν Ρέιμοντ, στο Live Science.

Για παράδειγμα,

  • όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 46.1 °C και η υγρασία στο 30%, ο υγρός λαμπτήρας (και άρα το σώμα μας) φτάνει στους 30.5 °C.
  • όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 38.9 °C και η υγρασία στο 77%, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα φτάνει έως τους 35 °C.

"Ο λόγος που ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές θερμοκρασίες που συνδυάζονται με υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. Ιδρώνουμε μεν, αλλά δεν μπορούμε να δροσίσουμε το σώμα μας”, εξηγεί ο Κόλιν Ρέιμοντ.

Όταν το σώμα μπαίνει σε συνθήκες υπερθερμίας (δηλαδή από 40 βαθμούς Κελσίου και πάνω), οδηγείται σε σε συμπτώματα, όπως η αύξηση των παλμών, η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, η έλλειψη εφίδρωσης, η λιποθυμία και το κώμα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιβιώσει έως και 3 ώρες κάτω από τις ακραίες αυτές συνθήκες, χωρίς βέβαια αυτό να έχει προσεγγιστεί με ακρίβεια.

Ευτυχώς οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κλιματιστικό είναι μια καλή λύση για να διατηρήσουμε την φυσιολογική θερμοκρασία στο σώμα μας, όταν στους εξωτερικούς χώρους σημειώνονται ακραίες θερμοκρασίες.

Η αποφυγή της καταπόνησης του οργανισμού τις ημέρες αυτές είναι η καλύτερη πρόληψη για τον καύσωνα, σε συνδυασμό πάντα με τις έκτακτες οδηγίες των ειδικών.